Uzay Meraklılarına Film Tavsiyeleri
Uzayla ilgili çekilen filmlerin önemli bir kısmı bilim kurgu kategorisinde olsa da biz daha çok biyografi ve gerçek olaylara dayanan filmleri tavsiye edeceğiz. Uzayla ilgisi olmayan birinin dahi kendisi için önemli dersler çıkarabileceği nitelikte olan bu filmler, insanın azimle çalıştığında her şeyin üstesinden gelebileceğini göstermesi açısından önem arz ediyor.
Haziran 2017 sayısında, “Gökyüzüne Nereden Başlamalı?” sorusunun cevabını vermeye çalışmıştık. Nisan 2018’de,“Gökbilim Meraklıları İçin Gezi Rehberi” ve Temmuz 2018’de de “Uzay Meraklılarına Uygulama Önerileri” listesi paylaşarak, uzaya ilgi duyan arkadaşlarımızın yoluna ışık tutmaya çalıştık. Bu yazı dizimize “Uzay Meraklılarına Film Tavsiyeleri” ile devam ediyoruz.
Filmler, günümüzde bir konuyu anlatmak ve bir şeyi öğretmek için oldukça etkili ve yaygın bir araç olarak kullanılıyor. Bu yüzden, ben de öğrencilerimle bir konuyu, film veya belgesel üzerinden işlemeye çalışırım. Ancak piyasada çok fazla bilgi kirliliği olduğu gibi bir o kadar da film kirliliği var. O yüzden günümüzde film tavsiyeleri önemli. Tavsiye ettiğimiz filmlerin tamamını burada paylaşamasak da yerimiz el verdiğince bazılarına değineceğiz.
Uzayla ilgili çekilen filmlerin önemli bir kısmı bilim kurgu kategorisinde olsa da biz daha çok biyografi ve gerçek olaylara dayanan filmleri tavsiye edeceğiz. Uzayla ilgisi olmayan birinin dahi kendisi için önemli dersler çıkarabileceği nitelikte olan bu filmler, insanın azimle çalıştığında her şeyin üstesinden gelebileceğini göstermesi açısından önem arz ediyor.
Ay’da İlk İnsan:
Geçtiğimiz Kasım ayında vizyona giren ve Ay’a ilk ayak basan Neil Armstrong’un hayatını konu alan bu filmi sinemada izleme şansı buldum. 4DX diye tabir edilen ve filmdeki sahnelere göre koltukları titreyen bir salonda izlediğimiz için adeta Neil Armstrong ile birlikte Ay’a gitmiş gibi olduk. Beklenildiği gibi aksiyon dolu olmayan “First Man”, Neil Armstrong’un çileli hayatını çok gerçekçi bir şekilde yansıtmış ve uzayın ne kadar zorlu bir olay olduğunu izleyiciye çok güzel aktarmış. Bu film astronotluğa bakışınızı değiştirecek ve Ay yolculuğunu daha yakından tanımanıza vesile olacak.
Ekim Düşü:
Coalwood adlı bir kasabada yaşayan Homer Hickam’ın hayatını konu alan bu filmde, Homer’ın büyüyünce baba mesleği olan madenciliği yapmaktan başka seçeneği yok gibidir. Fakat 1957 Ekim’inde Sputnik-1 adlı uydunun uzaya fırlatılmasıyla Homer, roketlere ve bunların nasıl yapıldığına büyük ilgi duyar. Üç arkadaşı ile deneme yanılma yoluyla bazı girişimlerde bulunmaya karar verir. Kasabada, başta babası olmak üzere herkes bunun bir saçmalık olduğunu düşünür ve kasabanın alay konusu olurlar. Sadece bir lise öğretmeni onların çabalarına ve emeklerine saygı gösterir ve Ulusal Bilim Yarışması’nda büyük ödülü alabileceklerine onları inandırır. Homer ve arkadaşlarının azim dolu hayat öyküsünü çok güzel bir şekilde izleyiciye aktaran bu filmi mutlaka izlemeli ve çevrenize izletmelisiniz.
