Özgül Bozkuş

Soru: Üniversite birinci sınıf öğrencisiyim. Vize dönemi başlamak üzere ancak ders çalışmak konusunda çok ciddi sıkıntılarım var. Bir türlü ders çalışmaya başlayamadım. Ne kadar çalışırsam çalışayım sınavlarda başarılı olabileceğimi düşünmüyorum, bu da ders çalışmama engel oluyor. Ne yapmalıyım?

Cevap: Üniversiteyi kazandığınıza göre belli bir çalışma programınız var. Bu programı uygularken aynı sıkıntıyı yaşadığınızı tahmin ediyorum. Ama üniversiteyi kazanmanın verdiği bir rahatlıkla beraber üniversitenin ciddiyeti sizin yeniden aynı sorunu yaşamanıza neden olmuş.

Sevdiğin derslere çok, sevmediklerine az vakit ayır

Yoğun ders çalışma modundan çıkın. Bu bir üniversite sınavı değil, sizde anne-baba ve öğretmenlerinize hesap verecek konumda değilsiniz. İlk önce bunun bir rahatlığını yaşayın. Üniversitede dersleri çalışırken farkına varmanız gereken nokta belli bir konuya yoğunlaşma, o konu ile ilgili yorum yapma ve o konuyu meslek hayatınızda kullanabilecek seviye de öğrenme önemlidir. Yani siz her dersten sınav boyutunda sorumlu değilsiniz. Bilgileriniz artık sizin işiniz olacak noktada gereklidir. Bu düşünceden yola çıkarak ders çalışmanızın neden gerekli olduğunu yorumlayın ve sınav ile ders çalışma arasındaki bağlantıyı bu kadar önemsemeyin. Okul programınızın durumuna göre kaldığınız yerin size sunduğu imkanları değerlendirerek mutlaka bir program hazırlayın. Hazırladığınız programda size sıkıntı veren bir durumun oluşmaması için önceliği sevdiğiniz derslere uzun zaman (1-2 saat arası) ayırın. Bu sizi çalışmanızdan keyf alır hale getirecektir.

Zor ve isteksiz olduğunuz derslerde ise, arkadaşlarınızla çalışma imkanınız varsa bu imkanı kullanın. Yoksa zihninizin açık olduğu sabah saatlerini ders çalışmak için tercih edin. Bu derslere ayıracağınız zamanı yarım saat ile bir saat arasında tutun.

Ders çalışmaya hazırlanırken olumsuz düşünce yerine okul bittiğinde meslek sahibi olacağınızı, işinizin olacağınızı, kariyer yapabileceğinizi, insanlara faydalı olabileceğinizi, maddi anlamda kazancınızın olacağı düşüncelerini koyun. Ders çalışma ile sınavlar arasında mutlaka bağlantı vardır. Ama sizin sisteminizde vizelerin geçme notuna yansıması belli orandadır, bu oranı fazla da abartmayın. Yalnız tek bir gerçek var; sizin bilgileriniz sınavda ölçüm için değil, hayatınızda kullanmak için gerekli olan bilgilerdir.

Şunu da unutmayın size sunular akıl ve okuma imkanının mutlaka bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu bir ayrıcalıktır, bu ayrıcalık size verilmiş bir değerdir. Bu değeri ortaya koyun.


GENÇ'ın Yazısı.