Hüseyin Erdoğan

Bilim adamları, sıtma hastalığının gelişim sürecindeki anahtar enzime karşı bir inhibitör (engelleyici) tespit ettiler. Araştırmaları sıtmaya karşı geliştirilebilecek ilaçlara büyük bir umut oldu. Sıtmaya neden olan parazit Plasmodium falciparum bilindiği üzere tropikal yerlerde 1,2 milyonun üzerindeki ölümden sorumlu. Dişi Anofel cinsi sivrisineğin ısırmasıyla insanda yayılan bu parazite karşı önlem alınmaya çalışılmış fakat hem aşı eksikliği hem de parazitin direnç kazanma yeteneğinden dolayı bu mümkün olamamıştı.

Araştırmacılar, PfG6PD enzimini parazitin yayılmasındaki anahtar enzim olarak belirledi. Alyuvar hücrelerinde çoğalarak yayılmaya başlayan bu hastalığı geliştiren enzimi engellemek istediler. İnsan formu da olan bu enzimin parazit formunu engellemeyi amaçladılar. Alyuvar kültüründe ML276 adlı maddeyle amaçlarına ulaştılar. ML276 bu alanda rapor edilen ilk inhibitördür. Bilim adamları bu keşfin ilerde ilaç yapımı için büyük umut vaat ettiğini söylüyor.

Buldukları bu enzim sivrisineklerin çoğalmasına etki ettiğinden dolayı ekosistemin bu tür bir hasardan ne derece etkileneceği kafalarda soru işareti bırakıyor doğrusu. Ayrıca insan formu olan enzime ne derece hasar verip vermediği henüz kesin olarak belirlenmemiş. İlaç sanayi alanında az zarar vererek tedavi etme prensibi galiba bu durumda devreye giriyor. Araştırmayı yürüten bilim adamları herhangi bir zararın söz konusu olmadığını söylerken bazı çevreler aynı fikirde değil. Yine de bu önemli keşif sıtma adına büyük bir adım.

Kaynak: Novel Anti-Malarial Drug Target Identified. Science Daily. 19.07.2012


GENÇ'ın Yazısı.