Ayşe Kurudere

NLP; işlerinde ve sosyal çevrelerinde mükemmel denebilecek niteliklere sahip insanların modellerini çıkardıktan sonra insanların performanslarını geliştirmek, iletişimlerini daha üst seviyelere taşımak ve olumlu kişisel değişikliklerden geçmelerini mümkün kılmak amaçlı herkes tarafından kullanılacak modeller sunan bir eğitim sistemidir.

LP… Günümüzün en çok rağbet gören ve tartışılan konularından bir tanesi... Kimimiz üstünkörü araştırdı, kimimiz birilerinin atıp-tutmalarına göre tanıdı, kimimiz daha tam anlamıyla tanımadan önyargıya kapıldı, kimimiz keşfedip hayatımızda bu kolaylığı en etkin şekilde kullandı.

Peki nedir bu NLP?

NLP yani Nöro Linguistik Programlama (Sinir Dili Programlama) zihin-dil arasındaki sürekli etkileşimin davranışlarımıza nasıl yansıdığını tarif eder ve insan hayatında en etkili üç unsura odaklanır:

Nöro, çünkü keşfedilen kalıplar sinirsel düşünme süreçlerimizin düzeyindedir. Uygulanabilirliği normal ve üstü seviyedeki bütün insanlara hitap eder.

Linguistik, çünkü dili kullanma şeklimiz sinirlerimizin işlevine göre şekillenir. Böylece sinirsel düşünme süreçlerimizde modelleme ile dilimizi etkin kullanırız.

Programlama, çünkü daha evvel gerek çevresel gerekse genetik programlandığımız şekillerden sıyrılabilir yahut eski programlamalarımızdaki negatif bölümler pozitiflerle değiştirilebilir.

Yani NLP; işlerinde ve sosyal çevrelerinde mükemmel denebilecek niteliklere sahip insanların modellerini çıkardıktan sonra insanların performanslarını geliştirmek, iletişimlerini daha üst seviyelere taşımak ve olumlu kişisel değişikliklerden geçmelerini mümkün kılmak amaçlı herkes tarafından kullanılacak modeller sunan bir eğitim sistemidir.

NLP`den olumlu anlamda yararlanan bir kesim mevcut ama onu haksız ithamlarla suçlayanlar da var. “Yeni bir din” anlayışı vs. gibi nahoş atıfları, herkesin görüşüne saygı duymakla beraber kabul etmiyoruz. Zira NLP bir din değil “Modelleme ve Keşfetme Sanatıdır.” Bazı kişilerin bu kavramın içini fazlaca doldurmaları ile oluşan yanlış anlamalar, “içindeki devi keşfet, senden mükemmeli yok” gibi insanın egosuna hitap eden cümleler NLP`ye aitmiş gibi gösterilemez, gösteriliyorsa da orada bir sorun var demektir. Zira NLP`nin ilk konularında altı defalarca çizilmesi gereken bir tembihatı vardır ki o da şudur:

“Harita bölgenin kendisi değildir…”

Yani kalıpların uygulanması durumunda herkes aynı sonuçları elde edemeyebilir. NLP başarı vermez, başarının yollarını gösterir. NLP ile kesin sonuç almak gibi bir durum olamaz zira bir haritaya baktığınızda İstanbul işaret parmağı ile başparmak arasına bile sığabilir. Gerçekte böyle midir? Değil tabii ki. Üsküdar ve Göztepe arası kadar kısa bir mesafe bile 1 saate mâl olabiliyor. Aynen bunun gibi verilen kalıplar, modellemeler, önermeler vs. de tamamen kişinin uygulaması, zihinsel gücü ve gösterdiği çabayla paraleldir. NLP bizim yerimize başarı, huzur, istikbal, kariyer, mutluluk kazanmaz; kazanabilmiş insanların yöntemlerini öğretir. Kilit nokta yine insanın kendisidir. Dolayısıyla NLP; egoyu çoğaltan, hatta insanı dinden saptıran bir süreç olarak asla tanımlanamaz. Bu çeşit bir yargılama yaklaşık 40 küsur yıllık emeğe ve araştırmalara hakarettir.

Ayrıca bırakın dinden soğutmayı NLP uygulamalarının dinimizdeki “Üsve-Örnek Alma” durumuna benzer bir uygulamayı önerdiğini söyleyebiliriz. Herkes istediği yönde örnekler alabilir, modelleme bir nevi örnek alma değil midir? Mesela NLP`de kendisinden sürekli bahsedilen bir zat da büyük mütefekkir Mevlana Celâleddin Rûmi Hazretleri`dir. Bunun yanı sıra kullanılan bir takım önermeler şunlardır:

“Diğer insanların dünya modellerine saygı gösterin…” Bu bir hoşgörü değil midir?

“Kişilerin davranışları kim olduklarını ortaya koymaz.”  Bu önerme önyargıya karşı değil midir?

“Eğer yaptığınız şey başarı getirmiyorsa, farklı bir şey yapın.” Pes etmek, yorulmak, vazgeçmek yok… Bu bir yerden tanıdık gelmeli aslında. Nereden mi? Bütün ilimlerden hep bir adım önde gidecek olan, insanlığa en büyük nimet Kitabımızdan… “O halde boş kaldın mı, yine kalk yorul.” (İnşirah, 7) Yapılan şeyin tercihi kişiye aittir. Örnekleri artırmak mümkün. Dediğimiz gibi kimi modellemek isterseniz O… Seçim özgür iradenin…


İşin özü; ön yargılarımızı yıkalım, araştıralım, derinine inelim, bakalım orada bizi neler karşılayacak? Yüzyılımızın hastalığı kulaktan dolma ya da `wikipedia`tik bilgilerden uzak duralım. Emek verilen hiçbir ilim ön yargılara ve de popüler kültüre heba edilmemelidir.

Yazımızı bir iyi dilekle nihayetlendirelim…

Bol NLP`li süreçler ya da -NLP ismine antipatiniz varsa- bol güzel/hayırlı modellemeli ömürler…

***

* Uluslararası NLP Trainer/ Kişisel Gelişim Uzmanı ve Y. Koçu


GENÇ'ın Yazısı.