GENÇ Dergisi Çıktı: "Camiler Gençleşsin"
Merhaba kıymetli okurlar.
Bu ay kapağımıza “Camiler Gençleşsin” başlığını taşıdık. Allah ve Resulü’nün bize hayat verecek çağrısının merkezi camidir. Caminin gençleşmesi hayatın dipdiri İslam mesajı ile yeniden buluşması demektir. Caminin gençleşmesi camilerin gençlerle dolmasından öte bir şeydir; hayatın cami merkezli faaliyetlerle şenlenmesidir esas. Cami nasıl gençleşir peki? Bu sayımızda bu sorunun cevabını aradık. Her kesimden gelen cevaplarla şunu çok daha iyi anladık ki bugün muhtaç olduğumuz ufuk ve mana camilerin tekrar heyecan ve aksiyonun kaynağı bir diriliğe kavuşmalarındadır. Camiler gençleşirse hayat bahara dönecek.
Editörümüz Süleyman Ragıp Yazıcılar, Editörden yazısında “Camileri Gençleştirelim, Var mısın? ” başlığı ile sesleniyor. Mehmet Lütfi Arslan “Dünya Mirası Kime Kalır?” diyerek “Burhan ile Genç”in hikayesini bizlerle paylaşıyor. Taha Kılınç ise “Nasıl Okumalıyız” başlığıyla yazdı. Mahmut Erol Kılıç, Adem Özköse, Manuel Nunez, Vahit Göktaş gibi kıymetli isimlerle yaptığımız söyleşiler de Nisan sayımızda sizleri bekliyor.
Esenlikle…
EDİTÖRDEN / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR
CAMİLERİ GENÇLEŞTİRELİM, VAR MISINIZ?
Bir yanda ülkemizde ve dünyanın çeşitli yerlerinde yeni imar edilen birbirinden güzel camilerin sevincini yaşıyoruz, diğer yanda camileri ihya etmek üzere gayret ve heyecan içinde olan bir gençliğin varlığıyla mutlu oluyoruz. Maddi imarı eğer manen ihya takip etmezse, maksat hâsıl olmamış, bir şeyler eksik kalmış olur. Yeryüzüne rahmet tohumları gibi serpilen camileri aktif katılımımızla gençleştirmezsek eğer, arzu edilen inkişaf gerçekleşmez. Çünkü camiler zikrin, fikrin, şükrün, hayrın, bereketin, aşkın, aşkınlığın, duanın, ibadetin, vecdin, uzletin, yakarışın, ilmin, merhametin, sevginin, istişarenin, dostluğun, yardımlaşmanın eşsiz mekanlarıdır. Çünkü camiler kardeşliği öğretir, millet olmayı sağlar, ümmet olduğumuzu hatırlatır. Dileriz bu dosyamız, camilerin her anlam- da gençleşmesine, dinçleşmesine, canlanmasına; her bakımdan imar ve ihya edilmesine vesile olur.
NELER OLUYOR HAYATTA / SALİH YÜZGENÇ
Haber Başlıkları Şöyle:
- İş, Başarı, Üretı̇m Dı̇ye “Yalnızlaşan” Japonya...
- Yenı̇ Zelanda’da Da Gördük; “Hello Brother” Kazanacak!
- Mesele Ne Ağaçtı, Ne De “Yürüyüş” Hâlâ Anlamadık Mı?
- Dünyanın Afrı̇ka’ya, Afrı̇ka’nın Bı̇ze İhtı̇yacı Var
DOSYA / YAZI İŞLERİ
CAMİLER GENÇLEŞSİN
Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem Medine’ye geldiğinde ilk işi bir cami inşa etmek olmuştu. İnsanlığın kurtuluşu ve dirilişi o camiden başladı. Orası ilk günden itibaren hayatın kendisinde attığı bir cazibe merkezi oldu. Sonraki dönemlerde de bir gerçek hiç değişmedi: Cami ne kadar diri ve genç kaldıysa ebedi mesaj da hayatta o kadar makes buldu. Ne zaman ki camiler cazibesini yitirdi, o zaman insanlığın umudu sözlerin bilinirliği ve işitilirliği azaldı. Allah ve Resulü’nün bize hayat verecek çağrısının merkezi camidir. Caminin gençleşmesi hayatın dipdiri İslam mesajı ile yeniden buluşması demektir. Caminin gençleşmesi camilerin gençlerle dolmasından öte bir şeydir; hayatın cami merkezli faaliyetlerle şenlenmesidir esas. Cami nasıl gençleşir peki? Bu sayımızda bu sorunun cevabını aradık. Her kesimden gelen cevaplarla şunu çok daha iyi anladık ki bugün muhtaç olduğumuz ufuk ve mana camilerin tekrar heyecan ve aksiyonun kaynağı bir diriliğe kavuşmalarındadır. Camiler gençleşirse hayat bahara dönecek.
