2017`de Yaşanacak Gök Olayları
Göktaşı yağmurunu en verimli şekilde gözlemlemek için bulabildiğiniz en karanlık yere gidin. Köyler ve şehirlerden uzak araziler bunun için biçilmiş kaftandır. Yere yatarak gökyüzünü seyrederseniz gözünüz daha çok alana hakim olur. Bu gök olayını teleskoba ihtiyaç duymadan çıplak gözle izleyebilirsiniz. Gökyüzünüz karanlık, tefekkürünüz aydınlık olsun!..
Günümüzde insanların çoğunluğu şehirlerde yaşıyor. Neredeyse her bir tarafının bilinçsizce aydınlatıldığı şehirlerde ışık kirliliği had safhada olduğu için ne yazık ki gökyüzündeki muazzam manzaralardan mahrum oluyoruz. Bu sebeple nelerden mahrum kaldığını bile bilmeyen, gökyüzünden kopuk bir nesil yetişiyor. Halbuki dinimiz İslâm, gökyüzüyle iç içe olan bir din. Hatta Cenab-ı Hakk Mülk Sûresi’nin 3. ve 4. ayetlerinde “Gökleri yedi kat üzerine yaratan O’dur. Rahman’ın bu yaratmasında bir düzensizlik bulamazsın. Gözünü bir çevir bak, bir çatlak görebilir misin? Bir aksaklık bulmak için gözünü tekrar tekrar çevir bak; ama göz umduğunu bulamayıp bitkin ve yorgun düşer” buyururak, gözümüzü gökyüzüne çevirmemizi ve incelememizi emrediyor. Yani aslında gökyüzüne bakıp tefekkür etmek keyfiyetten öte bir zorunluluk. Nitekim Efendimiz’in (s.a.v.) de yapmış olduğu bir ibadet olması bakımından da bir sünnettir.
Unutulmaya yüz tutmuş olan bu ibadeti tekrar gündemimize sokmak adına sizlerle bu yıl gökyüzünde gözleyebileceğimiz birtakım olayları paylaşacağım. İnsanları derinden etkileyen en büyük gök olayları hiç şüphesiz Güneş ve Ay tutulmalarıdır. Geçtiğimiz sene 5 adet Ay ve Güneş Tutulması yaşanmış, bunlardan sadece 16 Eylül’deki Parçalı Ay Tutulması ülkemizden gözlenebilmişti. Bu sene ise iki Güneş Tutulması, iki de Ay Tutulması gerçekleşecek. 26 Şubat’ta yaşanacak Halkalı Güneş Tutulması ve 21 Ağustos’taki Tam Güneş Tutulması ne yazık ki ülkemizden gözlemlenemeyecek. Ancak Ay Tutulmaları’nı ülkemizden gözlemleyebileceğiz. Yılın ilk tutulması olan 11 Şubat Yarıgölge Ay Tutulması Batı Asya, Afrika, Avrupa, Grönland ve Amerika’dan görülebilecek. Ülkemizden tamamı gözlenebilecek olan bu tutulma Türkiye Saati ile 01.32’de başlayacak. Dünya’nın yarıgölgesine giren Ay hafifçe kararacak. Tutulma ortası 03.44’te gerçekleşecek. Tutulma sabaha karşı 05.55’te son bulacak. Diğer Ay Tutulması ise 7 Ağustos’ta parçalı olarak gerçekleşecek. Bu tutulma Avustralya, Antarktika, Asya, Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Güney Amerika’nın doğusu, Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nun güneyinden izlenebilecek. Ülkemizden başlangıcı gözlenemeyecek olan bu tutulma Türkiye Saati ile 18.48’de başlayacak. Tutulma ortası 21.20’de gerçekleştikten sonra tutulma 23.53’te bitecek. Tutulma parçalı olacağı için gökyüzünde Ay’ın tamamı değil yüzde 25’lik bir bölümü (alt bölgede) kararacak. Yabancı gözlemcilerin tutulma esnasında bağırıp alkışlama dışında yaptıkları bir şey yok. Oysa ki dinimizde Ay Tutulması sırasında kılınabilecek hüsûf namazı, Güneş Tutulması esnasında ise küsûf namazı vardır. Cenab-ı Hakk’ın Dünya’yı aydınlatan birer kandil olarak halk ettiği Güneş ve Ay’ın ışığından tutulmalar esnasında kısa bir süreliğine bizleri mahrum eder. Bu vesileyle alışmış olduğumuz bu büyük nimeti hatırlamamızı ister, bizleri tefekküre ve dolayısıyla şükre davet eder…
Gökyüzünde yaşanan bir diğer önemli olay ise göktaşı yağmurlarıdır. Bu gök olayı her sene belli tarihler arasında daha yoğun yaşanır. En yoğun göktaşı yağmurlarından birisi Kahraman Göktaşı Yağmuru’dur. 17 Temmuz - 24 Ağustos arasında gerçekleşecek olan Kahraman Göktaşı Yağmuru’nun en yoğun gecesi 12-13 Ağustos’ta yaşanacak. Gece boyunca saatte ortalama 90 meteorun atmosferde yanışını izleyerek siz de bu muhteşem geceye tanık olabilirsiniz. Göktaşı yağmurunu en verimli şekilde gözlemlemek için bulabildiğiniz en karanlık yere gidin. Köyler ve şehirlerden uzak araziler bunun için biçilmiş kaftandır. Yere yatarak gökyüzünü seyrederseniz gözünüz daha çok alana hakim olur. Bu gök olayını teleskoba ihtiyaç duymadan çıplak gözle izleyebilirsiniz. Gökyüzünüz karanlık, tefekkürünüz aydınlık olsun!
Muaz Erdem'ın Yazısı.