4.5G Nihayet Türkiye`de
26 Mayıs 2015 tarihinde ihaleye sunulması planlanan fakat Cumhurbaşkanımızın “4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. Şurada 2 yıl içerisinde Türkiye 5G’ye geçmeli. Biz buna bir defa adım atmalıyız. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner” beyanının ardından 3 ay ertelenerek 4.5G şeklinde 26 Ağustos 2015’te ihaleye sunulan LTE-Advanced teknolojisi nihayet 1 Nisan itibariyle ülkemizde kullanıma sunuldu. Artık 4.5G’liyiz!
4.5G aslında bir 4G teknoltojisidir. 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisinin adıdır. Bilişim dünyasında 4G LTE olarak adı geçen bu teknoloji elbette ki her geçen gün gelişiyor, yeni özelliklere kavuşuyor. Bizim 4.5G olarak kullanacağımız teknoloji LTE-Advanced adıyla geçiyor ve iki tane taşıyıcının birleşip bağlantının 300/450mbps hıza ulaşmasını sağlıyor. Yani şu anda kullandığımız 4.5G teknolojisi standart 4G teknolojisi ile bir sonraki nesil olan 5G’nin arasında bulunuyor. Bu konuda dergimizin Haziran 2015 sayısında “4G’nin uygulamaya geçmesi, ancak 5G için de çalışmaların öncüsü olmamız her açıdan ülkemiz için faydalı görünüyor” tespitinde bulunmuştuk. Nitekim gelinen noktada böyle olması ülkemiz adına oldukça sevindirici.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 4.5G teknolojisine dair geçtiğimiz aylarda açıklamalarda bulundu. Türkiye’de mobil internet hızının 10 kat artmasını beklediğini söyleyen Yıldırım, bu noktaya ulaşmak için gerekli altyapıyı kurmayı yolların şeritlerle ayrılmasına benzeterek “akıl ve bilişim yollarında da şerit sayısını arttırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Binali Yıldırım’ın ifadelerinin anlamı şudur: Ülkemizde mevcut 3G teknolojisi çoğu yerde kullanılabiliyor. Geçen yıllar boyunca operatörler altyapıyı ülke çapında geliştirdiler ve nereye giderseniz gidin 3G bağlantı bulabiliyorsunuz. Tıpkı bu şekilde 4.5G için de belirli bir altyapı kurulumu için süreç gerekiyor. Bu sebeple 1 Nisan itibariyle kullanıma sunulan 4.5G teknolojisi her yerde aynı anda kullanıma sunulamayacak. Tüm ülkemize yayılması zaman alacak.
Gerekli altyapı ise temel olarak bağlantıyı taşıyacak fiber kablolardan ve baz istasyonlarından oluşuyor. Aselsan, Netaş ve Argela firmalarının ortak çalışmasıyla üretilen ULAK adlı yerli baz istasyonları da bu altyapı için kullanılacak. Üstelik Aselsan 5G için altyapı çalışmaları yürütmeye de devam ediyor.
Peki, 4.5G ile hayatımızda neler değişecek?
* 8 yıl içerisinde ülkemizdeki nüfusun yüzde 95’i 4.5G kapsama alanında olacak.
* Makineler arası iletişim artacak, bant genişliği sayesinde yaygınlaşacak. (M2M)
* Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar çok daha yaygın bir internet erişimine kavuşacaklar.
* Elektronik ticaretten (e-ticaret) mobil ticarete geçilecek.
* Birçok internet hizmeti mobil platformlarda etkinliğini artıracak.
* En önemlisi de yüksek hızda mobil internete kavuşacağız!
4.5G teknolojisini kullanabilmek için uyumlu bir SIM karta ve mobil cihaza sahip olmak yeterli. Bu şartları sağladığınız takdirde 4.5G’ye ücretsiz olarak geçiş yapıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Dördüncü nesil LTE-Advanced kablosuz iletişim teknolojisinin ülkemize hayırlı olmasını diliyor, hayırlı işler için kullanılmasını ümit ediyoruz. Önümüzde ise 5G var, Rabbimiz ülkemizin 5G teknolojisinde dünyada öncü olmasını nasip etsin...
Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.