Ev Okul uygulaması, öğretmen ile öğrencinin aynı anda, aynı mekânda bulunamamasından doğan, evlerin okula dönüştürülmesini amaçlayan, `uzaktan eğitim` olarak da bilinen bir eğitim programı. YÖK`ün geçtiğimiz yıl öğrenimini uzaktan eğitim vasıtasıyla yurt dışında tamamlayan öğrencilere denklik yolunu açmasıyla artık bu programlara Türkiye`den katılabilmek de mümkün.

Artık yorulduk! Türkiye`deki eğitim şartlarını hizaya getirmek için bunca çabaladığımız yetti. Yönetmelikler, genelgeler kabak tadı verdi. Kanunlara bel bağladık; `eğitim hakkımız` dedik, onlar da bir sonuç vermedi. Başörtülü kızlar olarak geldiğimiz nokta öyle bir yer ki tahsil konusunda kendimizden de geçebiliriz artık.

Ama bizden sonraki nesiller için endişelenmekte haksız mıyız? Sekiz yıllık kesintisiz eğitimle başörtüsü konusunda taviz vermeye başlayan Müslüman Türk halkından her geçen gün daha fazlası istenmiyor mu?

Yasağa alternatif olarak uygulanan eğitim programları da zaten bizi hiç tatmin etmiyor ki. Maksat ilim tahsil etmek olsa bile ciddiyet, disiplin ve devamlılık yakalayabilen; talebelerinin “İşte aradığım bu” diyebildiği çalışmaların sayısı ne kadar yüksektir, bu da mühim bir mevzu.

Oysa içimizdeki ses, kendi gürültümüzden bile yüksek çıkıyor. Nereye harcayacağımızı bilemediğimiz ve fakat bir türlü bünyemize sığmayan bir enerjimiz var. Dört bir yanımız; sonu S ile biten, envai çeşit sınavlara hazırlanan insanlarla kaplı. Her şeye rağmen sapasağlam durabilmek; hem taviz vermeden hem de kabuğuna çekilmeden hayatı devam ettirebilmek ne büyük bir meziyet.

İşte böyle bir dünyada tam umutsuzluğa kapıldığımız sırada ev okullar (homeschool) imdadımıza yetişti. Ev Okul uygulaması, öğretmen ile öğrencinin aynı anda, aynı mekânda bulunamamasından doğan, evlerin okula dönüştürülmesini amaçlayan, `uzaktan eğitim` olarak da bilinen bir eğitim programı. Amerika`da, aralarında dünyaca ünlü, saygın üniversitelerin de bulunduğu çok sayıda üniversite, kolej ve lise kurumu, eğitimin talep edilen her noktaya ulaştırılması amacıyla uzaktan eğitim programı sunuyor artık. Uzaktan eğitim, hem Amerika hem de dünya çapında beklenilenden daha fazla rağbet görmüş olacak ki bundan böyle tüm eğitim kurumları programlarını hızla bu çalışma planına göre geliştirmekteler.

YÖK`ün geçtiğimiz yıl öğrenimini uzaktan eğitim vasıtasıyla yurt dışında tamamlayan öğrencilere denklik yolunu açmasıyla artık bu programlara Türkiye`den katılabilmek de mümkün. Böylece hem yıllardır arzu ettiğiniz eğitim imkânını hem de dünya çapında hatırı sayılır okullardan birinin öğrencisi olma şansını yakalamış oluyorsunuz. Memleketinizden, kültürünüzden ve kimliğinizden uzaklaşmadan tahsilinizi tamamlamak da bu programın en büyük avantajı.

Uzaktan eğitim; posta, telefon, radyo, televizyon, VCD, elektronik posta ve en çok internet vasıtasıyla yürütülebilmekte. Bu sebeple bir ev okul öğrenci adayı olarak kurumun sunduğu eğitim tarzını iyice kavramak ve bu programa uyum sağlamanın mümkün olup olmayacağına tam olarak karar vermek gerekir. Bu konuda da potansiyel öğrenci kendine karşı olabildiğince dürüst davranmalıdır. İngilizce`ye hâkimiyet, okul masrafı olarak ödenmesi gereken ve kurumuna göre değişen bir miktar para da uzaktan eğitimin olmazsa olmaz ikilisi. Bu noktada altı çizilmesi gereken önemli bir husus, programda belirtilen kesin ücretin, kitaplar ve diğer okul malzemelerinin size ulaşmasında gerekli posta ya da kargo gibi ek masrafları da içeriyor olup olmaması. Bu noktaya dikkat etmediğiniz takdirde planladığınız ücretten daha yüksek bir meblağ ödemek zorunda kalabilirsiniz.

İngilizce bilgisi, giriştiğimiz hemen her işte bizden istenen bir vasıf oldu zaten. Okula başvurmadan önce ilkokul dördüncü sınıftan beri öğrenmeye çalıştığımız kırık dökük yabancı dilimizi de azimle geliştirebilmeliyiz. Başvurmak istediğimiz üniversite eğer hakikaten eğitimi önceliyorsa, yabancı öğrencisinden TOEFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi) Sınavı`ndan belli bir puanı almış olmasını isteyecektir. Şayet gerçekten uzaktan eğitim yoluyla tahsilinizi tamamlamak istiyorsanız, neredeyse `başörtüsü sorunu olmayan tek sınav` olan bu imtihana girmeye de üşenmeyin.

