Bir nesli televizyon ekranlarına kilitleyen, en sonunda da bazı çocukların kendini Pokemon zannederek yükseklerden atması sonucu ülkemizde gösterimi yasaklanan Pokemon, şimdi yeniden tüm dünyanın gündeminde. Ancak bu sefer çizgi film yerine mobil oyunla: Pokemon GO!

“Belaya hazır olun!

Hem de çifte belaya!

Dünyayı yozlaşmaktan kurtarmak için,

İnsanları bir çatı altında toplamak için,

Sevgi ve gerçek belasını kınamak için,

Yıldızların ötesine ulaşmak için,

Jessie!

James!

Roket Takımı her zaman ışık hızıyla hareket eder!

Ya teslim ol ya da savaşa hazır ol!

Miyav, işte bu çok doğru!”

Yukarıda okuduğunuz sözler bir dönem hafızalara kazınmış, Pokemon çizgi filmindeki Roket Takımı’nın her ortaya çıkışta söyledikleri sözlerdir. Bir nesli televizyon ekranlarına kilitleyen, en sonunda da bazı çocukların kendini Pokemon zannederek yükseklerden atması sonucu ülkemizde gösterimi yasaklanan Pokemon, şimdi yeniden tüm dünyanın gündeminde. Ancak bu sefer çizgi film yerine mobil oyunla: Pokemon GO!

Pokemon GO Nedir?

The Pokemon Company ve Niantic firmalarının ortaklaşa geliştirip yayınladığı yeni nesil bir mobil oyundur. Pokemon GO iki yıl önce duyurulmuş, oyunseverler tarafından heyecanla takip edilmeye başlamıştı. Nihayet 6 Temmuz 2016 tarihinde Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD’de yayınlanmasıyla birlikte tüm dünyaya bir anda yayıldı. Kısa bir süre sonra da Avrupa ülkelerinde yayınlanmaya başladı fakat halen dünyanın büyük bir kısmında oyun yayınlanmış değil. Buna rağmen kullanıcılar çeşitli yöntemler deneyerek oyunu cihazlarına yüklüyor ve Pokemon avlamaya başlıyorlar.

Pokemon Avlamak

Oyun aslında oldukça basit bir arayüze sahip. Anasayfa ekranında harita üzerinde bulunduğunuz konumda karakteriniz beliriyor. Burada oyunun gerçek zamanlı harita üzerinde GPS kullanarak konumuzunu kullandığını belirtmekte fayda var. Zira çevrenizdeki pokemonları bulmak ve avlamak için haritada hareket etmeniz gerekiyor ve bunu sağlamanın tek yolu gerçekten sokağa çıkıp etrafı dolaşmak. Bu sebeple Pokemon GO çıktıktan sonra normalde ekmek almak için markete gitmeye üşenen birçok genç oyuncu gece gündüz demeden sokaklarda gezinmeye başladılar.

Etrafta gezinirken harita üzerinde yakın çevrenizde pokemon belirdiği an üzerine dokunarak avlamaya başlıyorsunuz. Pokemon GO’nun yeni nesil bir oyun olmasının en önemli özelliği de işte tam burada devreye giriyor. Pokemon avlama ekranına geçtiğinizde kameranız açılıyor ve gerçek dünyayla oyun bir araya gelerek bir artırılmış gerçeklik (Augmented Reality - AR) deneyimi yaşıyorsunuz. Örneğin çalışma masanızda bir pokemon bulursanız eğer masanızın üzerine kondurulmuş bir pokemon görüyorsunuz.

Ardından da elinizdeki poketopları ekranda parmağınızı kaydırarak pokemonun üzerine atıyorsunuz ve denk getirdiğiniz takdirde pokemon sizin oluyor! Bu şekilde pokemon avlaya avlaya pokemon sayılarınızı artırıyorsunuz.

Pokemonların Merhaleleri

Çizgi filmi izleyenler bilirler, her pokemonun kendine has bazı merhaleleri bulunmaktadır. Örneğin Charmander isimli küçük pokemon belirli bir süre savaştıktan ve güçlendikten sonra Charmeleon’a, daha da ilerisinde Charizard’a dönüşür. Bu merhalelerin her birinde pokemonun kendine has özellikleri ve yetenekleri bulunur. Pokemonların bu özelliği oyunda da aynen korunmuş. Her pokemon için önceden belirlenmiş bir puana erişildiği zaman bir üst merhaleye geçmek mümkün. Bu puanlar da aynı pokemondan çok defa avlayarak elde edilebiliyor.

Pokemon GO çıktıktan sonra normalde ekmek almak için markete gitmeye üşenen birçok genç oyuncu gece gündüz demeden sokaklarda gezinmeye başladı.

Pokemonlarla Neler Yapılabilir?

