Mülayim Sert

Filistinli sembol bir direnişçi olan İmad Akil’in hayatını konu alan kendisiyle aynı adı taşıyan filmin galası Gazze’de gerçekleştirildi.

Senaryosunu Hamas’ın liderlerinden ve Hamas hükümetinin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar’ın yazdığı filmde İsrail’e karşı direnişin sembol isimlerinden olan İmad Akil’in yaşamı anlatılıyor.

Filmin galasına Hamas’ın önde gelen isimlerinden ve Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, Kültür Bakanı, Filistin Parlamentosu Kültür Komitesi’nin bazı üyeleri, Akil’in İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü sırada evinde saklandığı Meryem Farahat isimli ‘direnişin annesi’ lakaplı Hamas milletvekili ile Akil’in anne ve babası katıldı.

Filmin çekimleri Gazze’de Asdaa bölgesinde yapıldı ve tamamı Filistinli olmak üzere 140 kişi rol aldı. Ancak oyunculardan bazıları son İsrail saldırısında hayatını kaybetti.

Film, tamamen Gazze’de üretilmiş ilk film olma özelliği taşıyor. İmad Akil adlı film, ilk olarak 1 – 15 Ağustos tarihleri arasında Gazze Belediye Kültür Merkezi’nde gösterildi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları’nın ilk üyelerinden olan İmad Akil, 19 yaşındayken İsrail’in en çok arananlar listesine girmişti. Akil, Hamas’ın direnişinin Gazze’den Batı şeria’ya taşınmasında çok önemli rol oynamıştı.

Dönemin İsrail Başbakanı İzhak Rabin, Akil’in ailesi ile görüşerek onlardan oğullarının 3 yıl yurtdışında yaşamasını istemiş ve karşılığında hakkındaki tüm suçlamaların düşürüleceği vaadini vermişti. Ancak Akil, İsrail Başbakanına unutulmaz cevabını vermişti: “Ona söyleyin, tüm gücünü kullansa bile direnişten vazgeçmem. En büyük gayesi Allah’ın ve vatanının uğrunda ölmek olan bir gence kim ne yapabilir ki? ”Filmin senaristi Mahmud Zahar, “Filistin halkının önderlerinin akıllarda ve uluslar arası sahnelerde yer etmesi için kollarımızı sıvadık” diyerek sıradaki projelerinin ise Hamas lideri şeyh Ahmed Yasin’i anlatan bir dizi çekmek olduğunu belirtti. Ardından da İzzettin Kassam Tugayları’nı anlatan bir film çekmeyi düşündüklerini belirten Zahar, ancak bütün bu projelerin ilk filmden edinecekleri tecrübeler ışığında gerçekleşeceğini belirtti.

Şimdi Filistinliler bu filmin Gazze’ den sonra başka ülkelerde de gösterilmesini umuyor. İnşallah yakında ülkemizde de bu film gösterilir. Bizler cihada gider gibi bu filmlere gideriz. Ne yapalım en azından o ruhu kısa süreliğine de olsa yaşama fırsatımız olur.

Not: Haber oluşturulurken www.palrap.net ten çeviri yapılarak faydalanılmıştır.


GENÇ'ın Yazısı.