Abdullah Güner

Filistin dramını konu edinen Türkiye’nin ilk uzun metrajlı çizgi filmi “Zeytin’in Hayali” 4 Eylül’de gösterime giriyor.

Biz Filistinlileri işgal edilmiş topraklarda yaşayan insanlar olarak hayal ediyoruz, yaşadıklarından sadece bize gösterilen kadarını biliyoruz. Sadece yazılanlar kadar okuduk Filistin’i. Filistin’de yaşanan pek çok hikâyeden sadece birkaç dramatik olanını duyduk. Zeytin’in Hayali filmi Filistin’de yaşanan pek çok hikâyeden biri. Senaryosu üzerinde iki buçuk yıl çalışılmış bir hikâye…

Filimde, Meryem Nine çocukluğunda yaşadığı olayları torunu Faris’e anlatır.

1947’de İngilizlerin Filistin’den çekilmesi ile Yahudiler bölgeye göç eder ve katliamlara başlar. Katliamların ortasında kalan Meryem Nine köyünden göç etmek zorunda kalır. Fakat Meryem göç yolundayken kararını değiştirir ve kafileden köyüne kaçar. Bu kaçış sırasında babasının çeteciler tarafından gözlerinin önünde öldürüldüğünü görür ve bunu hayat boyu unutamaz. Çünkü babasının katili Şamul (namı diğer Timsah) ilerde Meryem’in karşısına çıkacaktır.

Koordinatörlüğünü Abdullah Koçyiğit’in yaptığı, Ella Film tarafından çekilen Zeytin Hayali’nin yönetmeni ise Bağdat’lı Ömer Kawan Al-ani.

Ülkemizde gerçekleştirilen en kaliteli iki boyutlu çizgi sinema filmi olma özelliğini taşıyan filmin yapımı iki sene sürmüş. Filistin’deki işgale “çocukça bakış sloganıyla gösterime giren filmin yönetmeni Abdullah Koçyiğit: “Kimse filimden çıktıktan sonra İsrail bayrağı yakmayacak” diyor.


GENÇ'ın Yazısı.