İlam Akademi sivil bir eğitim faaliyeti. Geleceğe dair ihtiyaç duyulan verimlilik ve mükemmellik yolculuğunda ilahiyatçıların da artık vizyon ve misyon sahibi olmaları gerektiği anlayışı üzerine bina edilmiş. İslam’ın yüce bilgisi ve düşüncesiyle donanmış inançlı ve kabiliyetli; sistematik bilgi, tutarlı tavır ve değer üretebilen bir nesil yetiştirmeyi hedefliyor. Merkezi Çamlıca’da bulunan İLAM-İlmi Araştırmalar Merkezi’nin program sorumlularından Ali CAN ile konuştuk.

İlam Akademi hangi ihtiyaçtan kuruldu?

İmam-Hatip Lisesi mezunlarının son yıllarda Açıköğretim İlahiyat Önlisans Programı’na yoğun ilgi gösterdikleri bilinmektedir. 2 yıllık bu programdan başarıyla mezun olanlar, Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek İlahiyat Lisans Tamamlama Programı’na (İLİTAM) geçiş hakkı elde etmektedirler. Bir uzaktan eğitim programı olan İLİTAM’ı tamamlayanlar ise İlahiyat mezunu sayılmakta ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi diploması (4 yıllık) almaktadırlar.

Ancak öğrenciler gerek önlisans gerekse lisans tamamlama programlarını uzaktan eğitim yoluyla devam ettirdikleri için hem sınavlarında istenen başarıyı elde edememekte hem de örgün eğitimde olduğu gibi uzman hocalardan doğrudan bilgi alma imkânı bulamamaktadırlar. Bu ihtiyacı dikkate alan İlmi Araştırmalar Merkezi ve İstanbul Gelişim Akademisi Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş, Açıköğretim İlahiyat Önlisans programına kayıt yaptıran öğrencilere yönelik dört yıllık bir destek programı hazırlamış bulunmaktadır.

Programın Genel Çerçevesinden bahseder misiniz? Nasıl bir eğitim ortamı sunuyorsunuz?

Programımız dört yıllık bir süreyi kapsamaktadır; temelini Arapça ve İngilizce oluşturmaktadır. İlk iki yıl, Açıköğretim İlahiyat Önlisans Programına destek, son iki yılı ise İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) programına destek mahiyetindedir. İlk iki yıl sonunda İLİTAM’a geçmeye hak kazanan öğrencilerimiz Arapça konuşulan bir ülkeye altı ay dil eğitimi için gönderilmektedir. İLİTAM’ı bitiren öğrencilerimizde isterlerse lisansüstü çalışmalara hazırlık maksadıyla İngilizce eğitimi için İngilizce konuşulan bir ülkeye gönderilecektir. Bu yıl, 15 öğrencimiz için İngiltere vizesine müracaat edilmiştir.

Kaç öğrenciniz var? Kontenjanlarınız ve başvuru şartları ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Şu an 63 öğrencimiz var. Bu öğretim döneminde de kırk öğrenci almayı planlıyoruz. İlahiyat ön lisans kaydı yaptıracak öğrenciler 1–31 Ağustos 2008 tarihlerinde başvurabilirler. Şunu da belirteyim Açık öğretim fakültesinin farklı dallarında okuyan öğrenciler de (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi gibi) ağırlığını ilahiyat müfredatının oluşturduğu sınıflarda Arapça ve İngilizce öğrenmek isterlerse bu programa başvurabilirler. Bu bölümlerde okuyan çok başarılı öğrencilerimiz de var. Gider masraflarının çok altında da olsa öğrencilerden bir ücret talep ediyoruz. Bu program, parasal açıdan kar edilmek için hazırlanmadı, ancak eğitimde bedel ödenmeyen programlara katılımın düşük istekle gerçekleştiğini de defalarca müşahede ettik. Öğrencilerimizin barınma, yemek ihtiyacı da İlam Akademi tarafından karşılanmaktadır. İhtiyacı olan öğrencilere burs da temin edilmektedir. Ayrıntılı bilgi için: www.İlamakademi.com (Adem BAYRAM 0216 428 39 60)


GENÇ'ın Yazısı.