Eserleri, hayatı ve adanışı ile modernliğin çukurundakilere İslam’ın semasını işaret eden Muhammed Hamidullah Hoca’nın İslam Enstitüsü’nde verdiği bir konferansın sonunda öğrencilerden birisi heyecanla şu soruyu sorar: “Hocam bizler İslam’ın dirilişi için ne yapabiliriz?” Hamidullah hoca o gence her bir kelimesine bastıra bastıra şu soruyu sorar: “Sen, sabah namazını cemaatle kıldın mı?” Genç, cevabının menfi olduğunu gösterircesine başını önüne eğer. Başını tekrar kaldırıp baktığında hocanın “otur, otur...” şeklindeki el işareti ile sorusunun cevabının ne olduğunu anlamıştır. Sabah namazı bizim dirilişimizin anahtarıdır. Güneşi uyandırmadan uyanan bizler, dünyayı uyandıracak bir diriliğin hem burada hem de ötelerde sahipleri olarak yüceliriz. Bugünlerde bu mana öyle net ve berrak tebellür ediyor ki... Saf saf, cami cami, şehir şehir sabah namazı ile diriliyor, sabah namazı ile kendimizi buluyoruz. Dosyamız sabah namazı ile dirilişin sadece bir milletin değil, bütün ümmetin şafağı olduğunu müjdeliyor. Bir millet ve ümmet sabah namazı ile diriliyor.

Dirilişe Devam: GSB 81 İlde Sabah Namazı’nda Buluşuyor

Türkiye büyük bir değişim ve dönüşüm geçiriyor. Belki son 20 senede dünyaya gözlerini Türkiye’den açanlar bunu pek gözlemleyemiyor ama “nereden nereye” geldiğimizi biz gayet iyi biliyoruz.

Camilerin ahır olarak kullanıldığı, “planlamaya aykırı” diyerek yıkıldığı, maalesef yıkılan camilerin yerine toplumun ahlakını bozmak için inşa edilen “yerlerin” olduğu ve tüm bunların bizzat devlet tarafından yapıldığı günlerden, cami kültürünü anlamaya ve yaşatmaya çalışan, bunu da 81 ilde sabah namazı buluşmalarıyla gerçekleştiren yeni Türkiye’ye şahit oluyoruz.

Biz buna ancak hamd ederiz. Hamdımızı da “daha da iyi olsun” temennisiyle güçlendirir, yapanlardan “Allah razı olsun” diyerek her daim destek verir, dua ederiz.

”Gençler Sabah Namazında Buluşuyor”

Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce Gençlik Merkezleri üzerinden düzenlenen “Gençler Sabah Namazında Buluşuyor” etkinliği 81 ilde gerçekleşen programlarla camileri gençleştiriyor, milli ve manevi değerlerimizi gündemde tutup; gelecek nesillere sabah namazının insanı inşa noktasında ne denli önemli olduğunu gösteriyor.

Bakanlığa bağlı 81 ildeki 229 Gençlik Merkezi eş zamanlı olarak ülkemizin Kuzeyi’nden Güneyi’ne, Doğu’sundan Batı’sına belirlenen merkezlerde, gençleri sabah namazında buluşturup; birlik ve beraberlik ruhunu canlı tutmayı, gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Bu anlamda gerçekleşen programlarda şimdiye kadar yüzbinlerce genç sabah namazlarında buluşmuş, bu ruha ortak olmuş. En son gerçekleşen 18 Kasım’daki programda 81 ilimizdeki 229 gençlik merkezinin eş zamanlı sabah namazı buluşmasına ise 23 bin 147 genç katılmış.

Programlara GSB öncülük ederken yine bulunulan ildeki Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı temsilcileri, çeşitli üniversite ve okullarla ile vakıf ve dernekler de büyük destek veriyor.

“Her Şey O Genç İçin, Biz O Genci Arıyoruz”

“Gençler Sabah Namazında Buluşuyor” programları bir diğer açıdan da devlet mekanizmasının gönüllü teşebbüste bulunduğuna işaret ediyor. İstatistiki, proje-program bazlı çıktılar yerine gençlerin camilerle, medeniyet okumalarıyla, milli ve manevi derslerle haşır neşir olmasını istiyor yetkililer. Bu husustaki gayelerinin “dert sahibi, varlığını ve yaşama amacını sorgulayan” bir nesil yetiştirmek olduğunu söyleyen GSB Gençlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Emre Topoğlu, “Bizim bir hayalimiz var. Vatan, bayrak, iman meselelerini dert edinmiş, bununla yaşayacak gençliğe ulaşmak istiyoruz. Biz “o genci” arıyoruz, bu yüzden de tüm gençlere dokunmamız lazım” şeklinde konuşarak, sabah namazı buluşmalarının temel felsefesini de özetlemiş oluyor.

GSB sabah namazı buluşmalarından haberdar olmak için http://www.gsb.gov.tr adresini ziyaret edebilir, duyurular kısmını inceleyebilirsiniz. Keza yine GSB’nin sosyal medya hesaplarından da program paylaşımları yapılacaktır. Ayrıca detaylı bilgi almak için buralardan mail veya mesaj yollu ulaşmayı deneyebilirsiniz. Son olarak sadece sabah namazı buluşmalarına vakıf olmak için değil, içerisindeki birçok güzel programa katılmak; zaman değerlendirmesi yapmak için de bulunduğunuz il veya ilçedeki GSB Gençlik Merkezleri’ne uğramanızı tavsiye etmiş olalım.