DOSYA ÖZEL / YUSUF TEMİZCAN
EY CAMİ CEMAATİ; BIRAKINIZ KOŞSUNLAR, BIRAKSINIZ OKUSUNLAR
Camilerdeki hutbe metinleri tamamıyla gözden geçirilmeli, mümkün olduğunca daha çok ilgi çekici hale getirilmeli. Hutbeler için psikologlardan, sosyologlardan, iletişimcilerden destek alınmalı.
BEYTÜLHİKME / ASIM GÜLTEKİN
CAMİLER GECELEYİN DE AÇIK KALSIN!
Camiler gece gündüz açık olmalı. Oralarda sohbet edebilmeliyiz. Zikir halkaları, ilahi halkaları, sohbet halkaları, ilim halkaları oluşturabilmeliyiz. Aşhanesi, imarethanesi, kütüphanesi, misafirhanesi ile, darûl hadisi, darûl Kur’an’ı ile büyük düşünenlerin yeri olabilmeli camilerimiz.
KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL
HAYAT VEREN CAMİLER
Cami yaptırdın mı elbette cemaati olur. Ama sen de biliyorsun ki camiye gelenlerin neredeyse tamamı bir ayağı çukurda olan mahalle sakini ihtiyarlardır.
TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL
CAMİ MİMARİSİNE NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
İnsanın vazifesi dünyayı güzelleştirmektir. Dünyaya en büyük müdahale yapılarla olduğuna göre mimarların görevi de dünyayı güzelleştirmektir. Amaçların berrak bir şekilde belirtildiği çağlar kayboldu, ahlaki amaçlar unutuldu. Bizden sonra yaşayacak insanların da dünya üzerinde hakkı var. Basit konfor ve menfaat meselelerimizle gelecek nesilleri bu haklardan mahrum ediyoruz. Esas takıldığımız fikrî ve manevi engeller. Turgut Cansever
BİR ŞEY / BÜŞRA NUR TURAN
-Dünyanın En Büyük Toprak Camı̇sı̇
-Bı̇r Hüzünlü Camı̇: Kurtuba Camı̇ı̇
-Üç Camı̇ Üç Hı̇kaye
-Kaddafı̇ Camı̇ı̇
BURHAN İLE GENÇ / M. LÜTFİ ARSLAN
DÜNYA MİRASI KİME KALIR?
Dünya taliplisini hep sükût-u hayale uğratmıştır. O kendisinden ve hatta ahiretten geçen Allah adamlarına miras kalacaktır. Miras, dünyadan mânâ ile dünyanın ötesine yürüme aşkı ve kararlılığıdır. Arzın vârisliği, orayı yönetmek ya da sahip olmanın ötesinde orayı gerçek hüviyeti ile tanıyıp, ona göre muamelede bulunanların kârıdır.”
MODERN ZAMANLAR SENDROMU / AYŞE YAZICILAR
PAZARTESİ SENDROMU
Pazartesi Sendromu’na karşı Pazartesi Heyecanı, Kara Cuma’ya karşı Cuma Coşkusu yaşama niyeti ve gayreti ile yola devam...
GENÇLERLE 12 SORU 12 CEVAP/ OSMAN NURİ TOPBAŞ
TASAVVUF NEDİR, NE DEĞİLDİR-3?
Ebedî kurtuluş hususunda mürîdin de durumu meçhuldür, mürşidin de... Takvâdan ve kulluktan uzak bir hayat yaşayıp da; “Beni şeyhim kurtarır!” beklentisiyle avunmak, gerçek tasavvufun asla kabul etmeyeceği bir gaflet ve nâdanlıktır.
KAFALARDAKİ SORULAR / DOÇ. DR. SONER DUMAN
ALLAH –HÂŞÂ- EGOİST Mİ?
