Selfie mi? Seyfi mi?
2013 yılının en büyük trendlerinden birisiydi selfie. Yani kendi fotoğrafını çekip internette paylaşmak. Aslında ilk olarak Flickr’da 2004 yılında paylaşılmış #selfie etiketi. Ama uzun bir süre pusuda beklemiş gibi görünüyor. 2012’nin sonlarından itibaren Google’da aranmaya başlayan #selfie, Haziran 2013’te Avustralya başbakanının ve Ağustos 2013’te Papa Francis’in #selfie çekip paylaşmalarıyla tabiri caizse “moda” oldu. Ve böylece 2013 yılının en popüler etiketlerinden biri #selfie olmuş oldu.
Fakat geçtiğimiz ay bu trendin artarak devam etmekte olduğunu ve bütün dünyayı etkisi altına aldığını büyük bir şaşkınlıkla gördük. ABD Başkanı Obama’dan Başbakanımız Erdoğan’a kadar birçok siyasetçinin ve ünlünün #selfie’leri internette yayılıyor. Her gün 1 milyondan fazla selfie paylaşılıyor.
%48 oranla en çok Facebook’ta paylaşılan #selfie’yi %27 Whatsapp ve diğer mesajlaşma uygulamaları, %9 Twitter, %8 Instragram takip ediyor. Bunun yanı sıra Samsung firmasına göre #selfie paylaşanların %30’u 18-24 yaşları arasında.
Sadece Instagram’da #selfie etiketiyle paylaşılan 100 milyondan fazla fotoğraf var. #selfies etiketiyle de 9 milyona yakın paylaşım mevcut. Rakamlar bu #selfie çılgınlığının ne kadar büyük olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Selfie diyoruz çünkü henüz Türkçe bir karşılığı yok. Oxford sözlüğüne 2013 yılında eklenen bu terim için TDK’nın henüz bir karşılık bulamamış olmasına sosyal medyadan bazı öneriler geldi. “kendimçektim, e- hatırat, özçekim, otofoto, kendintoplu, otoportre, kendimo, seyfi” kelimeleri #selfie’nin Türkçe’si olmaya aday
Tabii #selfie akımının bu denli yaygınlaşmasındaki en önemli etken sosyal medya oldu. Bu da bizlere bir kere daha gösterdi ki, sosyal medya ateş gibi... Dikkatli kullanılmadığında yakabilir. Selfie’ler kişisel gizliliği gerçekten büyük bir riske sokuyor.
Sonuçta milyonlarca paylaşılan bir akımın arasında sizin yüzünüz de bulunmuş oluyor, milyarlarca insanın görebileceği şekilde…
Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.