Einstein ve Eddington:
Newton’ın yüzlerce yıl kabul gören yasalarını temelinden sarsan Einstein, Genel Görelilik Kuramı’yla kâinata bakışımızı tamamen değiştirmiştir. İşte bu film Einstein’ın bu müthiş kuramının çıkış öyküsünü anlatıyor. Albert Einstein kuramsal olarak Genel Görelilik Kuramı’nı bitirmiştir. Ancak her kuram gibi bu kuramın da kanıtlanmaya ihtiyacı vardır. Çok hassas bir gözlemci olan Eddington bu kuramı ispatlamak için çalışmalar yapmak ister. 1. Dünya Savaşı’nın gölgesinde birlikte bilimsel çalışmalar yürütmeye çalışan biri Alman, diğeri İngiliz olan iki bilim insanının yaşadığı zorlu süreçleri seyirciye aktaran belgesel tadındaki bu filmi de izlemenizi tavsiye ederiz.
Gizli Sayılar:
2016 yapımı olan “Hidden Figures” filmi, NASA’da çalışan 3 siyahi kökenli bilim kadının başarı öyküsünü konu alıyor. Sovyetler Birliği’nin 1957’de Sputnik I ile Yuri Gagarin’i uzaya göndermesinin ardından, Amerika Birleşik Devletleri’nde özellikle NASA üzerinde, yörüngeye bir astronot gönderme konusunda baskı iyice artmıştır. Uzay Araştırmaları Birimi’nin başındaki Al Harrison, aralarında siyahi kadın matematikçi Katherine Goble Johnson’ın da aralarında bulunduğu özel bir ekip kurar. Matematik dehası Johnson ile birlikte bir başka matematikçi Dorothy Vaughan ve mühendis Mary Jackson, NASA’da karşılaştıkları bütün ayrımcı kurallara rağmen, Amerika’nın uzaya insan gönderme araştırmalarında hayati önemde işler başarır, birçok önyargıyı da yıkar.
İkizler Göktaşı Yağmuru’nu Kaçırmayın!..
Gökyüzünde Güneş’in batısında bulunan Merkür, ayın ilk haftasından itibaren sabahları gün doğumundan önce doğu ufkunda parlak bir şekilde gözlenebilecek. Merkür’e, bu ay boyunca aynı bölgede bulunan Jüpiter de eşlik edecek. Gün doğumundan önce doğu yönünde muhteşem parlaklığı ile üç saate varan sürelerle görülebilecek olan Venüs, uzun süre gözlenebilmesi için en uygun ayda bulunuyor. Venüs, ayın ortasından itibaren ufuktan fazla yükselemeyen Merkür ve Jüpiter ile beraber gökyüzünü paylaşacak. Kova Takımyıldızı’na geçmiş olan kızıl gezegen Mars, gecenin ilk yarısına kadar gözlenebilir. 7 Aralık akşamı Mars ve Neptün gökyüzünde adeta birbirine değecek kadar yakın bir konumda olacağından teleskoplu gözlemcilerin bu fırsatı kaçırmamasını tavsiye ederiz. Jüpiter ayın son haftası gün doğumundan önce, bir saati geçen sürelerle doğu ufkunda gözlenebilir. Satürn’ün ise gözlenmesi artık zor. Ancak çok iyi atmosfer koşullarında ve yüksek bir gözlem yerinden, gün batımının hemen ardından, ayın ilk birkaç günü batı ufkunda çok kısa sürelerle gözlenebilir. Bunun haricinde 13-14 Aralık gecesi yılın en yoğun göktaşı yağmuru olan İkizler Göktaşı Yağmuru’nu ise sakın kaçırmayın.
GÖK SÖZLÜK
Yıldızlık: Daha çok planetaryum adıyla bilinir. Gök olaylarını, yıldızların, Güneş, Ay ve gezegenlerin konumlarını, devinmelerini küresel bir kubbe içinde izdüşürücülerle gösteren yapı.
Yoldaş: Bir çift yıldızın kütle bakımından küçük olan bileşenine verilen ad.
Yontar: Bir takımyıldızının adı.
Muaz Erdem'ın Yazısı.