Bkz: Bilgisayar Oyunları
Dünya Hayatı Oyun ve Eğlenceden İbarettir
Rabbimiz, Enam Suresi 32. ayette “Dünya hayatı oyun ve eğlenceden ibarettir“ buyuruyor. Ve asıl hayatın ahiret hayatı olduğunu hazırlığın oraya yapılması gerektiğini bizlere söylüyor. Oyun kelimesi ile oyalanmak kelimesi arasında bir bağ var. Bu bağ muhtemelen zaman üzerinden kuruluyor. Yani her ikisi de zaman harcamak için yapılan eylemler. Asıl hayat ahiret hayatıysa ve oraya hazırlık yapmak gerekiyorsa dünya bir mekân olsa da dünya üzerindeki asıl kavram “zaman”. Vakti kuşanmak için oyuna ve oyalanmaya mesafe koymak gerekiyor.
Kol Bozuk Değil Biz Oyun Makinesi Olduk
Atariler, bilgisayar oyunları, Play Station oyunları, akıllı telefonlardaki oyunlar bizi esir alma konusunda iş birliği etmişçesine sırayla üzerimize gönderildi. Joystick denilen oyun kolları kolumuza eklemlenmiş yeni bir organ haline geldi. Kaybettiğimiz oyunlarda kol bozuk diyerek bahanelere sığınsak da uyuşan kollar, tutulan boyun, karıncalanmaya başlayan ayaklar, kızaran gözler artık bizim de oyun makinesi haline geldiğimizi ispatlıyordu.
Senin İçin Burada Game Over (Oyun Bitti)
Bilgisayarların insan hayatının her seviyesinde ve neredeyse her faaliyetinde kullanılmaya başlanması, oyun ve eğlenceyi de bilgisayar ortamlarına taşıdı. Eskiden sokakta arkadaşlarımızla oynadığımız oyunların hepsinin bilgisayar ortamındaki versiyonları mevcut. Sokakların eskiye göre daha çok tehlikelerle dolu olması bizi evlere ve dolayısıyla da bilgisayarlara hapsediyor. Bugün bilgisayar ya da telefonda oyun oynamayan genç ya da çocuk neredeyse yok gibi. Sokak oyunları masumdu ama sokaklar tehlikeli oldu peki ya bilgisayar oyunları, onlar masum mu? Asıl bizim için şimdi oyun bitti.
Bilgisayar Oyunları Kimin Oyunu?
Bilgisayar oyunlarının sadece maddi kazanç sağlamak için yapıldığını düşünmek, biraz saflık olur. Başta savaş oyunları olmak üzere birçok oyun türünün subliminal mesaj içeriklerle donatıldığını biraz kurcaladığımızda görebiliyoruz. Oyunlardaki subliminal içerikler, masonik ve pagan semboller, satanist semboller, cinsel içerikli semboller, uyuşturucu türevlerini kullandıran grafikler, oyunda kullanılan mekânlar üzerinden yapılan yönlendirmeler, seslendirmelerdeki gizli mesajlar, küfür, holiganlık, anarşizm gibi çok farklı şekillerde tezahür edebiliyor.
Oyuncu (Gamer) Filmi Geleceği Öngörüyor
Gerard Butler’ın başrolde oynadığı oyuncu isimli 2009 yapımı sinema filmi çok farklı bir öngörüde bulunuyor. İnsanlar ilerde bilgisayar oyunu karakteri haline gelecek. Fakir durumdaki insanlar özellikle savaş dövüş oyunlarında geliştirilebilir karakterler haline geliyor ve kendilerini oyun konsolunun arkasındaki zengin oyun sever çocuklara teslim ediyorlar. Gerard Butler filmde oyunların getirdiği kölelik sistemini kırmaya çalışan postmodern spartacus rolünü oynuyor.
Counter Strike’ta Dünya Şampiyonuyuz
Bilgisayar oyunlarının da milli takımları oluyor. Ve bu oyunlar ”E-spor” olarak nitelendiriliyor. Beşer kişiden oluşan Counter Strike milli takımları arasında düzenlen dünya şampiyonasını bu yıl Türk takımı kazanarak göğsümüzü kabarttı. Finalde Arjantin’i 2-1’lik skorla yenerek bu başarıyı elde ettik. Kavgada yumruk sayılmaz ama Counter Strike adam vurma üzerine dayalı bir ekip oyunu.
En Çok Hasılat Yapan Oyunlar
Oyun konularında hasılatları da görmemezlik edemeyiz. Bugüne kadarki her türlü oyun içerisinde toplamda en büyük hasılatı yapan oyun Süper Mario. Fakat Süper Mario birçok serisi ile bu hasılatı yapmış. Minecraft isimli oyun ise tek seri ile Süper Mario’nun toplam hasılatına yaklaşmış.
Oyunlaştırma
Ercan Altuğ Yılmaz’ın kaleme aldığı oyunlaştırma kitabında, oyunun tarihsel yolculuğu eşliğinde, dijital dünyanın etkisi altındaki nesilleri her şeyi oyunlaştırarak yönetme, öğretme, geliştirme, motive etme alanlarında bu yöntemi kullanan şirketlerin öykülerine yer verilmiş. Kitap kendi alanında özgün içeriğinden dolayı dünyaca ünlü hale geldi.
Sami Yaylalı'ın Yazısı.