Fethi Eyyüboğlu

Temmuz 1995’de Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusu, “Krivaya 95 Harekatı”nın bir parçası olarak Srebrenitsa’yı işgal etti. Yaşanan bu olay işgal olarak kalmadı ve bir katliama dönüştü. Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde on binlerce kişi Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlı Sırp ordusu tarafından öldürüldü. Birleşmiş Milletler’in Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmesi ve kentte bulunan Hollanda Barış Gücü askerleri katliama mâni olamadı. Srebrenitsa, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük katliam ve etnik soykırım olarak tarihe geçti.

Yugoslavya’nın düşmesinin ardından, 1992 yılında Sırplar Yugoslav halklarına katliam uygulamaya başladılar. Olaya müdahil olmak isteyen Birleşmiş Milletler (BM) 6 bölgeyi güvenli ilan etti. Bu bölgelerden biri de Srebrenitsa’ydı Savaştan önce 24 bin nüfusu olan bu kent mülteciler ve dışardan kente sığınan insanlarla birlikte nüfusu 60 bine kadar çıktı. Nüfusun artmasıyla kent artık hastalıklarla, açlıkla mücadele etmeye çalışan bir toplama kampına dönüştü. Kenttekilerin kendilerini korumak için edindikleri silahlar da BM güçleri tarafından güvenlik gerekçesiyle toplatıldı. Sırp devlet Başkanı Radovan Karadziç’in emriyle, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerlerinin kente olan tacizleri sıklaşınca kamptaki insanlar silahların geri verilmesi için başvuruda bulundu fakat kampın Hollandalı komutanı Thom Karremans bu isteği geri çevirdi. BM güçleri kent üzerinde iki tane F16 uçurarak Sırplara tepki gösterdiler. Hollandalı askerler Bosna’daki BM Barış Gücü Komutanı Fransız generalden aldıkları emirle bir gece yarısı kenti boşalttılar ve bulundukları kampı içindeki 25.000 mülteci ile birlikte Sırplara teslim ettiler. Hollandalı komutan tarafından Sırplara satılan kent, tarihin en acı katliamlarından birine şahitlik etti.

Srebrenitsa kırsalında 1000 kişiyi esir alan grup, Ratko Mladiç’in emriyle esirleri öldürmeye başladı. Daha sonra kimlik tespiti yapılamaması için cesetler askerler tarafından parçalanarak Kremetorium’da yakıldı ve toplu mezarlara gömüldü. Yaklaşık 5 gün süren katliam tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşti. Bu utanç tüm dünyaya yeter.

Katliam’dan 13 yıl sonra Sırbistan’ın Sermiyan köyünde yakalanan Sırp komutan Ratko Mladiç, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından müebbet hapse çarptırıldı. 


GENÇ'ın Yazısı.