Diyanet’in Gençlik Açılımı Sabah Namazı Buluşmalarıyla Devam Ediyor

Diyanet İşleri Başkanlığı son yıllarda gençlik üzerine ciddi çalışmalar yapıyor. Gençleri camilere çekmek için oluşturulan “Geç Kalma Genç Gel” projesi ve geçtiğimiz ay harekete geçirilen “Camilerde Gençlik Kolları” yapılanması, bu çalışmalara verilecek güzel örnekler. Bunların yanında bu yıl itibariyle 4 seneyi geride bırakan bir de “Gençlerle Sabah Namazı Buluşmaları” var; bu çalışmayla binlerce genç camilerde buluştu, namaz sonrası Kur’an’ı Kerim okuma programlarına ve diğer manevi etkinliklere katıldı.

Yurt genelinde belirlenen merkez camilerde periyodik olarak devam eden buluşmalar, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı il ve ilçe müftülüklerinin resmi internet sitelerinden duyuruluyor ve cami imamları ile temsilciler vasıtasıyla cami cemaatlerine ilan ediliyor.

“Namaz Allah’la Sohbet Etmektir”

Sabah namazına kalkmanın; bunu da birlik ve beraberlik ruhuyla sağlamak için gerçekleştirilen buluşmalarla yapmanın, gençlerin manevi ve fikri dirilişinde büyük önem taşıdığını vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de, “Hz. Peygamber (s.a.v.) ideal genci “Neşeyi Rabbine ibadette arayan gençlik” olarak tarif eder. Namazda Rad suresinden okuduğum ayette “Dikkat edin, kalpler ancak Allah’ı zikrederek tatmin olur” buyruluyor. Sabah namazı çok önemlidir. Bir genç için sabah namazını kılmak, onun için camiye gelmek müstesna bir nimettir. Gençler, kendinizi Allah’la sohbet etmekten mahrum etmeyin. Namaz Allah’la sohbet etmektir” şeklinde konuştu.

Bulunduğunuz il ve ile müftülüklerinin internet siteleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesindeki duyurular kısmından buluşmalar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

“Sabah Namazı Devrimi” Hayırlara Öncülük Ediyor

Bundan 2 yıl önce 19 Ekim 2014’te Adem Özköse’nin öncülüğünde başlayan sabah namazı buluşmaları, aylık olarak periyodik devam eden buluşmalarla gençleri bir araya getirmeye; sabah namazı ruhunu yaşatmaya devam ediyor.

 “Eğer Kudüs’ün Özgürlüğünü İstiyorsan Sabah Namazına Camiye Gel” 

Gazze’deki bir duvar yazısı, “Eğer Kudüs’ün özgürlüğünü istiyorsan sabah namazına camiye gel” sözünden ilham alarak başlayan, “Sabah Namazı Devrimi” adıyla gerçekleşen programlar, bir araya gelen gençlerin başka hayırlara vesile olmalarına da kapı açmış. Buluşmaları organize eden çekirdek kadronun öncülüğünde gençlerin desteğiyle Patani’ye Şehit Furkan Doğan Yetimhanesi ve Hafızlık Merkezi inşa ettirildi. Moro’ya da şu an Şehit Yasin Börü İlkokulu yaptırıyorlar. Sri Lanka’ya inşa edilen 15 Temmuz şehidimiz Halil Kantarcı Yetimhanesi projesinde de bu öncü ekip yer alıyor. Ayrıca her ay belirlenen özel gruplar kitap okuma halkasında buluşarak medeniyet öncülerimizi, İslam mücahidlerini ve milli-manevi değerlerimizi anlamaya çalışıyor.

Derdimiz Açık Kalacak Bir Amel Defteri Oluşturabilmek...

Sabah Namazı Devrimi ekibi İslam’ın dirilişinin camilerden olacağını söyleyerek, camilerin tıklım tıklım olduğunu hayal etmişler. Çalışmalarının temeline de sabah namazlarını koydukları için işleri hep bereketlenmiş. Buluşmalara öncülük yapan ekiple görüştüğümüzde ise bize şunları söylediler: “Türkiye’nin her yerinden bizi arayanlar, Facebook ve Twitter sayfalarımıza mesaj atanlar, tebrik ve takdirlerini bildirenler oluyor. Bizi asıl sevindiren ise Sabah Namazı Devrimi’nin dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılması. Artık her ilde, İstanbul’daki birçok semtte gençler, farklı kurumlar sabah namazında bir araya geliyorlar. Gençlik ve Spor Bakanlığı da sabah namazı buluşmalarının yaygınlaşması için güzel adımlar atıyor. Böyle bir güzelliğe öncülük yapmak, böyle anlamlı bir amelde insanlara örnek bizim için çok anlamlı… Fakat bizim asıl derdimiz atacağımız adımlarla kendimiz için kıyamet gününe kadar açık kalacak olan bir amel defteri oluşturabilmek…”

Sabah Namazı Devrimi buluşmalarına katılmak için sosyal medya üzerinden programları takip edebilir, buluşmalardan haberdar olabilirsiniz. İstanbul’da Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, Ankara’da ise Hacı Bayram Veli Camii merkez olarak kullanılıyor.


Salih Yüzgenç'ın Yazısı.