Yakaladığınız pokemonları geliştirmek için merkezi yerlerde bulunan ve Pokemon Gym adı verilen yerlere gitmeniz gerekiyor. Buralarda diğer kullanıcıların pokemonlarıyla kendi pokemonlarınızı savaştırabilir ve güçlerini artırabilirsiniz. Oyunun mevcut sürümünde henüz bulunmasa da gelecek güncellemelerle birlikte pokemon takası özelliğinin gelmesi bekleniyor. Bunun haricinde pokemonlarınızı Pokedex denilen sanal aygıtta biriktirerek çeşitli geliştirmelerde kullanabiliyorsunuz.

Pokestop Noktaları

Oyunun en ilginç özelliklerinden biri de Pokestop noktaları. Pokemon avlamak için kullanabileceğiniz topların sayısı sınırlı. Bittiği zaman pokemon avlamaya devam edebilmek için ya poketopu satın almalısınız ya da yakınlardaki bir pokestopa uğramalısınız. Genel olarak kültürel ve sosyal merkezlerde bulunan pokestopların bizi en şaşırtan noktası camilerde de bulunması. Evet, birçok cami Pokemon GO oyununda Pokestop noktası olarak belirlenmiş. Eğer ki bu camilere giderek oyun üzerinde işaretleme yaparsanız ücretsiz poketopu ve bazı güçlendiriciler kazanmanız mümkün.

Hatta bu noktalar o kadar önem kazandı ki oyunu geliştiren firma, yerel işletmelere pokestop noktası olma özelliği karşılığında para kazanacağı bir yöntem üzerinde çalışıyor. Örneğin bir çay bahçesi işlettiğinizi varsayalım, firmaya belirli bir ücret ödeyeceksiniz ve oyun üzerinde sizin dükkanınız pokestop olarak işaretlenecek. Bu sayede oyuncular dükkanınıza kadar gelecekler. Daha şimdiden Amerika’da nadir pokemonların çıktığı yerlere yakın olan dükkanlar kazançlarında büyük artış sağlamaya başladılar.

Pokemon GO Bilgilerinizi Çalabilir! mi?

Oyunun bu kadar popüler olmasının ardından beklenildiği üzere komplo teorileri ortaya atılmaya başladı. Oyunu oynayabilmek için gerekli olan internet, GPS, kamera vb. erişim izinleri bazıları tarafından tüm bilgilerimizi ele geçirme imkanı sağladığı, hatta oyunun bizzat CIA tarafından desteklenerek herkesin evlerine kadar sızılmak istendiği iddiaları ortaya atıldı. Eğer akıllı telefonlara yüklenen uygulamaların istediği izinlerle bu tür şeyler yapılıyorsa başta Facebook ve Twitter olmak üzere tüm sosyal medya uygulamaları telefona ait neredeyse her bilgiye erişebiliyorlar. Yani istihbarat örgütleri zaten istedikleri zaman verilerinize bu şekilde erişebilme gücüne sahip. Pokemon ile uğraşmalarına gerek bile yok.

Saati 20 Dolara Pokemon Avlamak

Amerikalı bir genç oyunun popülerliğini fırsata çevirerek saati 20 dolardan Pokemon avlama işine girişmiş. Bir adam ise günün tamamında pokemon peşinde koşturmak adına mevcut işinden ayrılmış. Daha kötüsü ise Pokemon GO oyuncularının sıkça ziyaret ettiği bölgelerde pusu kuran silahlı kişiler oyuncuları gasp etmeye başlamışlar. (Neyse ki tutuklandılar.) Bir üniversite öğrencisi ise Pokemon ararken 4 kilo vermiş.

Bu olaylar henüz ABD’de yaşanmış olsa da oyun dünya geneline yayıldıktan sonra benzer birçok vakayı duyacağımız aşikar. Gerçek hayatla bu kadar iç içe olan bir oyunun beraberinde böylesi tehlikeler getirmesi kaçınılmaz oluyor. Eğer oyunu oynamak istiyorsanız mutlaka sokağa çıkmalısınız.

Küçücük Oyun Koca Firmayı Kurtardı

Oyunun sahibi Nintendo’nun hisse değeri son altı yılın en yüksek değerini aşmış durumda. Firmanın piyasa değeri iki kat artarak 40 milyar doları geçti. Bu sayede Nintendo bir diğer Japon devi olan Sony’i geride bıraktı.

Ayrıca çok kısa sürede günlük aktif kullanıcı sayısı bakımından Twitter’ı ve ortalama kullanım süresi olarak Facebook’u geçen Pokemon GO, daha tüm dünyada yayınlanmadan zirvelere yerleşmiş durumda.

Bize Ne Zaman Gelecek?

Bu yazı yazıldığı zamanda Pokemon GO henüz Türkiye’de yayınlanmamıştı. Çeşitli yöntemler deneyerek yüklemek mümkün olsa da henüz ülkemizde geniş bir kitle oyunla tanışmamış durumda. Muhtemelen kısa bir süre içinde (belki de siz bu yazıyı okurken çoktan) Pokemon GO Türkiye’de yayınlanmış olacaktır. Her ne kadar oyun yürüyüş yapmak için ciddi teşvik olsa da oynarken çok dikkatli olmalısınız çünkü Sağlık Bakanlığı’nın uyarısı var: “Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde (11:00-16:00) mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın.”


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.