Bir Göktaşı Yağmuru Gözlem Serüveni
Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz ve gelenekselleştirdiğimiz Kahraman Göktaşı Yağmuru Gözlemi’ne 40’ın üzerinde bir katılım gerçekleşti. Her sene katılımcı sayısı ile birlikte gözlemlerimizin kalitesi de artıyor hamdolsun.
Küçüklükten itibaren astronomi ve uzay merakım sebebiyle çeşitli platformlarda farklı görüşten insanlarla beraber olma fırsatı buldum. Katıldığım seminer, etkinlik ve gözlemlerin hepsinde kendimi hep dışlanmış ve yalnız hissettim. Çünkü organizasyonları düzenleyenler ve katılan insanlarla ne yazık ki farklı dünya görüşlerine sahiptik. Dolayısıyla onların kâinata bakışı ile bizim bakışımız arasında oldukça fark vardı. Kafamı kurcalayan asıl soru ise şu idi: “Nasıl olur da Müslüman kardeşlerimiz, her gün en az beş vakit huzurunda buluştuğu Hâlık’ının, kâinatı tefekkür etme emrine rağmen bu alanı boş bırakabilir?”
İşte biz de bu amaçla yani eskiden olduğu gibi İslâm aleminde var olan uzay merakını yeniden alevlendirmek için Takiyüddin Astronomi Topluluğu (TAKAT) adında bir topluluk oluşturduk. Uzun zamandır gönlümüzde olgunlaştırdığımız bu fikri fiiliyata geçirdiğimiz 2015 yılından itibaren, Türkiye’nin dört bir yanından çeşitli kesimden insanlar TAKAT’e katılarak bu işi omuzladı. Aldığımız geri dönüşlerden, TAKAT gibi manevi değerlere sahip astronomi ve uzayla ilgili çalışmalar yapan bir organizasyonun gerçekten bir ihtiyaç olduğunu anladık. Kurulduğu günden bu yana muhtelif yerlerde Müslüman gökbilimciler resim sergisi, atölyeler, seminerler ve gözlem etkinlikleri düzenleyen TAKAT, sadece söz üreten değil aynı zamanda fikirlerin uygulamaya geçtiği bir topluluk olmayı başardı hamdolsun.
TAKAT olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden belki de en çok ilgi çekeni Kahraman Göktaşı Yağmuru Gözlemlerimiz oldu. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz ve gelenekselleştirdiğimiz Kahraman Göktaşı Yağmuru Gözlemi’ne 40’ın üzerinde bir katılım gerçekleşti. Her sene katılımcı sayısı ile birlikte gözlemlerimizin kalitesi de artıyor hamdolsun.
Halk arasında yıldız kayması, akan yıldız gibi terimlerle bilinen göktaşı yağmurları, aslında kuyrukluyıldızların uzaya bıraktığı kalıntılardır. Bu göktaşı yağmurlarının sebebi hikmeti ise Dünya’nın yörüngesiyle kuyrukluyıldızın yörüngesinin kesişmesidir. Kuyrukluyıldızın arkasında bıraktığı enkazlar da bu kesişme nedeniyle Dünya’ya isabet eder ve göktaşı yağmurları bu şekilde oluşur. Kahraman Göktaşı Yağmuru da bu sebepten meydana gelmektedir. Swift - Tuttle Kuyrukluyıldızı’nın enkazından oluşan Kahraman Göktaşı Yağmuru malzeme bakımından oldukça zengindir. Bu göktaşı yağmuru ismini meteorların en çok gözlenebilen yer olan Kahraman (yunanca ismiyle Perseus) takımyıldızından almaktadır. Her sene 17 Temmuz - 24 Ağustos arasında gerçekleşen Kahraman Göktaşı Yağmuru 12-13 Ağustos’ta doruk seviyesine çıkar. Gece boyunca saatte ortalama 90 göktaşının atmosferde yanışı gözlenebilir.
İşte bu muazzam gök olayına şahit olmak için 12 Ağustos 2017 Cumartesi Günü 40 kadar gökbilim sevdalısıyla daha önceden keşfettiğimiz Şile’nin Çataklı Köyü mevkiinde buluştuk. Akşam namazıyla başlayan etkinliğimiz daha hava tam kararmadan göktaşı geçişleri gören kişilerin haykırışlarıyla devam etti. Namazdan sonra teleskoplarla Jüpiter ve Satürn gözlemleri yapıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde Andromeda Gökadası’nı ve Ülker yıldız kümesini gözlemleme fırsatı bulduk. Saat 23 sularında Ay’ın doğuşuyla gökyüzü aydınlanacağı için daha az sayıda göktaşı gözlemleyeceğimizi bilmemize rağmen bu saatten sonra da göktaşı yağmuru neredeyse aynı yoğunlukta devam etti. Gece yarısından sonra kimileri aşırı soğuğa yenik düşüp yaktıkları ateş başında derin tefekkürî muhabbetlere daldı, kimileri hasırın üstünde koyun sayar gibi göktaşı sayarken uyuyakaldı, kimi ise meraklı gözlerle gökyüzünü seyretmeye devam etti. Doğanın içinde kıldığımız huzurlu bir sabah namazıyla nihayete erdirdiğimiz etkinlik boyunca onlarca göktaşı gözlemleme fırsatı yakaladık.
Alkol alıp müzikle eğlenen insanların olduğu etkinliklerden, cemaatle huşû içerisinde namaz kılıp tefekkür ettiğimiz etkinlere... Elhamdülillâh...
NOT: TAKAT’le ilgili ayrıntılı bilgi için takiyuddin.org’u ziyaret edebilirsiniz.
Muaz Erdem'ın Yazısı.