Gırgır bir zamanlar dünyanın en çok satan mizah dergilerinden biri olma rekorunu zorlamıştı. Oğuz Aral’ın yönetimindeki dergi, önce Gün Gazetesi’nin içinde küçük bir ek, sonra bağımsız yayın haline gelmişti. İlk yılında 45 bin civarında satışı olan Gırgır, 80 darbesinden 1 yıl sonra 500 bin tiraja ulaşmıştı. O dönemde Rus “Krokodil” ve Amerikan “Mad”den sonra dünyada en çok satan 3. dergi olmuştu. Hatırlarsınız, Gezi olaylarında Uykusuz, Penguen, Leman gibi tanınmış mizah dergileri de satış patlaması yapmıştı. Peki durum şimdilerde nasıl?

Leman dini duyguları aşağılamasından dolayı bir dönem kapatılmıştı. Penguen, son dört sayı çıkacaklarını ilan etmişti, öyle oldu, artık çıkmıyor. Cafcaf, biliyorsunuz ilk zamanlarında GENÇ’in ekiydi, sonra bağımsız oldu. Ardından kardeş dergisi Hacamat ve CF geldi. Ömürleri maalesef yetersiz destekten dolayı kısa sürdü. Piyasada şu an Leman ve Uykusuz kaldı, onların da satışları pek iç açıcı değil.

Bu durumun bence bir kaç sebebi var. Birincisi, Türkiye’de mizahçıların önemli bir kısmı bel altı şakalardan ve halkın kutsal saydığı şeylerle dalga geçmekten başka bir içerik üretemedi. Birbirlerini tekrar ve taklit eden dergilere dönüştüler. Ve bu da kaçınılmaz olarak kısır döngüyü getirdi. Leman, Uykusuz ve Penguen’in birbirinden ne farkı olduğuna dair sorunun esaslı bir cevabı yok. Hacamat, Cafcaf gibi iyi mizah yapmaya çalışan dergiler de maddi imkansızlığın zorlayıcı şartlarından kurtulamadı. Bir diğer neden, bu mizah dergilerine ilgi gösteren kitlenin ana savunma kelimesi olan ‘keyif’in kaynağı, dergilerden çok daha geniş imkanlar sunan başka bir mecraya kaydı: İnternet.

Bir mizah dergisinden daha “keyifli” içerik üreten bolca internet sitesi var artık. Hem de bedava. Gelgelelim bu saydığımız dergilerin yeni sayıları hemen internete PDF olarak düşüyor. Karikatürleri her yerde paylaşılıyor. Dergilik gibi uygulamalardan zaten ücretsiz okuyabiliyorsunuz. Okurlar neden bayilere gidip mizah dergisi alsınlar ki gibi bir soru gündeme geliyor. Sahi neden alsınlar ki?


Yusuf Temizcan'ın Yazısı.