Futbol endüstrisi; barındırdığı işgücü ve yan sanayisiyle birlikte milyar dolarların telaffuz edildiği dev bir endüstri konumunda. 2007 yılı verilerine göre dünya futbol endüstrisinin ulaştığı büyüklük 200 milyar dolar. Bu rakamı bugünlerde 500 milyar dolara kadar çıkaranlar var.

Dünya nüfusunun yarısının alıcısı olduğu bu spor dalını bir ülke olarak düşünseydik GSMH açısından ilk 30 ülke içinde yer alan bir ekonomik büyüklükten bahsediyor olacaktık. Futbol için yapılan harcamalar ve yapılan yatırımlar da bu büyüklüğün başka göstergeleri. Örneğin 18. Dünya Kupası`na ev sahipliği yapan Almanya bu organizasyon için tam 1,5 milyar Euro (yaklaşık 3 milyar dolar) harcadı. Aynı organizasyonun, yapılan devasa harcama karşılığında Almanya`ya getirisi ise 5 milyar Euro olarak hesaplandı. Ayrıca kupanın TV`ler başta olmak üzere dünya ekonomisine 10 milyar dolarlık bir ilave katma değer sağladığını da kaydetmek gerek.

Türkiye`de ise henüz rakamlar çok fazla büyük değil. Futbolun pazar payı 500 milyon dolar kadar. Ama futbol endüstrisinin geliştiğini gösteren başka istatistikler var. Ülkemizde 1.150 futbol sahası, 45 adet stat bulunuyor. Profesyonel liglerde ise toplam 179 kulüp faaliyet gösteriyor. Amatör ligdeki kulüplerin sayısı ise 5 bin 192. Ayrıca FİFA`nın verilerine göre Türkiye, futbolcu sayısı en yüksek 20 ülkeden biri.

80’li yıllara kadar çoğunlukla gişe gelirleriyle ayakta durma mücadelesi veren futbol kulüplerinin önünde, dijital yayıncılığın gelişmesiyle yeni gelir fırsatları doğdu. Naklen yayın gelirlerinin toplam gelir içindeki paylarına bakıldığında karşımıza %25 gibi oldukça halin sayılır bir oran çıkıyor. Sadece naklen yayın hakkı için yayıncı şirketin Türkiye Futbol Federasyonu`na ödediği yıllık miktar yaklaşık olarak 150 milyon dolar.

İşte size futbol endüstrisinin ve çılgınlığının nerelere geldiğini gösteren bazı veri ve bilgiler:

- Dünyanın en iyi 3 futbolcusu olarak kabul edilen Barcelonalı Messi, Ronaldinho ve Milan% Kaka`yı aynı takımda oynatmak isterseniz toplamda 500 milyon Euro harcamanız gerekiyor.

- Barcelona`ya transfer olan Ronaldinho 30 milyon Euro, Real Madrid`e gelen Beckham 25 milyon Euro, Chelsea`ya geçen Duff 24 milyon Euro transfer parası aldı.

- Alman Kirch Sport Dünya Kupası`nın yayın hakları için 3.1 katrilyon TL, TRT ise aldığı yayın hakkı karşılığında bu şirkete 8 milyon dolar ödedi.

- Dünyanın en zengin futbol takımı Manchester United. Bu İngiliz takımın değeri 1 milyar sterlin. Yani yaklaşık 982 trilyon TL.

- İngiltere`de 2004 Dünya Kupası sırasında bazı kiliseler cemaati yitirmemek için ayin saatlerini değiştirip işi ibadet mekânında maç yayınına kadar vardırdı.

- Futbol çılgınlığını Britanya’nın Liverpool takımının yüzde 30 oranında hissesini ülkece almaya vardıran Taylandlılar, Euro 2004 için toplam 814 milyon dolarlık bahse tutuştu. Tai Çiftçiler Bankası Araştırma Merkezi`nin verilerine göre bu miktar Tayland`ın yıllık yurtiçi milli hasılanın yüzde 0.5`ini oluşturuyor.

- Arjantin Buenos Aires`teki San Lorenzo stadyumu yıkılırken birçok taraftar, kendileri için kutsal olan stadyumun yıkıntılarını ağlayarak ceplerine doldurup götürmüşlerdi.

- 1970`den bu yana sadece stadyumlarda çıkan kavgalarda Avrupa`da 310 kişi; Güney Afrika`da 13 ve Türkiye`de 45 kişi hayatını kaybetti. Maç sonrası çıkan sokak kavgalarında ölenlerin sayısı bilinmiyor.

- Halen Brezilya`nın birçok köyünde kilise yok ama futbol sahası mutlaka var.

- Fransa 1998`de Hıristiyan futbolseverler için hazırlanan kırk dört sayfalık bültende Tanrı bir futbol taraftarı olarak nitelendirilmiş ve dünya kupası sırasında futbolseverlere dağıtılmak için hazırlanan bültende "Tanrıyı daha iyi anlamak için yapılması gereken dört şey" şöyle sıralanmıştı: 1-Teknik direktör ile görüşün. 2-Kılavuzu okuyun. 3- Taraftarlar kulübüne katılın. 4- Kadroyu genişletin.


GENÇ'ın Yazısı.