Allah’ın her türlü ihtiyaçtan uzak bulunuşu, aynı zamanda O’nun her türlü çıkar düşüncesinden de uzak bulunduğunu gösterir. Zira “çıkar / menfaat / maslahat” ancak ve ancak “kazanma ve kaybetme” endişesi olan bir kimse hakkında söz konusu olabilir. Aç kalma endişesi olan kimsenin hazırda yemek bulundurması onun çıkarınadır. Soğuk havada dışarı çıkan kişinin üstünü sıkı giymesi onun çıkarınadır. Savaşa giden kimsenin yanında silah götürmesi onun çıkarınadır. Ama, hiçbir kimseye ve hiçbir şeye muhtaç olmayan, zarar / ziyan ve kayba uğrama endişesi taşımayan bir varlığın herhangi bir şeyi kendi çıkarı için yapacağını düşünmek, tanrıyı insana benzeten antropomorfist [insan biçimci tanrı] yaklaşımından başka bir şey değildir.
BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ
NASIL OKUMALIYIZ?
Hem çok fazla şey okumak isteriz, sürekli kitap satın alırız, kütüphanelerimize eser yığarız, hem de kitapları okurken bir türlü istediğimiz kıvamı yakalayamayız. Kitap koleksiyonumuz genişlerken, okunacak metinler masamızda ve kütüphanemizin raflarında mahzun mahzun bizi seyreder...
MANEVİ KİŞİLİĞİN İNŞASI/ ADEM ERGÜL
BİR CAN KURTARMAK
Bir insana yapılabilecek hayır çeşitleri sınırsızdır. Fakat bunlar arasında öyleleri vardır ki, hayat kurtarıcıdır. Birilerinin hayatla barışmasına vesile olmak, kendi ayakları üstünde durmasına yardımcı olmak, huzurlu bir yuva kurmasına aracılık etmek, sâlih ve sadık bir çevreyle buluşturmak, hayatını istikâmet üzere sürdürmesine katkı sağlayacak bilgi ve ilgiye delalet etmek gibi hayırlar hayat kurtaran ulvî hayırlardır. En büyük hayır ise elbette onun ebedî hayatının kurtuluşuna vesile olabilmektir.
MEHMET DİNÇ İLE GENÇLİK HALLERİ / AYŞEGÜL ÖZTOPRAK
-Sürekli Video İzlı̇yorum, Ne Yapmalıyım?
-Yetersı̇zlı̇k Hissi Nasıl Aşılır?
-Değişim Senı̇ Nereye Götürüyor?
HASAR TESPİT SÖZLÜĞÜ / AYŞEGÜL GENÇ
- Sunum
- Kütüphane
- Gıpta
- Bilmek
- İbnü’l Vakt
- Aralık
- Sadaka
ARKA SOKAK / TURGAY BAKIRTAŞ
NE KADAR DA MAHVOLMUŞ BİR NESİL
İnsanlık tarihini göz önüne alırsanız “daha iyiye” ya da “daha kötüye” gittiğimizi iddia edemezsiniz. Dönemsel olarak belli durumlarda sıkışıp kalınsa bile bütünde hep bir denge mevcut; iyilik ve kötülük, ahlak ve çöküntü, merhamet ve zulüm hep bir aradaydı.
VURGU / EMRE TOPOĞLU
PENCERE KENARI
Bugün Pazar... Bir vesile hastane bahçesindeyim ve olan biteni, insanları, durgun telaşlarını, kısacası etrafı izliyorum. İnsanlar görüyorum; hâlâ kapı önlerinde çocuklarını, eşlerini, annelerini umutla bekleyen çocuklar. Küçücük bedenler yorgun... Ve kadınlar görüyorum, tüm acıları bir çırpıda sırtına vurmuş, iki büklüm...
KIZIL ELMA / GÖKHAN GÖKÇEK
İKİ CİHANGİRİN MEKTUPLAŞMALARI
İki hükümdar 1402 Ankara Savaşı’nda karşı karşıya gelir. Osmanlı’nın mağlup olup 11 yıl fetret devrine girdiği bu savaş, fetihlerin de durmasına sebep olmuştur. Savaştan önceki son mektubunu Yıldırım Beyazıt şöyle bitirir: “Sulh ve cengin cezası ve mükâfatı buna sebep olan tarafa aittir. Eğer bir kimse fitneye sebep olursa, Allah’u Teâlâ onun cezasını versin...”
FOTO HİKAYE / MERVE ÖZKAN
SELAM BAHARI
Şehirde yürürken selam verebilmek için yüzlerine bakıyorum insanların. Çoğu bana bakmıyor bile, çoğu etrafına bile bakmıyor. İstemeden de olsa inciniyorum. Neden bana bakmıyorsunuz? Bak, ben seni fark ettiğim andan itibaren sana vereceğim selamın gül çehrende açacağı tebessümün hayali ile sana doğru geldim. Sana baharı getirdim; selâm baharı.
