Sabah Namazı Çorbası Dededen Miras
İstanbul’daki tüm Selatin camilerinde, Aziz Mahmud Hüdayi Camii’nde, Ankara Hacı Bayram Veli Camii, Konya Kapu Camii, Erzurum ve Bursa Ulu Camii ve yurt genelinde daha birçok camide sabah namazı buluşmaları olup; akabinde çeşitli vakıf ve dernekler ile belediyeler aracılığıyla çorba ikramı yapılıyor.
Sabah namazı, diğer namazlar gibi tabii ki büyük ehemmiyete sahip. Ama onun önem ve ehemmiyetini artıran birçok işaret olması, sabah namazına farklı bir mana yüklemiş. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) sabah namazının ehemmiyetine değinerek, ”İnsanlar, ezan okumanın ve birinci safta namaz kılmanın faziletini bilselerdi ve bunlara nail olmak için de kura çekmekten başka çare bulamasalardı, mutlaka kura çekerlerdi. Namaza erken gitmenin faziletini bilselerdi, onun için aralarında yarış ederlerdi. Yatsı ve sabah namazının sevabını bir bilselerdi, onlara sürünerek dahi olsa giderlerdi” buyurmuştur.
Yüzyıllarca 6 kıtaya hükmeden, medeniyet ve insanlık temsili olan ecdadımız Osmanlı da Efendimiz’den (s.a.v.) aldığı sabah namazı ehemmiyeti tavsiyelerine çok önem vermiş, birçok güzelliğe sabah namazları ile vesile olmuştur. Merkezi camiler, medreseler ve Sultanların katıldığı camilerin sabah namazı çıkışlarında halka çorba dağıtılmış, birlik ve kardeşlik iklimi tesis edilmiştir. Hatta insana ve varlıklara çok önem veren, bu yüzden de ”İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diyen ecdadımız, birçok vakıf ve dernek de kurmuştu. Bunların içerisinde sırf sabah namazları çıkışında çorba dağıtılmasını organize eden, bunun için kurulan dernek ve vakıflar da vardı.
Vakıflar Çorba Geleneğini Yaşatıyor
Günümüzde de Osmanlı’dan miras kalan sabah namazı sonrası çorba ikramının yapıldığı yerleri biliyoruz. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, yüzyıllardır süregelen bu geleneği sürdüren vakıflardan biri. Vakfın Üsküdar’da bulunan merkezinde her sabah namazı sonrası çorba ikramı yapılıyor. Aynı zamanda Pazar günleri sabah namazınızı Aziz Mahmud Hüdayi Camii’nde kılarsanız, namaz sonrası özel programlara da katılabilirsiniz.
Keza yine İstanbul’daki tüm Selatin camilerinde, Ankara Hacı Bayram Veli Camii, Konya Kapu Camii, Erzurum ve Bursa Ulu Camii ve yurt genelinde daha birçok camide sabah namazı buluşmaları olup; akabinde çeşitli vakıf ve dernekler ile belediyeler aracılığıyla çorba ikramı yapılıyor.
GENÇ'ın Yazısı.