Akıllı telefonunuzdan harita uygulamasını açtığınız an bulunduğunuz konumu birkaç metrelik çember içinde görmek nasıl bir duygu? Mucize gibi bir şey fakat öylesine sıradan geliyor ki, bulamasa kızıyoruz telefona. Oysa anlık konumumuzu görmemizi sağlayan, yol tarifleri alıp kolayca hedefimize bizi ulaştıran haritalar GPS olmadan düzgün çalışamıyor. Peki birçok alanda faydalandığımız GPS’ler nasıl çalışıyor?

GPS, ABD Savunma Bakanlığı’na ait 24 adet uydudan oluşan bir sistemdir. Uyduların yaydığı sinyal ile dünyadaki herhangi bir alıcı arasındaki haberleşme süresi ölçülerek mesafe belirlenir ve bunun sonucunda haritada konumunuzu görebilirsiniz. İlk olarak askeri amaçlarla kullanılan ve sonrasında sivil kullanımı da yaygınlaşan GPS hayatımızın vazgeçilmezi. Avrupa Birliği’nin Galileo uyduları ise ABD’nin GPS’ine rakip olarak faaliyetteler.

Peki bir gün fişi çekseler veya canımızın istediğine kullandırırız deseler ne yaparız? Yapacak bir şeyimiz maalesef yok. Bu sebepten yerli ve milli teknolojilerimizi her alanda geliştirmek ve bu yüzyılın yarısına varmadan kendimize yetecek seviyeye gelmek zorundayız. Evet kolay değil, çok zor ama milletçe gayret ettikten sonra üstesinden gelemeyeceğimiz ne var?


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.