Dijital fotoğraf makinelerinin hızla yaygınlaşması bir çok insanın fotoğrafçılıkla tanışmasına vesile oldu. Onlarca markanın yüzlerce modelleri artık her gün binlerce belki milyonlarca fotoğraf çekimi için kullanılıyor. Her gün yeni modellerin üretimi bir birini takip ediyor. Ülkemizde de bu alanda çok hızlı bir gelişme var. Ve öyle görünüyor ki bu artarak devam edecek. Ancak fotoğrafçılığa yeni başlayanların hem fotoğrafçılığı öğrenmeleri hem de satın aldıkları makineleri tanımaları ve kaliteli fotoğraf çekmeleri hemen mümkün olmayabiliyor. Zaman zaman mail yoluyla, telefonla ya da yüzyüze çok farklı sorular geliyor. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Herhalde bunlardan en azından biriyle sizlerde karşılaşmış olmalısınız. Faydalı olacağını umduğum sorulardan bazılarının cevapları şöyle:

1. Yeni bir dijital makine aldım ve hevesle üç gün boyunca fotoğraf çektim. Ancak bilgisayara yüklemek istediğimde hiçbir fotoğraf görünmüyor, neden?

Hafıza kartları ister makineyle gelsin ister sonradan almış olun yapacağınız ilk şey şu olsun. “Kullanacağınız hafıza kartını kullanmadan önce mutlaka formatlayın.” Bu işlemi yapmadan kullanırsanız çektiğiniz fotoğrafların kaybolma oranı çok yüksektir.

2. Yeni bir makine aldım. Çektiğim fotoğraf ekranda görünüyor. Ancak daha sonra kartta bir türlü bulamıyorum.

Bazı dijital fotoğraf makineleri preview (ön izleme) özelliklidir, çekilen fotoğrafı OK tuşuna bastıktan sonra hafızaya kaydeder. Makinenizin böyle bir özelliği varsa mutlaka kullanmanız gerekir. Yoksa fotoğraflarınız hafıza kartına kaydolmaz.

3. Makinemin menü ayarlarını karıştırırken bütün ayarları bozuldu. Bir türlü içinden çıkamıyorum. Çok kalitesiz fotoğraflar çekiyor, ne yapmam gerekir?

Fotoğraf makinenizin menü ayarlarını öğrenmek mutlaka yapmanız gereken bir iş. Ancak menü ayarlarını içinden çıkılamayacak kadar bozduysanız, setup menüsünden reset fonksiyonunu kullanarak makinenizi fabrika çıkış ayarlarına getirebilirisiniz. Ondan sonra istediğiniz ayarları adım adım yapmanız mümkün olur.

4. Güneşli günlerde çektiğim fotoğrafları bir türlü ön izleme ekranından göremiyorum. Sadece benim makinem mi böyle, yoksa başkalarında da bu tür problemler var mı?

Bu hemen hemen bütün makinelerin problemidir. Bunun çözümü LCD parlaklık ayarınızı güneşli ortamlarda yükseltmenizdir. Karanlık ortamlarda parlaklığı düşürerek hem yeterli izlemeyi yapabilir hem de bataryayı tasarruflu kullanabilirsiniz.

5. Aldığım makinenin pilleri çok çabuk bitiyor. Çoğu kere istediğim fotoğrafları çekmem mümkün olmuyor. Ne yapabilirim?

Batarya tasarrufu için bir çok yol var. Bunların başında makine açık LCD ekran kapalı konumda tutularak vizörden çekim yapmak ilk adım olabilir. İhtiyaç yoksa flaşınızı kapalı tutun. Makinenizin optik zoomu varsa bunu ihtiyaç olmadığı sürece kullanmayın. Çünkü zoom yaparken makine tahmin edemeyeceğiniz kadar enerji harcar. Ayrıca kameranızı açık unutup bataryanın tamamen boşalmasını önlemek için setup menüsündeki Auto power off fonksiyonu devreye sokmanız çok faydalı olacaktır.

