YediHilal Derneği uhdesindeki rap atölyesine katılan gençlerin kurduğu “Nefer” grubu, Ribat EP albümüyle müzik piyasasına okkalı bir giriş yaptı. Abdusselam Akbaş’ın güzel sesiyle eşlik ettiği albümün çıkış parçası “Feza”nın klibi, dijital platformlarda binlerce kez izlendi ve harika geri dönüşler aldı. Biz de bu heyecana ortak olmak isteyerek Nefer ekibi; Ömer Faruk Bozdemir (Teber), Mehmet Şahin (Çelebi), Mehmet Eminoğlu (Tozo) ve Asaf Tekçam (Asaf) ile hem Nefer’i hem de kendilerini konuşmak istedik. Buyrunuz…

Aslında her biriniz bir dönem rap müzikle uğraştınız. Ama kimlikleriniz Nefer’den çok farklıydı. Peki sizi Rap’e geri getiren şey ne oldu ve Nefer projesi nasıl başladı?

Teber: Evet, bireysel olarak hepimizin bir rap müzik geçmişi oldu ama bir araya gelmemiz için, 2020’nin başında gerçekleşen YediHilal Orta Öğretim Atölye çalışmalarını gösterebiliriz. O dönem 10 gençle beraber rap atölyesini başlatmış olduk.

Çelebi ile daha önceden tanışıyorduk. Sonra YediHilal Yalova Teşkilatı’ndan Asaf ile bir irtibatımız oldu. Asaf’ın da böyle bir tarafı olduğunu öğrenince beraber kayıtlar aldık. Bunlar çok beğenildi. Dinlettiğimiz herkes “Bu çalışma profesyonel olsun” demeye başladı. Sonra stüdyo çalışmalarına başladık. O sırada bizim gibi rap müzikle ilgilenen Tozo ile konuştuk. Onun da katılmasıyla ekip şekillenmiş oldu ve şu anki adıyla Nefer ortaya çıktı.

Peki neden Nefer? Bu ismin hikayesi nedir?

Teber: Biz rap müziği bir mücadele hattı olarak görüyoruz. Zaten rapin ortaya çıkışında da bu var; Amerika’da yaşayan siyahilerin bir başkaldırı olarak kendilerini ifade etme biçimi olarak ortaya çıkıyor. Biz de buradan ilhamla kendi mücadelemizi bu cephede yapalım istedik. Yaptığımız çalışmanın öncü olmasını istedik, buna niyet ettik.

Yani biz “Neferiz” diyorsunuz…

Çelebi: Evet, aynen öyle.

Ribat EP albümünü çıkarmış oldunuz, neden Ribat, EP ne demek bahseder misiniz?

Teber: Ribat sözlükte “düşmana karşı sınır hattında nöbet tutmak” anlamına geliyor. Daha öncesinde bu müzik türüyle ilgilenmiş kişiler olarak nöbet noktasına geri döndüğümüzü bu şekilde ifade etmek istedik.

EP ise terim olarak “extended play”in kısaltması. Yani single olamayacak kadar uzun, albüm olamayacak kadar kısa çalışmalara verilen bir isim. Ribat EP; “Feza”, “Ölü Demeyiniz” ve “Yükselir Seslerimiz” isimleriyle 3 (üç) farklı tarza sahip parçalardan oluşan bir çalışma. Albümün kapağında da bu farklılığa işaret etmek istedik. Tarihi bir ribat noktasını 3 parça halinde şarkıların tarzlarına göre renklendirerek sunmuş olduk. Bu çalışmada bizim başarı olarak gördüğümüz en önemli nokta ise parçaların hazırlanışından tutun da klibin çekimi, montajlanması gibi tüm süreçlerini ekip olarak kendimizin halletmiş olması. Verilen emek ne kadar fazla ise alınan neticenin de o kadar bereketli olacağı inancındayız.

Teber: Derviş Silahı

Çok güzel. İsimlerinizin hikayesine gelelim o zaman. Teber, senden başlayalım. Nedir Teber?

Teber: YediHilal’de bütün çalışmalar istişare ile gerçekleşiyor. Biz de bu süreci YediHilal Genel Başkanı Salim Sarıyıldız reisle istişare ettik. Sair, Teber gibi isimleri konuştuk. Teber’e yoğunlaştık. Eskiden dervişlerin yanında taşıdığı baltaya teber deniyormuş. Derviş silahı demek yani. Bu ismi kendime çok uygun gördüm. Balta olması hasebiyle hem mücadeleyi çağrıştırıyor hem de içinde dervişlik olması beni .............................................................................................

“Derviş baltamla geldim” diyorsun yani… Tozo’ya gelelim; seni zaten Mehmet isminden çok Tozo olarak tanıyor çevren. 

Harika. O zaman Çelebi’ye geçelim. İlhamı Çelebi Mehmet’ten mi aldın? 

Sana çok yakışmış bence. Asaf’a döndüğümüzde zaten kendi ismini kullandığını görüyoruz… 

Ekibin en genç ve en temiz üyesi mi diyelim o zaman sana? :) 

Allah ayırmasın. Peki Nefer ideolojik olarak bir düşünceye, harekete karşı olarak mı çıktı? “Artık siz yoksunuz biz varız” veya “Rap öyle olmaz böyle olur” diyor musunuz? 

Peki ya Hip Hop? Bir hayat tarzı değil mi bu? Bunun parçası mı olmak gerekiyor? 

Asaf sana dönelim. Müziğinle ne yapmak istiyorsun? 

Nefer nereye gidiyor peki? Bu duruma karşısınız ve müzik türü aynı olsa da amaç farklı… 

Çevrenizde rape tekrar dönmeniz nasıl karşılandı? Sonuçta eskinden giyim kuşam rapçi gibiydi ama artık Asaf hariç evlisiniz mesela, düzenleriniz değişti. 

Hedefleri soralım… Ne yapacaksınız bundan sonra? Gidişat nereye? 


Salih Yüzgenç'ın Yazısı.