A. Yasin Demirci

Ortadoğu ülkelerinde Google’da en çok hangi kelimenin aratıldığını tahmin etmek pek de zor olmasa gerek. Evet, tahminiz doğru, ne yazık ki cinselliği çağrıştıran malum kelimeler en çok arananların başında geliyor! Hatta tüm dünyada söz konusu kelimeleri arayan ülkeler arasında da birincilik Ortadoğu ülkelerinde. Buna Türkiye de dahil. Sonra Arnavutlar sonra Afrika ülkeleri geliyormuş. Yemen’in San’a, Mısır’ın Alkoom, Suriye’nin Dimeşk, Libya’nın Trablus diye sıralanıyor malum kelimeleri en çok arayan Ortadoğu ülkelerinin şehirleri.

Cinselliği çağrıştıran kelimelerin dışında Ortadoğu’da Google’da aratılan diğer kelimeler ise şöyle sıralanıyor. “Filistin”, “Amerika”, “İslam”, “Müslümanlar”, “terörle mücadele”…

Amerika’nın en çok arananlar arasında yer almasında çok fazla yadırganacak bir durum yok. Netice itibarıyla Ortadoğu’yu hem sömüren, hem soyan, hem parçalayan bir ülkenin bölge insanınca yakından tanınmak istenmesi gayet normal! Ha bir de Arap gençlerin en çok gitmek istedikleri ülke olması gerçeği var. “Filistin” kelimesini Arapça yazılımı ile en çok arayanların ise İsrailliler olması biraz ilginç. Ürdün, Suriye, BAE, Kuveyt yine İsraillilerin en çok aradığı kelimeler olarak sıralanıyor. “İsrail”i ise en çok Amerikalılar arıyormuş.


GENÇ'ın Yazısı.