Özgül Bozkuş

Soru: Geçen yıl edebiyat öğretmenliği bölümünden mezun oldum. iki yıldır sınavlara giriyorum ancak yeterli puanı alamadığım için atamam yapılmıyor. Özel okullar da deneğim istediği için başvurularım sonuçsuz kaldı. İşe başlayamadığım için hayatımla ilgili bütün planlarım altüst oldu. Bu bunalımdan nasıl kurtulabilirim?

Cevap: Hayatınızla ilgili planları sadece mezun olduğunuz mesleğe ve o meslekle işe başlamaya bağlarsanız tabi ki bunalım yaşarsınız. Hayat sadece işten ibaret değildir desem de sizin için bir anlam ifade etmeyecek. İş sahibi olmak, para kazanmak ve ona göre hayatı planlamak yanlış bir şey değil. Yanlış olan tek bir temel üzerine her şeyi oturtmaya çalışmak. Sınavlarda neden başarısız olduğunuzu gözden geçirelim. Sanırım matematik ağırlıklı sorularda yetersizsiniz ya da heyecanlı yapınıza bağlı bir yetersizlik olabilir. Matematik konusundaki eksikliği destekli bir çalışma ile sıkıntı oluşturmadan olmazsa olmaz demek yerine öğrenme ağırlıklı bakarak başarılı olmaya çalışın. Heyecanlı yapınıza bağlı bir başarısızlığı gidermek için hayatı sınava bağlamamaya çalışmak gerektiğini beyninize telkin edin. Ya nasip diyerek teslim olmaya çalışın. Bilginizin önüne heyecanınızın geçmesine izin vermeyin. Bunu nasıl yapacaksınız? Çalıştınız, emek harcadınız, bilginiz var ve sadece size bilginizin derecesini soruyorlar. Siz de bunu ortaya koymaya çalıştığınızı düşüneceksiniz. Sonucu ve puanı asla ve asla hedef olarak koymayacaksınız.

Aldığınız puana göre atamaların yapıldığı dönemlerde yine müracaatlarınızı yaparak atanma şansınızı deneğin. Zaman zaman atanmak için yetersiz görülen puanlarda da atama yapılabiliyor. Ümidinizi yitirmeyin ama bütün ümitlerinizi de bu girişime bağlamayın. Olumsuz sonuçta da yeniden sınava hazırlanmak için eksikliklerinize göre yönünüzü belirleyin. Yaşadığınız yerde mutlaka özel okul ve dershane vardır. İş başvurularında deneyimle beraber mutlaka başka kriterler de dikkate alınıyordur. Bu kriterlerin neler olduğunu ve sizin bu konudaki eksiklerinizi objektif bir şekilde görmeye çalışın. İş konusunu gözünüzde çok fazla büyüttüğünüzden dolayı öfke oluşmuş hataları ve eksiklikleri ya karşıda arıyorsunuz ya da tek eksik olduğunuz noktaya odaklanıyorsunuz. Daha geniş bakmaya çalışın. Düşük ücretle de olsa bir yerden başlayın. Liseye ve üniversiteye hazırlık konusunda özel ders verme imkanınızın da olduğunu unutmayın. Yakın çevrenizden başlayarak bireysel ya da birkaç öğrenciye bir arada ders vererek hem maddi anlamda hem de manevi anlamda mutlaka rahatlayacaksınızdır. Öğretmenliğin dışında yazma yeteneğiniz varsa bunların da çeşitli dergilerde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Şunu da unutmayın rızkın kefili yüce Yaratandır. Hiçbir emek boşa gitmez. Selamlar.


GENÇ'ın Yazısı.