Yazar: Buse Elif Özçırpıcı / Türkiye

İstanbul’un en kalabalık semtlerinden Sirkeci’de, kaldırımda yürürken denk gelebileceğiniz simit tezgahlarından birinde dünyanın en samimi ilişkilerinden biri kuruluyor. Hem de bu ilişki on yıldır hiç sarsılmadan sürüyor. Ziber Ateş yaklaşık on yıldır Sirkeci’de yaz kış demeden sokak lezzetlerinin baş tacı olan simidi sevenleriyle buluşturuyor.

Ateş, tek başına çalışmasına rağmen günde beş vakit namazını ve Cuma namazlarını aksatmadığını söylüyor. Peki bu nasıl oluyor? Cevap öyle sandığımız kadar uzakta değil ve aslında tek kelimede saklı: Güven. On yıldır namaza giderken tezgahını açık bıraktığını ve şu zamana kadar kimsenin ücretini ödemeden ya da eksik ödeyerek bir şey almadığını söylüyor. “Fazla bırakanlar oldu, eksik bırakan olmadı.” diyen Ateş, ülkemizdeki insanların yüzde 90’ının iyi olduğunu ve Müslümanlar arasındaki samimiyetin arttırılması gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda askıda simit uygulaması da yaptığını, bunlarla insanlar arasındaki samimiyeti pekiştirmeye çalıştığın ifade ediyor.

Müşterilerinin büyük çoğunluğunun bu durumdan çok memnun olduğunu, onlara eski günleri hatırlattığını söylediklerini belirtiyor. Arada bazı kişilerden de eleştiri almıyor değilmiş tabii ki. Böyle bir uygulamayla işine dini alet ettiğini söyleyenler, bundan çıkar elde etmeye çalıştığını düşünenler oluyormuş. Benim niyetim belli olduğundan kötü yorumları ciddiye almıyorum, diyor Ziber Ateş.

Sayıda değil keramet aslında. Bir de olsak bin de eylemimiz bizi biricik kılan. Bugün bu haberde yüzlerce tezgâh arasında Ziber abinin tezgahına, simidine, hikayesine misafir olmamızın sebebi de onun biricikliği, samimiyeti. Güzel ülkemizin kadirşinas insanlarının samimiyetlerine güvenerek hayatımıza devam ettiğimiz müddetçe, insanımızla aramızda hiç kopmayacak bir bağın var olacağı inancıyla yaşayacağız.


Hatice Betül Karagöz'ın Yazısı.