Elif Kıral

Hiçbir bilgisayar mühendisi gözle görülmeyen bir alanda 1 milyon ansiklopedi sayfası kadarlık bilgiyi saklayan DNA`yı taklit edemez. Açıktır ki, DNA`nın tesadüflerle ortaya çıktığını iddia etmek, en gelişmiş bilgisayarın tesadüflerle ortaya çıkmış olabileceğini iddia etmekten çok daha akıl dışıdır.

Bilgisayarlar bugün büyük miktarlarda bilginin saklanabildiği en ileri teknoloji. Ama DNA ile bilgisayar karşılaştırıldığında, yıllar süren çalışmalar sonucunda edinilen bilgi birikimi doğrultusunda geliştirilen bu son teknolojinin DNA`nın bilgi saklama kapasitesine yaklaşamadığı görülüyor.

DNA, milimetrenin sadece beş milyonda biri kalınlığında. Bu olağanüstü inceliğine ve 4 metre uzunluğuna rağmen DNA şeritleri birbirine dolanmıyor. Çünkü DNA, özel yapısı sayesinde hücre çekirdeğinde mükemmel bir şekilde katlanabiliyor.

Tüm bu özellikleriyle DNA benzeri olmayan bir mühendislik projesi örneği. Bilindiği gibi bilgisayar mühendislerinin ana hedeflerinden biri olabildiğince küçük parçalarda olabildiğince büyük miktarda bilgi saklamaktır. Bilinen en üst seviyedeki saklama kapasitesi ise yalnızca DNA molekülüne aittir. Microsoft Yazılım Şirketi`nin yöneticisi Bill Gates, The Road Ahead (Ötedeki Yol) isimli kitabında şöyle yazmıştır:

İnsan DNA`sı bir bilgisayar programına benzer, ancak bizim şu ana kadar üretebildiklerimizden çok çok daha gelişmiştir.

Genom Şifresini Çözen Bilim Adamı DNA`yı Anlatıyor

11 Haziran 2006 tarihli The Sunday Times gazetesi, genom şifresini çözen bilim adamının Allah`ın varlığına inandığı yönündeki açıklamasına yer vermişti. Haberde bilim adamının yaptığı bilimsel keşfin ardından Allah`a daha da yakınlaştığı ifade edilmişti.

Dr. Francis Collins The Sunday Times`a yaptığı açıklamada DNA`daki genetik bilgi üzerine yaptığı keşifle ilgili şöyle diyordu:

"İnsanlık hakkındaki tüm bilgileri ve sırları içinde barındıran 3.1 milyar harflik bu kitap karşınıza çıktığında ve sayfaları tek tek incelemeye başladığınızda, büyük bir hayranlığa kapılmadan edemiyorsunuz. Ben de bu sayfalara birer birer baktım ve bunlar bana Allah`ın aklı ile ilgili önemli ipuçları verdi. Bir Yaratıcı`nın varlığına inanmak için elimizde pek çok delil bulunuyor ve hiç kuşku yok bilimsel buluşlar insanı Allah`a yaklaştırıyor. Eğer bir buluşa imza atıyorsanız, bu bilim adına büyük bir coşku vesilesidir. Uzun zamandır bu iş üzerindesinizdir ve nihayet keşfediyorsunuzdur. Öte yandan bu aynı zamanda Yaratıcı`ya çok yakınlaştığınız bir andır, çünkü sizin bulduğunuz şeyi o ana kadar hiçbir insan bilmezken, Allah onu daha en başından bilmektedir."

Bilgi Paketleri Genler

Gözle göremediğimiz tek bir hücre çekirdeğinde toplam 4 metre boyundaki DNA şeridi bulunmaktadır. Bu şerit, hücre çekirdeğinde "kromozom" adı verilen gruplar halinde paketlenmiştir. Vücudumuzdaki tüm hücre çekirdeklerinde 23 çift kromozom vardır. Kromozomlar elektron mikroskobu altında büyütüldüğünde, bu kromozomların içinde yer alan DNA molekülünün, sarmal halde sarılarak sıkıştırılmış olduğu görülür. Bu paketleme sistemi sayesinde DNA, kapsadığı küçük hacme rağmen olağanüstü bir bilgi depolama kapasitesine sahiptir.

DNA`nın sarmal şeklini telefonun ahizeye bağlanan kıvrımlı kordonuna benzetebiliriz. Uzun bir kablo çok daha kısa bir mesafeye sığdırılmış ve gerektiğinde uzayabilecek şekilde üretilmiştir. Tabii DNA`daki sarmal yapı telefon kablosundan çok daha düzgün ve komplekstir.

Peki, hiç düşündünüz mü, DNA neden böyle bir şekle sahiptir?

Çünkü DNA`nın sahip olduğu muazzam bilgi kapasitesi, ancak bu özel şekil sayesinde milimetrenin beş milyonda biri kadar olan küçücük mekana sığabilmektedir. Sarmal yapı çözüldüğünde yaklaşık 4 metre uzunluğunda olan DNA, bu yapısı sayesinde elektron mikroskobu altında bile güçlükle fark edilmektedir.


GENÇ'ın Yazısı.