Seçtiğiniz uzaktan eğitim programında okul ve öğretmen, öğrenciden uzakta olsa da günümüz şartlarının getirdiği kolaylıklar vasıtasıyla her an ulaşılabilir olmalı. Derslerinizde takıldığınız bir konu olduğunda telefon ya da internet aracılığıyla sorularınızı sorabileceğiniz ve cevaplarınızı da süratle alabileceğiniz bir öğrenci işleri masasının olması, okulda aramanız gereken özelliklerden.

İnternette homeschool ya da uzaktan eğitim konusunda arama yaptığınızda karşınıza yüzlerce okul çıkabilir. Ancak mühim olan, bu eğitim kurumlarının akreditasyon statülerinin hem bulundukları ülkede hem de kendi ülkemizdeki denklik kriterlerine uygun olup olmadığıdır. Ulusal anlamda saygın çeşitli meslek grupları ya da akreditasyon kurumları tarafından eğitim kurumlarının onaylanması anlamına gelen akreditasyon, sözgelimi, eğer sizin başvurmak istediğiniz Amerika`daki bir üniversitede yoksa ya da ABD Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Eğitim Akreditasyon Kurulu dışında başka bir grup tarafından onaylanmışsa, o okulun sizin aradığınız eğitim kurumu olmadığını bilmelisiniz.

Uzaktan lise eğitimi veren okullar, üniversitelere göre daha az sayıda olduğundan seçenekler arasında tercih yaparken zorluk yaşanması nadirdir. Ancak seçim sırasında okulunuzdan hayli uzakta olduğunuzu ve kitap vb ders materyallerinin size ulaşmasında sorunlar çıkabileceğini de hesaba katın. Muhtemel sorunların ortaya çıkması durumunda derslerinizi aksatmayacak ve kitaplarınızı size elektronik ortamdan ulaştırabilecek bir program olması işinizi kolaylaştırır. 

Ev-okul programında başarılı olabilmek için kişisel bir takım becerilere sahip olmak da gerekiyor. Zira iç disiplini olmayan ve bağımsız çalışmayı sevmeyen bir kişinin bu uygulamada başarılı olması mümkün değil. Bir ev okul öğrencisi, takıldığı, tökezlediği konularda ısrarcı olmalı, yılmamalı ve bir başarısızlık söz konusu olduğunda da kendi kendini motive edebilmeli, derslerine azimle eğilmelidir.

Türkiye`de uygulanan geleneksel eğitim sistemi, ezberci yönü ağırlıkta olan bir uygulama olduğundan, uzaktan eğitim için kolları sıvayan kişinin ilk etapta büyük bir şaşkınlık yaşaması oldukça normal. Çünkü kurumların pek çoğu “açık-kitap sınav” uygulamasını kullanıyor. Öğrenci sınav sırasında ders kitaplarına dönüp konuyu tekrar inceledikten sonra sınavına devam edebiliyor. Bu durum görünüşte “kopya çekmek” gibi dursa da sınav sonunda öğrenci, kişisel öğrenmenin yollarından biri olan bu teknik sayesinde konuyu imtihan sırasında öğrendiğini fark ediyor. Elbette bu noktada her kurumun kendine has sınav usulleri olabileceğini de hesaba katmak gerek.

Uzaktan eğitim programlarında “dersi son dakikaya bırakmak” gibi bir lüksünüz yok. Okulun size tanıdığı azami süre içerisinde dersinizi işleyip sınavınızı vermek durumunda olduğunuzdan günü gününe, düzenli olarak derslerinizi çalışmak zorundasınız. Aksi takdirde kaldığınız sınav başına fazladan ücret ödemeyi kabul etmiş oluyorsunuz.

Kimileri uzaktan eğitimin, öğrenciyi sadece diplomaya odaklayan bir para tuzağı ya da okul ortamının olmayışı sebebiyle verimsiz bir eğitim programı olarak görebilir.  Bu iddiaları öne sürenlerden, lise ve üniversite hayatı boyunca yapılan ortalama masrafları hesaplamalarını isteyebilir ve Türkiye`nin en saygın üniversitelerinin bile dünyanın sayılı üniversiteleri arasına neden giremeyişini izah etmelerini rica edebiliriz.

Haydi, ev-okulların zilleri, başörtülü kızların kutlama şarkısı olsun artık!


Not: Dünya çapında uzaktan eğitim veren üniversite sayısı çok yüksek ve her geçen gün artıyor ancak kaliteli bir lise eğitimi düşünenler için Penn Foster High School (www.pennfoster.edu) ve Citizens` High School`u (www.citizenshighschool.com) tavsiye edebiliriz.


Zeynep Şahin'ın Yazısı.