A. Yasin Demirci

Afganistan’da olup bitene, bu kederli ülkenin gerçeklerine dair dünya medyasında uzunca bir zamandır haberler yer almıyordu. Son dönemde çıkan haberlerle bu durum kısmen giderdi denebilir.

ABD ve NATO güçlerinin katliam gibi operasyonları, yoksulluk, yolsuzluk, kıtlık, rüşvet, yozlaşma velhasıl olumsuzluk anlamında ne varsa sıralanıyor Afganistan’ın acı gerçeklerine dair.

En çarpıcı olanını, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporu gözler önüne seriyor: Örgütün raporuna göre Afganistan’da ABD ve NATO’nun düzenlediği hava saldırılarında, sivil ölümleri bir önceki yıla kıyasla yaklaşık üç katına çıkmış. Sadece geçen Ağustos ayında ABD askerlerinin Azizabat köyünü bombalaması sonucu 60’dan fazlası çocuk, 91 sivil katledilmiş.

Kuraklık ve açlık Aganistan’ın ürperten gerçeklerinden bir diğeri. Kuraklık nedeniyle ana besin kaynağı buğday üretimi, ortalamanın yüzde 60 altına inmiş… Açlıktan büyük ölümler kapıdaymış… Ülke nüfusunun yarısından fazlasının günde 2 dolarla geçinmek zorundaymış... Her 5 çocuktan biri beş yaşına gelmeden ölüyormuş… Afganistan’ın acı gerçeklerine dair dünya kamuoyuna çıkartılan listedeki olumsuzlar uzayıp gidiyor. Bu içler acısı tablo dünya kamuoyu için sizce bir anlam ifade ediyor mudur? Umarız eder.


GENÇ'ın Yazısı.