Beyza Karaöz

Etrafımızda, bu koca kainatta bizimle birlikte yaşayan nice küçücük canlılar var. Boyutları o kadar küçüktür ki gözümüzle göremeyiz. Mayt(akar) dediğimiz canlılar da bu koca dünyadaki küçücük yaratıklardan biri. Maytlar bir böcekten çok da farklı özelliklere sahip olmayan ama yine de mikroskopla fark edilebilen canlılardır. Evimizin her yerinde, yastığımızda, yerdeki halıda, soluduğumuz havada yani yaşamımızı geçirdiğimiz her yerde bulunurlar. Fakat bu küçük canlıları bu kadar yakınımızdayken göremeyiz. Ve eğer görünselerdi gerçekten şaşkınlık yaşardık. Görebiliyor olsaydık belki bir halıya rahatça oturamayabilirdik. Çünkü görünüşleriyle bir örümceği andırır bu canlılar. Demek ki göremiyor olmamızda bir sır var! Maytlar, ürettikleri proteine karşı alerjik olmadığınız sürece size zarar vermezler, hastalık bulaştırmazlar.

Elbette ki sadece alerji etkeni olmak için yaratılmış değiller… Örneğin küflerin, bakterilerin yerde, yatağınızda, burnunuzda yayıldığını düşünmek sizi rahatsız ediyorsa işin olumlu yanına bakın ki bunları yiyen çeşitli küçük yaratıklar yani maytlar var. Bu anlamda maytlar için önemli temizlik görevlisidirler diyebiliriz. Küf ve bakteri dışında ev tozu, polen, kumaş ipliği, insan derisinin döküntüleri, yiyecek parçacıkları ile de beslenirler. İnsanlarla bu denli içli dışlı olmaları bundandır. Bu noktaya baktığımızda bu küçücük canlıların pek çoğunun koca dünyamızı temizlemekte olduğunu görürüz. Peki maytlar bu temizliği yapabilecek kadar çok mu` Evet, sayıları gerçekten de fazladır. Bir çay kaşığı ev tozunda yaklaşık 1000 kadar mayt bulunur. Maytların sürekli beslenme faaliyetinde olduğunu düşündüğümüzde temizliğin de detaylı yapıldığını anlayabiliriz.

Göremiyor olmamızdan tutun da o küçücük varlıklarıyla etrafı ciddi manada temizliyor olmalarına kadar her halleri ile tüm varlıkların olduğu gibi maytların da yaratılışı sırlarla doludur. Bu sırrı fark etmek adına tek yapmamız gereken bir dakikalığına dahi olsa kafamızı çevirip kainat kitabını okumak , düşünmektir!

Kaynak: Holmes,H. (2003). Tozun Gizli Hayatı (E. Kılıç, Çev.) Tübitak Popüler Bilim Kitapları


Genç Bilim'ın Yazısı.