Çeyiziniz Hazır mı?
Abdulkadir Paça
Anne-babaların çocuklarının çeyizine beyaz eşyadan, yemek odasından, yatak odasından önce “Hak Dini Kur’an Dili”, “Sahih-i Buhârî”, “Sahih-i Müslim”, “Ebu’s-Suud Tefsiri”, “Riyazüs”Salihin”, “Şifâ-i Şerif”, “Büyük İslam İlmihali”, “Nimet-i İslâm” koymasını istiyoruz biz artık.
Eskiler “Kem aletle kemalât olmaz.” demişler. Elhak doğru söylemişler. Madem ki derdimiz kemale ermektir, öyleyse hemfiil olacağımız eşyada da bizi yarı yolda bırakmayacak nitelikler aramalıyız. Gönüllerini Allah’ın adıyla birleştirmek isteyen gençler için çeyiz de eşya cümlesinden olduğuna göre Müslüman bir genç için çeyiz ne ifade etmelidir?
Arapça “cehzün” mastarından iştikak edilen/türetilen bir isim cehiz, yaygın kullanışıyla; çeyiz.
“Çeyiz düzmek” deyimi kullanılır mesela çeyiz hazırlığında olanlar için. “Kız kundakta, çeyiz sandıkta” denir yine çeyiz hazırlıklarına kızın küçüklüğünde başlamak gerektiğini ifade etmek için. Geçmişten bu güne kadar evlenecek gençlerin olmazsa olmazıdır çeyizler. Lügat her ne kadar “Gelin için hazırlanan her türlü eşya, cihaz.” diyor olsa da çeyize, günümüzde büyük küçük herkes; damat olacak gençlerin ev için satın almış olduğu eşyalara da bu ismin verildiğini bilmektedir.
“Acaba bizim çeyizimiz hazır mı?” Hatta “bizim için bir çeyiz nasıl olmalıdır?” sorularına cevap arayalım beraberce. Modernitenin bize dayatmış olduğu çeyiz kavramının dışına çıkmak yürek istiyor doğrusu bu devirde. (Bize bu yüreği verdiği için Allah’a hamdolsun.) Hem eskilerin “el emeği göz nuru” dediği, dualarla hazırlanan çeyizlikleri bulmak da zor artık. Evet insanın hayatını idame ettirmesi için gerekli olan eşyaların temini inkar edilemez bir gerçek. Peki, insan hayatı sadece eşyalarla mı idame ettirilir? İnsan hayatı manevi değerler olmadan örtülerin, tüllerin, nakışların-dikişlerin bolluğuyla, mağaza dolusu eşyalar dizilmiş bir eve sahip olmakla bir anlam ifade eder mi?
Çeyizlik Kitaplar
Efendimiz’in goncası Hz. Fâtıma’nın evlenirken on sekiz parça eşyadan ibaret bir çeyizi olduğunu bilen bizler için anlamlı olan, ailede Allah’ın bereketini daim eyleyen; huzuru ve mutluluğu tesis eden çeyizler hazırlamaktır. Bunların başında kurulacak Müslüman bir ailenin çeyiz olarak hangi kitapları aldığı gelmelidir. Evet evet çeyizlik kitaplar… Bir düşünsenize yemekten, uyumaya, oturmaya, televizyon seyretmeye kadar her türlü ayrıntının düşünüldüğü evlerde düşünülmeyen şeyler var. Ve bu düşünülmeyen şeyler bizim hayat damarlarımız, kendimizi bulduğumuz düzlükler, ahireti aralayan perdeler… Bu arada şunu belirtelim ki, vitrinlerinin boş raflarını kitaplarla süsleyenler değil bizim muhatabımız!
Evlilik çağına gelene kadar her Müslüman kız ve erkek mutlaka yüzlerce kitabın okuyucusu, onlarca derginin takipçisi olmuştur. Bunun ferdî boyutta devam etmesi en büyük temennimiz ama işin bir de ailevî boyutu var. Günün belirlenen bir vakti ailece oturup, en doğru yola ileten kitabımız Kur’an-ı Kerim’in tefsirini; Efendimiz’in hadis-i şeriflerini okumadıktan sonra bir ailenin ne kadar aile olduğu söylenebilir ki? Çünkü İslâm’ın emrettiği aile sadece “birbirleriyle yaşayan değil”, “birbirleriyle Allah için yaşayan” ailedir. “Ey iman edenler! Kendilerinizi ve ailenizi, yakıtı insanlarla taşlar olan o müthiş ateşten koruyun” ayeti kerimesini hissetmeli ve ehlimize hissettirmeliyiz..
Beyaz Eşyadan Önce Kitap İstiyoruz!
Anne-babaların çocuklarının çeyizine beyaz eşyadan, yemek odasından, yatak odasından önce “Hak Dini Kur’an Dili”, “Sahih-i Buhârî”, “Sahih-i Müslim”, “Ebu’s-Suud Tefsiri”, “Riyazüs”Salihin”, “Şifâ-i Şerif”, “Büyük İslam İlmihali”, “Nimet-i İslâm”… koymasını istiyoruz biz artık. Çocuklarının evlerine geldiklerinde de tek sebebin, ziyaret; çay muhabbet değil “Okumak” olmasını istiyoruz. Çeyizlerin sadece bu dünyada değil, ahirette de hayatımızı kolaylaştırmasını istiyoruz, derdimize derman olmayacak çeyiz istemiyoruz! Böylelikle ikinci sorunun cevabını bir nebze olsun bulduk sanırım, peki birinci sorumuzun cevabı;
“Acaba bizim çeyizimiz hazır mı?”
Bir düşünelim bakalım, hazır mı?
GENÇ'ın Yazısı.