Hikmet Sami Ay

GENÇ Gönüllüler’in ve GENÇ Şölenlerinin unutulmaz sanatçılarından biri olan Tuğrulhan Şen aslen Erzurumlu. Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu. Kamu Yönetimi okudu. Şu anda özel bir kolejde idari işler bölümünde çalışıyor. Geriye kalan vakitlerinde Uluslararası GENÇ Derneği’nin Gençlik Orkestrası’nı çalıştırıp, ney dersi veriyor. Kendisiyle dillere pelesenk olacağına inandığımız Gençlik Türküsü üzerine konuştuk.

Müzikle nasıl tanıştınız?

İlk olarak müziğin türkü formuyla tanıştım. Bizim evde türkü ve ilahiden başka müzik dinlenmezdi desem abartmış olmam. Babam bağlama çalardı, ben çocukken onu dinler ve izlerdim. Müzikle tanışmam bu şekildeydi. İmam Hatip yıllarımda da ilahi koroları, ezan yarışmaları ve ezgiler bende bir enstrüman çalma hevesi oluşturdu. Babamın tavsiyesi üzerine de ney’e yöneldim. Çok geçmeden de klasik ney tavrı ve nazariyat dersleri almaya başladım.

Gençlik Türküsü nasıl bir süreçte hazırlandı? Nasıl çıktı ortaya?

Daha önce birkaç kere konusu olmuştu, GENÇ Gönüllüler’i anlatan bir müzik olmalı denilmişti. Biz de Yusuf Goncagül ile “Göklerden Beslenir Yürekten Sesleniriz Biz” ve “Genciz Biz Dertliyiz ‘’ parçaları var dedik. Bu değil, bunlar hiç değil dediler. :) O gün düşündüm ve dert edindim, öyle bir müzik olmalı ki dillerden düşmesin, öyle sözleri olmalı ki bizi, derdimizi özetlesin istedim. Gönüllü olmayana da merak ettirsin, sorular sordursun. Tabiri caizse ebedi gençliğin türküsünü söylemeliydik… Son hali oluşmadan önce 3 farklı şekilde bestelemeye çalıştım, içime sinmedi. Sonra bir gün Süleyman Ragıp abinin yolculuk esnasında yazdığı ve sıkılmadan yıllardır söyledikleri o nakarat geldi aklıma

Genç Gönüllüler, Gönüllüler

Hep öndeler, hep öndeler…

Buradan yürümeye karar verdim; Allah razı olsun Lütfi Arslan ağabey sözlerindeki gerekli düzenlemelerde yardımcı oldu. Ve kayda girdik, eleştiriler doğrultusunda türkümüzü şekillendirdik. Türkünün aranjörü, piyano ve akordeonlarını çalan Caner Gökdemir’e; bağlama ve gitarıyla eşlik eden Çağrı Emrah Yıldırım’a; türkünün oluşum aşamasında eleştirileriyle yol gösteren, güzel dilekleriyle motive eden Başar Dikici, Ömer Karaoğlu abilere ve ismini sayamadığım dostlara teşekkür ediyorum.

Böyle bir parça yapmayı neden istediniz? Neden böyle bir şeye ihtiyaç hissettiniz?

Genç Dergi 7 yıldır hizmet veriyor, dünyanın dört bir yanından öğrenciler geliyor, çok güzel işler yapıyorlar, Türkiye’nin dört bir yanında şölenleri oluyor…

İşte burada bir ihtiyaç çıkıyor, bu güzellikleri özetleyecek, tabiri caizse kimlik olabilecek bir marş, türkü, eser, ne derseniz artık… Kimlik diyorum çünkü gittiğimiz yerlerde bizi bilenler kadar bilmeyenler de var, tanışma öncesi bazı bilgilerinin önden verilmesi gibi bir şey olacak bu türkü.

Bestesi, güftesi ve sözleri kime ait?

Naçizane benim, fakat İlham kaynağım Süleyman Ragıp abinin sözleridir ve Lütfi Arslan ağabey sözlerinde düzenlemeler yapmıştır.

Bu türkünün -özellikle Genç Gönüllüler arasında- dillere pelesenk olacağına inanıyor musunuz?

İnşallah. Genel katılım ve yorumlar bunu gösteriyor.

Gençlik Türküsü’nü dinlemek isteyenler ne yapmalı? Nasıl ulaşabilirler?

Genç Dergi’nin ve Genç Gönüllüler’in sitesinde mevcut. Aynı zamanda Youtube’a “Genç Gönüllüler Gençlik Türküsü” yazmanız yeterli.

Yeni çalışmalar gelecek mi? Böyle bir planınız var mı?

İnşallah. Albüm planımız var. Yusuf Goncagül de Amerika’dan gelsin, içinde kendi eserlerimizin de olduğu, Genç Gönüllüler’e ithaf edeceğimiz bir albüm düşünüyoruz.

Yusuf Goncagül’ün yokluğu sizi üzüyor mu? ;)

YOO (gülüyor) :)… Şaka bir yana Yusuf’la olan dostluğumuz çok farklı. Sürekli irtibat halindeyiz, Amerika’daki Türklere ‘Genç Şölen’ tadını yaşatabilmek için birkaç organizatörle görüşme halindeyiz. Orada bir Genç Şölen bizim için hayal değil hedef oldu hep… İnsan güneşi hedeflemezse, yıldızlara ulaşamaz mantığını benimseyen iki dostuz. Yokluğu tabii ki de beni üzüyor ama biliyorum ki orada müzik ve dil eğitimini daha da geliştirecek ve döndüğünde birlikte daha da güzel işler yapacağız.

GENÇLİK TÜRKÜSÜ

Gençlik türküsüdür bu dillerimizde

Bir derdimiz var yanan yüreğimizde

Gönüllüyüz, gönüllü olmaya geldik

Gönlünüzde ebedî kalmaya geldik

Gönüllüyüz, gönüllü olmaya geldik

Bu derdimizde derman bulmaya geldik

 

Genç Gönüllüler gönüllüler

Hep en öndeler, gönüldeler

Gönülle, gönül derdindeler

 

Ölümsüzlüğün sırrı özlerimizde

Bir derdimiz var parlar gözlerimizde

 

Durmayın arkadaşlar dünya bekliyor

Söyleyin arkadaşlar Hak ne diyor

Gidelim arkadaşlar dünya bekliyor

Git gidemezsen yüzler gülmüyor

Haydi git gitmeyince zulüm bitmiyor


GENÇ'ın Yazısı.