Notre-Dame Katedrali Yandı

Yapımına 1163 yılında başlanan ve 182 yıllık bir çalışmanın ardından 1345 yılında hizmete giren 674 yıllık katedral, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyordu. Fransa’da bulunan ve yılda 13 milyon ziyaretçiyle Eiffel Kulesi’nden daha popüler olan Notre-Dame, birçok film ve romana da konu olmuştu.

Yapay Zeka İki Yeni Gezegen Buldu

Başını bir lisans öğrencisinin çektiği Teksas Austin Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Google’ın desteğiyle geliştirdikleri yapay zeka algoritması sayesinde Kepler uzay teleskobunun arşivinde iki yeni gezegen keşfetti. Yapay zekanın buradaki rolü ve gerekliliği ise araştırma ekibindeki Vanderburg’un şu sözlerinde: “Yapay zeka veri setini eşit bir şekilde tarıyor. Her yıldızın Dünya boyutunda bir gezegeni olsa bile Kepler ile baktığımızda hepsini göremeyebiliyoruz. Veriler çok gürültülü olabiliyor ya da bazen gezegenler doğru şekilde dizilmiyor.”

Uzaydan İlk Kara Delik Fotoğrafı Yayınlandı

ABD Ulusal Bilim Vakfı, 2012’de bir kara deliğin çevresini gözlemlemek için kurulan Event Horizon Teleskobu’ndan (EHT) elde edilen, bilim insanlarının tabiriyle “çığır açıcı sonucu” geçtiğimiz ay dünyaya duyurdu. Tarihte fotoğrafı çekilen ilk kara deliğin fotoğrafı yayınlanırken çalışmayı yürüten 20 kişilik ekip içerisinde Türk bilim insanı Feryal Özel de bulunuyor.


Salih Yüzgenç'ın Yazısı.