MİKRO ÂLEMDEN MAKRO ÂLEME / MUAZ ERDEM
AY UĞRAMALI MARS SEFERLERİ BAŞLADI
Dünya’ya sığamayan ve yeni dünyalar keşfet- mek isteyen insanoğlu, gözüne kestirdiği Ay ve Mars için yolculuk planlarını uygulamaya koydu. Hatta bu defa sahnede sadece devletlerin uzay ajansları yok. Yarışa sonradan dahil olan özel şirketler, devletlerin bile önüne geçebilecek düzeyde teknolojilere sahip. Mars için Falcon Heavy roketini geliştiren ve her ay uzaya uydu taşıyan SpaceX, Ay’a inmeye hazırlanan uzay aracını üreten İsrailli SpaceIL şirketi veya geçtiğimiz günlerde uzaya ilk turistini taşıyan Virgin Galactic bu şirketlerin sadece birkaçı...
GEZİ YORUM / HANDE BERRA
ATEŞ VE KOR
Yokuşun altında iki dev çınar. Bugüne kadar bağrında şiir taşıyan bir ağaç hiç görmemiştim. Pirinç levhaya kazınmış Reşit Kara’nın mısraları. Köpekler sere serpe yatmış yola. Bu mevsimde Kınalı Ada ağaçların, kuşların ve çocukların. Motosikletler dolanıyor, faytonlar yok. Dükkanlar yalnız, tezgâhlar boş, sadece kıraathaneden izmarit kokusu yükseliyor, yarısı içilmiş birkaç kahve fincanı.
BİRAZ KÜLTÜR, BİRAZ SANAT / YUSUF TEMİZCAN
- Dünyanın En Modern 10 Kütüphanesinden Biri İstanbul`da
- Kitap Fuarları Artık Cazibesini Yitiriyor mu?
- Notlar
- Kitaplık
- Kısa Kısa
BİLİŞİM-NET / MUHAMMED MURAT TUTAR
KATLİAMI FARK EDEMEYEN YAPAY ZEKA YOKSA YETERİNCE AKILLI DEĞİL Mİ?
Yapay zeka hayatımızın bir parçası. Belki doğrudan henüz gözümüzün önünde olmasa da, günlük hayatta faydalandığımız ve kullandığımız birçok teknoloji yapay zeka desteğiyle çalışıyor. Her gün biri- ken uçsuz bucaksız veri kümeleri yapay zeka tarafından fayda üretmek ve kazanç sağlamak amacıyla işlenip duruyor. Haritayı açtığınızda karşınıza çıkan trafik yoğunluğu, hava durumu tahminleri ve hatta Instagram’da karşınıza çıkan ve ilginizi çeken sponsorlu gönderi hep yapay zekanın bize sundukları.
YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU
YAZARIN İMTİHANI
Uzun yıllar önce her yazarın muhakkak yaşadığı bir sınanmaya ve bu sınanmadan kalmamak için dikkat edilmesi gereken iki şeye dair, en başta kendime ders olmak üzere bir yazı kaleme almıştım. Biraz özetleyerek, paylaşıyorum.
ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR
10 SORUDA “HASAN BASRİ ÇANTAY”
21 Nisan’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Hasan Basri Çantay’ın 3 ciltlik Tefsirli Kur’an Meali’ni hediye ediyoruz.
genc.in/odullutest
test@gencdergisi.com
Geçen Sayının Talihlisi: Mustafa ÇAÇA
Nisan Ayı Röportajları İse Şu Şekilde:
Mimar Mehmet Osmanlıoğlu: Geleneğimizden Uzaklaştığımız İçin Cami Mimarisini Geliştiremedik Konuşan: Yunus Emre Tozal
Manuel Núñez: Türkiye, İslam’ı Temsilde En İyi Ülke Konuşan: Salih Yüzgenç
Adem Özköse: Kendi İçimdeki Hücreden Çıkamadım Konuşan: Merve Kurtoğlu
Mahmut Erol Kılıç: Dikiz Aynasına Değil Hep İleriye Bakmak Gerek Konuşan Konuşan: Yusuf Temizcan
Mimar Emre Arolat: Sancaklar Camii Tevazunun Tasarımıdır Konuşan: Yunus Emre Tozal
GENÇ'ın Yazısı.