Gençler İçin Mühim Tavsiyeler!
Uluslararası Genç Derneği`nin 2015 yılında düzenlediği Sorumlu Sosyal Medya Seferberliği Projesi`nden bu yana sosyal medya kullanımıma, özellikle de Facebook`a çok daha az zaman ayırmaya başladım. Bunun en büyük sebebi Facebook`un hayatımdan büyük bir zamanı işgal etmesi, zaman israfına vesile olmasıydı. Her ne kadar en verimli, en faydalı şekilde kullanılmaya gayret edilse de bir yerden sonra işin ucu kaçtığından uzun süredir uzak durmaya çalışıyorum.
Ancak kimi zamanlarda da öyle güzel şeylere denk geliyorum ki, iyi ki de bu paylaşım yapılmış ve denk gelmişim diyorum. Zaten projenin amacı da buydu: "Bilinçli ve Etkili Sosyal Medya Kullanımı"
Şimdi bu amaca uygun olarak, Facebook`ta okuduğum, Dr. Mehmet Güllüoğlu tarafından yazılmış bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. İstifadeli olması ümidiyle...
Dr. Mehmet Güllüoğlu - facebook.com/sifahane
Yaptığım vazifelerden biriktirdiğim bazı dersleri özellikle genç kardeşlerim için paylaşmak istiyorum.
1. Mümkünse en az 1 kere yurtdışına çıkın. Hele Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi ve mezunu arkadaşlar! Başka bir ülke görmeden bu ilişkiyi anlamdıramazsınız.
2. Mutlaka bir yabancı lisan bilin. İyi bilin. Konuşun. En az konuşacak kadar bilin. Hatta mümkün olan ikinci lisanı da öğrensin. 1 adım değil 10 adım öne çıkarsınız.
3. Bir sanat dalına karşı merakınız olsun. O sanatın lügatini, malzemesini, ustasını, tarihini öğrenin. Kitaplarını okuyun. Çıraklığını yapın. Kalbiniz incelir. Sabrınız artar.
4. Dünya`daki bazı ülkelere karşı merakınız olsun. Mümkünse oralara gitmeye çalışın. Oraları okuyun. Haberlerini takip edin. Dünya artık bir köy. Köyün farklı mahalleleri hakkında fikriniz olsun.
5. Türkiye`de görmediğiniz bölge kalmasın. Herkes söyler ama hakikaten muhteşem topraklarda yaşıyoruz. Trabzon`u, Urfa`yı, Mardin`i, Bursa`yı, Konya`yı, Amasya`yı hele İstanbul`u mutlaka görün.
6. Oku! Okuyun! Lütfen. Bir listeniz olsun. Bir okuyanla karşılaştığınız da okuma listesi sorun. Milyonlarca kitap var. Hangisini okuyacağınıza karar verirken daha önce okumuş bir güvendiğinize danışın. Hem klasikleri okuyun hem de tematik okumalar yapın.
7. Ezber yapın. Sure, şiir, kelam-ı kibar güzel ne varsa. Siz bilerek bir şeyleri ezberlemezseniz lüzumsuz bir sürü kozmetik markasını, futbolcu ismini, dizi ismini ezberlersiniz.
Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.