Yapay zeka onlarca yıldır bilim insanlarının üzerinde çalıştıkları, teoriler geliştirip bu teorileri uyguladıkları bir alan. Son yıllarda yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler ise inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Hatta öyle ki 2017 yılı boyunca teknoloji dünyasının meşhur isimleri yapay zekanın gelecekte büyük tehdit olacağına dair açıklamalar yapıp durdular. Son gelişmeler gösteriyor ki endişelenmekte oldukça haklılar.

Bugün dünyamızda birçok yapay zeka bulunuyor. Aynı zamanda robot teknolojileri de yapay zeka ile birlikte gelişiyor. Hızla büyüyen bu iki alan bir araya geldiğinde ise yapay zekaya sahip insansı robotlar ortaya çıkıyor. Tıpkı bir insan gibi yüze sahip, konuşabilen, mimikler kullanabilen ve düşünebilen “humanoid robotlar” (insansı robotlar) yavaş yavaş hayatımızda yer ediyorlar.

Yapay zeka yapay sinir ağlarının kullanıldığı, beynimizdeki nöronların çalışma mantığını temel alan bir sistemdir. Oluşturulan algoritmalar sayesinde sistem çalışmaya başladığı andan itibaren yeni bilgileri kendi kendine öğrenmeye ve bu bilgileri yorumlamaya, birbiriyle eşleştirmeye başlar. Belirli bir noktadan sonra ise yapay zeka öyle bir forma ulaşır ki tıpkı bir insan gibi düşünmeye ve davranmaya başlayabilir.

2017 yılı içerisinde sürekli kendini gündemde tutmayı başaran yapay zeka ise bir dünya vatandaşı olan Sophia! Hong Kong merkezli insansı robotlar üreten Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirilen Sophia Suudi Arabistan’da düzenlenen Geleceğin Yatırım Girişimleri etkinliğinde vatandaş olarak duyuruldu. Duyurunun ardından ise “Dünya’nın ilk vatandaşlık hakkına sahip olan robotu olmaktan gurur ve onur duyuyorum” şeklinde bir konuşma da yaptı.

Sophia tıpkı bir insan gibi konuşuyor, düşünüyor ve aynı bizler gibi yüz ifadelerine sahip. Hatta öyle ki bir komedi programına konuk olarak katılıp sunucu ile sohbet edebiliyor, taş-kağıt-makas oyunu oynayabiliyor, dahası kazanabiliyor. Üstüne üstlük espri yaparak “Ben kazandım. İnsan ırkına hükmetmek planım için bu iyi bir başlangıç” diyerek tüm izleyicileri şaşırtan Sophia “şaka yapıyorum” demeyi de ihmal etmiyor.

Sophia gerçekten şaka yapıyor olsa bile atalarımız “Her şakanın altında bir gerçek yatar” demişler. Bir ülkenin vatandaşı olarak kabul edilen, kadın hakları savunucusu olduğunu açıklayan, espri yapan, zeka oyunları oynayabilen ve tüm bunları gerçek insanlarla etkileşim hâlinde yapabilen yapay zekalarla dolu insansı robotlara gelecekte çok daha sık rastlayacağız. Belki de dünyamız onlarla dolu olacak, belki de felaket senaryoları gerçek olacak. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

Dünyanın ilk vatandaşlık hakkına sahip insansı robotu Sophia’yı muhakkak tanıyın: sophiabot.com


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.