TAKAT

Türksat 4b uydusu 16 Ekim Cuma Günü, yani bugün Türkiye saatiyle saat 23:40`ta Kazakistan`daki Baykonur Fırlatma Üssü`nden fırlatılacak. Fırlatmadan sonra yörüngeye yerleştirme ve yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından aralık ayında devreye alınacak olan Türksat 4B uydusu, ka bandı üzerinden internet erişimi için kullanılacak. Uydu ile hem kapasitemiz artacak hem de uydu üzerinden internet kullanımı yaygınlaşacak.

4B haberleşme uydusunun, Baykonur’dan fırlatılmasının ardından, 50 derece doğu yörüngesinde teslim alınacak ve böylelikle Türkiye’nin 50 derecede işletilecek ilk uydusu 4B olacak. Uydunun Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacak. Türksat 4B uydusunda yer alan ka band ile daha uygun maliyet ile yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak. Uydunun ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacak. Türksat 3A, Türksat 4A haberleşme uyduları üzerinde veri haberleşmesi ve canlı yayın geçişleri için ayrılan kapasitenin Türksat 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilebilecek.
 
Türk mühendislerinin de yapım aşamasında görev aldığı Türksat 4B uydusunun üretimi 4 Haziran 2014’te tamamlanmış fakat Baykonur Uzay Üssü`nde proton roketinde başka uyduların fırlatılması sırasında meydana gelen arızalar nedeniyle fırlatma işlemleri durdurulmuştu. Türksat 4B bu yüzden gecikmeli olarak 16 Ekim Cuma Günü, yani bugün fırlatılacak. Son 10 yılda uzayda büyük atılımlar gerçekleştiren ülkemizin, önümüzdeki yıllarda milli haberleşme uydularını kendi fırlatma üssünden yine kendi roketleriyle fırlatacağı günler çok uzak olmasa gerek. 


Genç Bilim'ın Yazısı.