A.Selçuk Kayahan

Akciğerlerimiz:

1) Temizlik merkezimiz

2) Anne karnında işlevi farklı olan tek organımız

3) Klimamız

Fakat neden öyle olduğunu anlayabilmemiz için önce akciğerlerimiz hakkında biraz bilgi sahibi olmamız gerek. Öncelikle; akciğerlerimiz, zannedildiği gibi iki balondan ibaret değildir. Sadece görünen taraf akciğerlerimizde aslında kas olmamasıdır. Diyafram kası (akciğerin altında bulunur) kasıldığında ciğerlerde bir vakum oluşuyor ve hava çekiyoruz. şimdi gelelim diğer meselelere:

1) Temizlik merkezimiz:

Kanımızın dokulara oksijen ve farklı bazı maddeler taşımakla görevli olduğunu biliyoruz. İşte taşıdığı bu oksijen de akciğerlerimizden geliyor: Kan dokulardan geçince içindeki oksijeni bırakıyor ve yerine karbondioksit alıyor. Bu karbondioksitide temizleyen akciğerler oluyor. Kan alveollere gidiyor, karbondioksiti bırakıyor ve yerine oksijeni alıyor. Yani bir nevi temizliyor.

2) Anne karnında işlevi farklı olan tek organımız

Anne karnındaki 9 aylık süreç içerisinde asıl görevini yapmayan tek organımız akciğerlerimizdir. Zaten mantıklı, çünkü havanın olmadığı bir ortamda nefes almak zor:) Ancak ana karnında en önemli görevlerden birini yine akciğerlerimiz üstleniyor: Amnios suyu dediğimiz, ana karnındaki sıvıyı oluşturuyor. Bu sıvı hem doğumu kolaylaştırıyor hem de bebeği darbelere karşı koruyor. Bu sıvıdan ortalama kilo başına günde 15 ml. oluşturuluyor. Ve bu sıvıyı sadece akciğerlerimiz yapıyor. Yani anlayacağımız: Akciğerlerimiz doğumdan önce de çok önemli.

3) Klimamız:

Antalya’da hava 35 derece ve millet terlemekten bir hal olmuş. Diyarbakır`da ise 45 derece ve terleyen yok. E nasıl oluyor? şöyle: Nefes aldığımız zaman oksijen alıyoruz. Nefes verdiğimizde ise karbondioksit ve su salıyoruz. Ancak suyu, sıvı olarak değil de; buhar olarak atıyoruz. Kuru havalı bir ortamda buharlaşma daha kolay olur çünkü havada (adı üstünde) nem yok. Ancak nemli bir ortama girdiğimizde buharlaşma zorlaşacağı için su ciğerlerde birikecek. Vücutta bu suyu terleme yoluyla atmaya çalışacak, ki bize rahatsızlık veren de budur. İşte bu yüzden kırda yaşayanlar daha şanslı:)...


GENÇ'ın Yazısı.