Ülkemiz malum olduğu üzere zor zamanlardan geçiyor. OHAL kapsamında birçok kararname yayınlandı, devlet içerisinde yapılanan FETÖ ve diğer terör örgütleri destekçileri bir bir temizleniyor. Fakat bunların yanı sıra iletişim ve teknoloji alanında terör estirenler de var ki, onların verdikleri zararlar da azımsanacak gibi değil.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2016 yılının son günü yayınlanan bir dizi düzenleme sayesinde iletişim ve teknoloji alanında önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle vatandaşların en çok mağdur olduğu konularda vatandaş lehine çok güzel kararlar bulunuyor.

İşte son düzenlemeler:

Adil Kullanım Noktası (AKN) Son Buluyor

Geçtiğimiz ay bu sayfadan duyurduğumuz adil kullanım noktası (AKN) uygulaması kademeli olarak yeniden düzenleniyor ve 2018 sonunda ise tüm yurtta tamamen kaldırılıyor.

Detaylar için: genc.in/zJ6

İstenmeyen SMS’lere Elveda

Telefonunuza tanımadığınız kişilerden veya ilgili olmadığınız firmalardan mutlaka SMS’ler gelmiştir.

İstenmeyen ticari elektronik iletiler öyle çığırından çıktı ki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ticari elektronik iletiler için bir şikayet sistemi kurmuştu. Ancak firmalar uslanmış görünmüyorlar ve hâlâ ticari ileti göndermeye devam ediyorlar.

BTK bu soruna nihai bir çözüm sunmak adına bu tarz SMS’lere B Kodu denilen bir sistem getirdi. Bu sistemle birlikte ticari elektronik iletilerin sonunda B harfiyle başlayan bir kod olmak zorunda. Böylelikle kumar ve yasadışı uygulamalara yönlendiren SMS’lerin hangi işletmeci tarafından gönderildiği bu kod sayesinde kolayca tespit edilebiliyor. Ayrıca bu tarz SMS’leri B Kodu ile birlikte şikayet ettiğiniz zaman çok daha hızlı ve etkili müdahale edilebilecek.

Detaylar için: genc.in/smsb

İstemeden Abone Olmak Yok

İnternette öyle siteler var ki hakikaten terör estiriyorlar. Başvurdukları kurnazca yöntemler sayesinde ziyaret ettiğiniz sayfa veya açılan bir reklamı kapatmanız sonucunda bir bakıyorsunuz haberiniz olmadan bir şeylere abone olmuşsunuz. Tabii bu durumu faturanıza yansıyan yüksek bir abonelik tutarı sonucu öğreniyorsunuz çoğu zaman.

BTK bu konuda çok sayıda şikayet gelmesi üzerine harekete geçti ve yaptığı düzenl00eme sonucu bu tarz istenmeyen abonelikler son bulacak. Hatta hatlarınızı mobil ödemeye veya bu tarz abonelik sistemlerinin tamamına kapatabileceksiniz. 30 Haziran 2017’de yürürlüğe girecek düzenlemeye ait detaylar için: genc.in/spamabonelik

USOM Sizi Bekliyor

Yine bu sayfadan geçtiğimiz ay duyurduğumuz üzere Ulusal Siber Olaylara Müdahele Merkezi, ülkemizin siber güvenliğine katkıda bulunacak yetenekli gençleri bekliyor. Hatta konuyla ilgili BTK’nın düzenlediği Siber Yıldız yarışması sonuçları geçtiğimiz ay açıklandı ve BTK Başkanı bu yarışmaya katılanlardan bir kısmının BTK bünyesinde istihdam edileceğinin müjdesini verdi. Siber güvenlik alanında yetkinseniz, ülkemizi savunmak için buyurun: kariyer.btk.gov.tr/usom


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.