Zarifoğlu Salih Baba Divanı’ndan (Rabıta-i Nakşi Hayali) bahsederken rahmetli babam da Nakşi idi der. Yunus Emre, Niyazi Mısri, Kuddusi Baba, Pir-i Sami, Aktar Hacı İbrahim Ağa’nın isimleri geçer. Fehmi Kuyumcu’nun hazırladığı Evliyanın Dilinden isimli tasavvufi şiirler derlemesini tasviye eder. Merhum Mustafa Asım Köksal’dan alıntı yapar. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) de şiir söylediğini Cündeb Radiyallahu anh’tan nakleder.

Geçen ay Zarifoğlu merhumun kitaplarında zikrettiği yazarları, kitapları, âlimleri, şairleri sizlere aktarmaya başlamıştım. Kaldığım yerden devam edeyim:

70’li yılların sonuna doğru Tuncay Öztürk, Yahya Kemal Beyatlı’nın Süleymaniye’de Bayram Sabahı şiirini TRT için belgesel film olarak hazırlamış olmasını konu edinir. Zarifoğlu. Ergün Göze, Şaban Karataş, Ahmet Bayazıt, Şevket Bulut, Şenol Demiröz, Yücel Çakmaklı, Rasim Özdenören, Recep Vidin, Muhsin Mete, Mehmet Doğan, Yavuz Bülent Bakiler, Akif İnan, Mustafa Şerif Onaran, Erdem Bayazıt, Mavera Dergisi isimleri de konuyla alakalı olarak yazısında geçer. Zarifoğlu’nun bu yazısından İsmail Kıllıoğlu’nun Kesit isimli bir hikâyesinin de filme alındığını öğreniyoruz.

Martin Lings’in (Ebubekir Siraceddin) Yirminci Yüzyılda Bir Veli isimli eserini okurken kitabın kendisine sık sık “dehşet güzel” dedirttiğini, kitabın hayret makamının sırrını çözer gibi bir his bıraktığını söyler.

Kuddusi ve Salih Baba Okumak Lazım!

Kuddusi’nin Divanını, Pendnamesini, Vasiyetnamesini, İcazetnamesini zikreder. Fehmi Kuyumcu’nun ve Kuddusi Babanın torunlarından İbrahim Eren’in ismi geçer. Bor hakkında bilgi verirken Sarı Saltuk’un kabrini de sayar.

Zarifoğlu Salih Baba Divanı (Rabıta-i Nakşi Hayali)ndan bahsederken rahmetli babam da Nakşi idi der. Yunus Emre, Niyazi Mısri, Kuddusi Baba, Pir-i Sami, Aktar Hacı İbrahim Ağa’nın isimleri geçer. Fehmi Kuyumcu’nun hazırladığı Evliyanın Dilinden isimli tasavvufi şiirler derlemesini tasviye eder. Merhum Mustafa Asım Köksal’dan alıntı yapar. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) de şiir söylediğini Cündeb Radiyallahu anhtan nakleder.

Murat Hüdavendigar, Fatih Sultan Mehmed (Avni) 2. Bayezid (Adlî) Yavuz Sultan Selim (Selimi) Kanuni Sultan Süleyman (Muhibbi) Sultan 1. Ahmed’in şiirler yazdığını zikreder. 1. Murattan bir şiiri alıntılar.

İsmet Özel Şiirindeki Şiddete Vurgu

Sadık Albayrak Şeriat Yolunda Yürüyenler ve Sürünenler kitabı ile zikredilir. Kitapta Mustafa Sabri Efendi, Muhammed Atıf Efendi, Muhammed Hamdi Efendi, Mustafa Saffet Efendi, Ömer Nasuhi Efendi, Ahmed Naim Bey, Hüseyin Avni Efendi, Ömer Ferit Bey, Ahmet Rasim Avni Efendi, Tahirül Mevlevi, Mehmet Şevketi Efendi, Ömer Ziyaeddin Efendi, Said Nursi, Ali Haydar Efendi, Abdülhakim Arvas, Süleyman Hilmi, Mustafa Asım, Hacı Dursun Efendi, Eşref Edip, Mahmut Celaleddin, Mehmet Akif, Ahmet Hamdi Akseki, Muhammed Esad, Hasan Basri Bey zikrettiği isimlerdir.

Muhammed Kutup’un İslam Düşüncesinde Sanat isimli eserini överek anlatır. Eser Akif Nuri’nin tercümesidir. (Akif Nuri Bekir Karlığa’nın müstearıdır) Kanada’dan El Gureba Dergisi, Şehid Seyyid Kutup Muhammed Kutub’un eserini anlatırken zikrettiği isimler.

Cahit Yeşilyurt’un şiirinden bahsederken İsmet Özel’in şiirine de değinir. İsmet Özel şiirinde şiddetin damara vurulan ecza gibi bulunduğunu söyler. İsmet Özel’in sevgi kelimelerinde bile bir asabiyet vardır der.

Alaeddin Özenören’in şiirine de değinir. Pürüzsüz, zorlamasız şiirler der Özdenören’in şiiri için.

Necip Fazıl’dan Sezai Karakoç’tan Bahsetmemek Neymiş

Taha Aydoğan’ın bir yazısı vesilesi ile Diriliş, Mavera, Edebiyat, Kıyam dergilerini zikreder.

Romanın Başarısı Bizimledir yazısında Rus, Alman ve Fransız romanlarını karşılaştırır. Doktor Jivago romanından sözü açarak girdiği yazısında Devlet Ana, İnce Mehmet, Ağrı Dağının Efsanesi romanlarını da zikreder. Ağrı Dağının Efsanesi ve İnce Mehmet’i eleştirir.

Rauf Mutluay’ın 100 Soruda Türk Edebiyatı kitabını Necip Fazıl’a ve onun devamı yazarlara, şairlere yer verilmediği için eleştirir. Mustafa Fazıl Paşa, Ahmet Vefik Paşa, Namık Kemal, Abdülhamit, Ahmet Mithat, Mithat Paşa, Muallim Naci, Said Paşa, Camus, Sartre, Sezai Karakoç, Beşir Fuat, Sadullah Paşa, Abdülhak Hamit’ten söz ederek Rauf Mutluay’ın yargılarını eleştirir.

Zarifoğlu’nun tavsiye ettiği, bahsettiği, eleştirdiği kitaplar bu kadar değil. Bakalım ömrümüz devamını getirmeye yetecek mi?


Asım Gültekin'ın Yazısı.