6. Bende herkes gibi güzel çiçek fotoğrafı çekmek istiyorum. Ancak bir türlü çekemiyorum. Acaba benim makinem mi çekmiyor?

Bir nesneyi yarım metreden daha yakın bir mesafeden çekiyorsanız, makinenizde makro fonksiyonunu aktif hale getirmeniz gerekir. Makro aktifken LCD ekranda bir çiçek resmi görürsünüz. Artık istediğiniz kadar yaklaşabilir şahane çiçek fotoğrafları çekebilirsiniz.

7. Zoom yaparak çektiğim fotoğraflar ekranda net görünmesine rağmen bilgisayara aktarınca çok bozuk görünüyor. Resimde kırmızı benekçikler var. Bu neden oluyor?

Bu makinenizin dijital zoom özelliğini kullanmanızdan kaynaklanıyor. Dijital zoom çekim kalitesini düşüren bir özelliktir. Mümkün olduğunca bunu kullanmayınız. Eğer tamamen kapatmanız mümkünse bunu kapatınız. Değilse zoom yaparken ekranda iki kademeli bir işaret göreceksiniz. İkinci kısım dijital zoomdur. Oraya geçmemeye çalışın.

8. Gece çok güzel şehir manzaraları görüyorum. Önde bir kaça arkadaşla fotoğraf çekmek istiyoruz. Ama bir türlü çekemiyorum. Flaşlı çekersem insanlar net çıkıyor, arkada bir şey görünmüyor, flaşsız çekersem manzara iyi fakat bu seferde önde kimse görünmüyor. Ne yapmalıyım?

Gece çekimlerinde flaşı kullanırken makinenizi gece moduna getirmeniz gerekir. Geri planda ışıl ışıl bir şehir manzarası, önde insanlar ve karanlık bir gece. Doğrudan flaşla çekerseniz arkadaki manzara fotoğrafta yer almaz. Flaş kullanmazsanız şimdide arkadaşınız fotoğrafta yer almaz. Makine gece moduna getirildiğinde perdeyi arkadaki manzarayı pozlayacak kadar açık tutar. Perde Kapanmadan hemen önce flaş çakarak insanları da manzaranın içine dahil eder. Bu teknikle aydınlatılmış tarihi yapıları da çekmeniz mümkündür. Bu tür denemeleri sık sık yapmaya gayret edin.

9. Çok parlak yüzeylerin (kar, kum, beyaz mermer) yoğun olduğu ortamlarda çektiğim fotoğraflar hep kötü çıkıyor. Ne yapmam gerekir?

Kar ve kum gibi açık renkli ortamlarda otomatik ışık ölçümü hata yapar. Eğer makineniz buna müsaade ediyorsa manuel ayarları kullanın. Eğer bu mümkün değilse pozlama düzeltmesi yapmanız gerekir. Çekmek istediğiniz konuların gerçeğe yakın görünmesini istiyorsanız, bir iki stop pozlama telafisi yapınız. Yani +/- şeklinde gördüğünüz EV ayarını duruma göre +1 yada +1.5 yapınız. Farklı ayarlarla çok orijinal fotoğraflar çekebilirsiniz. Denemekten korkmayın.

Yaz için hatırlatma

Yüksek Isıdan makinenizi koruyun Fotoğraf makineleri yüksek ısıdan çabuk etkilenirler. Bu yüzden asla sıcak bir günde makinenizi direkt güneş ışığının altına ya da arabanızda kapalı olarak bırakmayın. Aşırı sıcaklık NiMH türü tekrar şarj edilebilen pillerinizin patlamasına ya da kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra makinenizi kullanırken direkt güneşe doğrultmayın, böyle bir durumda makinenin sensörü kalıcı olarak yanabilir.


H. İbrahim Kurucan'ın Yazısı.