Sırr-ı Sa­ka­tî Hazretleri şöy­le an­la­tı­yor:
“Bir bay­ram gü­nü, Allah Dostlarından Mâ­ruf-i Ker­hî’yi so­kak­lar­da hur­ma çe­kir­de­ği top­lar­ken gör­düm. Bu çe­kir­dek­ler­le ne ya­pa­ca­ğı­nı sor­dum. De­di ki:
 
«– Şu­ra­da kü­çük bir ço­cu­ğun ağ­la­dı­ğı­nı gör­düm. Ya­nı­na yak­la­şa­rak ni­ye ağ­la­dı­ğı­nı sor­du­m. Ye­tim ol­du­ğu­nu, ar­ka­daş­la­rı­nın el­bi­se­le­ri gi­bi el­bi­se­sinin olmadığını ve on­la­rın oyun­cak­la­rı gi­bi oyun­cak­la­rının bulunmadığını söy­le­di. Tek­rar ağ­la­ma­ya baş­la­dı. Hâ­li yü­re­ği­mi dağ­la­dı. Onun için bu hur­ma çe­kir­dek­le­ri­ni top­lu­yo­rum. Bun­la­rı sa­ta­ca­ğım ve o ço­cu­ğun is­te­di­ği el­bi­se ve oyun­cak­la­rı ala­ca­ğım...»
 
Bu söz­ler be­nim de yü­re­ği­mi dağ­la­dı ve Haz­ret-i Pîr’den ri­câ et­tim:
 
«– Mü­saade ederseniz, ben o ço­cuk­la il­gi­le­ni­rim, gön­lü­nüz ra­hat ol­sun!» de­dim. Son­ra ço­cu­ğu alıp ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­dım.”
 
Sırr-ı Sa­ka­tî yaptığı bu sâ­lih amelin be­re­ke­tiy­le nâ­il ol­du­ğu hâ­li şöy­le ifâde eder:
 
“Gön­lümde bu yetime yaptığım hiz­me­tin be­re­ke­tiy­le öy­le bir nûr pey­dâ ol­du ki, onun­la yaşadığım hâl­le­ri ve tattığım mâ­ne­vî lez­zet­leri anlatamam ...”
 
KISSADAN HİSSE:
 
Ye­ti­mi se­vin­di­rip on­la­ra sa­hip çık­mak, dî­nen çok teş­vik edi­len ve mü­kâ­fa­tı bü­yük bir amel-i sâ­lih­tir. Al­lâh Ra­sû­lü -sallâllâhu aley­hi ve sel­lem-’in bu hu­sus­ta­ki şu va­adi, âşık gö­nül­le­ri mest ede­cek bir muh­te­vâ­da­dır:
 
“Ken­di ye­ti­mi­ni ve­ya baş­ka­sı­na âit bir ye­ti­mi hi­mâ­ye eden kim­se ile ben cen­net­te şöy­le yan­ya­na bu­lu­na­ca­ğız.”
 
Ha­dî­sin râ­vî­si Mâ­lik bin Enes, Haz­ret-i Pey­gam­ber -sallâllâhu aley­hi ve sel­lem-’in yap­tı­ğı gi­bi işa­ret par­ma­ğıy­la or­ta par­ma­ğı­nı gös­ter­di. (Müs­lim, Zühd, 42)
 
Bir baş­ka ha­dîs-i şe­rîf­te de şöy­le bu­yu­ru­lur:
 
“Bir kim­se sırf Al­lâh rı­zâ­sı için bir ye­ti­min ba­şı­nı ok­şar­sa, eli­nin do­kun­du­ğu her saç te­li­ne kar­şı­lık ona bir se­vap var­dır.” (Ah­med b. Han­bel, Müs­ned, V, 250)
 
Ha­dîs-i şe­rîf­te işâ­ret edi­len ye­ti­min ba­şı­nı ok­şa­mak­tan mak­sat, onun mad­dî ve mâ­ne­vî her me­se­le­siy­le ya­kın­dan il­gi­len­mek­tir.


Alican Tatlı'ın Yazısı.