Katma değer, iktisadi olarak bir üretim sürecindeki çıktı ile girdinin arasındaki fark olarak ifade edilmektedir. Bir ürünün hammaddesi 1 TL, üretim maliyeti 4 TL ve satış maliyeti 10 TL olduğunda katma değeri 9 TL, artı değeri (kâr) ise 5 TL olarak hesap ediliyor. Katma değer her ne kadar ülkemizde KDV aracılığıyla bilinir olsa da güçlü bir ekonominin en önemli unsurlarından.

Katma değeri yüksek olan ürünler üretmek ve bunları ihraç etmek, ülkemizi geleceğe taşımak ve uluslararası arenada güçlü bir ekonomiyle temsil etmek anlamında büyük önem arz ediyor. Gerek refah seviyemizin artması gerekse daha hızlı ve sağlam temelli bir kalkınma için bunu başarmamız lazım. Zira katma değerin ne kadar ehemmiyet arz ettiğini her geçen gün teknolojik ürünler vasıtasıyla çok daha iyi anlıyoruz.

Örneğin yeni çıkan bir akıllı telefonu ele alalım. Amiral gemisi olarak tabir edilen, piyasanın en iyisi diyebileceğimiz akıllı telefonlar 2500 TL civarında satılıyor. 150 gr civarında ağırlığa sahip böyle bir telefonun kilogramı basit bir hesapla 17 bin TL oluyor. Eğer bir çiftçi iseniz bir kilogramlık akıllı telefona sahip olabilmek için 8-10 ton meyve-sebze üretmeniz gerekiyor. Yani kasa kasa patates üreterek ancak 1 tane telefon alabiliyorsunuz.

İşte bu durum katma değeri yüksek ürün üretmenin ne kadar önemli olduğunun en bariz örneği. Bugün teknolojik ürünlere gerek son kullanıcı tarafında gerekse kurumsal anlamda milyar liralar harcıyoruz. Fakat bu harcamaları yapabilmek için ürettiğimiz ürünlerin çoğu düşük katma değere sahip ürünler. Böyle devam ederse her geçen gün daha fazla parayı katma değeri yüksek ürünlere harcarken, diğer taraftan bu parayı kazanabilmek için çok daha fazla katma değeri düşük ürün üretmemiz gerekecek.

15 Temmuz gecesi yeni bir kapının açıldığı, 16 Nisan’da da yeni bir dönemin başlayacağı bu güzel ülkemizde başta teknoloji alanında olmak üzere diğer tüm alanlarda da katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini istiyoruz. Özellikle milli kaynakların kullanıldığı, milli sermaye ve işgücüyle üretilen yüksek kalite ürünlerin dünyaya pazarlandığı güçlü bir Türkiye hayal ediyoruz. Uzay çalışmalarında, ağır sanayide, savunma sanayisinde, siber güvenlikte, bilişim teknolojilerinde ve diğer tüm alanlarda öncü olmak istiyorsak öz kaynaklarla yüksek katma değerli ürünler ortaya koymalıyız. Şu karşılaştırma hepimize ilham olsun: Teknoloji markası Apple’ın piyasa değeri 700 milyar doları aşmış durumda. Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılası ise 800 milyar dolar.

Fazla söze ne hacet. Anayasa değişikliğinin ülkemizin önünü açmasını temenni ediyor, katma değer üreten bir Türkiye hayal ediyor ve istiyoruz!


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.