Düşüncelerim değişiyor, bunun doğal olduğunu fark edip sevindiğim oluyor. Bazen de kendime olan bütün güvenimi yitirip son geldiğim noktada düşündüğüm şeyin de yanlışlanacağını, hiçbir şeyin bilinemeyeceğini düşünüyorum. Bu bilmezliğin içinde yaşanılabilir mi?

Değişim insanın da, doğanın da fıtratında vardır, kaçınılmazdır. İnsan yaşadıkça, yeni bilgiler öğrenip yeni tecrübeler edindikçe fikirlerini değiştirir, davranışlarını değiştirir, ilişkilerini değiştirir, yaşam tarzını değiştirir. Değişim gibi bilmezlik de insanın doğasındadır. Ne zaman öleceğini bilemez insan, neler yaşayacağını, karşısına kimlerin çıkacağını bilemez. Dolayısıyla değişimden de, bilinmezlikten de kaçamaz insan. Ancak hem değişimi hem bilinmezliği aleyhine değil lehine döndürecek bazı noktalara dikkat edebilir.

Bunlardan birincisi değişimin farkına varmaktır. İnsanın kendini, sözlerini, davranışlarını, alışkanlıklarını ve ilişkilerini gözlemesi, kendindeki değişimin farkına varması değişimin zarar vermemesinin ilk şartıdır. Bunun için günlük tutmak faydalı olabilir. Günlük, aylık ve yıllık muhasebeler yapmak faydalı olabilir. Güvendiğimiz, sevdiğimiz insanlardan alacağımız geri bildirim faydalı olabilir.

İkincisi, değişimin arkasında hangi kuvvet var? Öğrendiğimiz yeni bilgiler mi bizi değiştiriyor, edindiğimiz yeni tecrübeler mi değiştiriyor, çevremizden gördüğümüz sosyal baskı mı değiştiriyor, devamlı maruz kaldığımız popüler kültür mü değiştiriyor, ilişki kurduğumuz insanlar mı değiştiriyor, alışkanlıklarımız ve yaşam tarzımız mı bizi değiştiriyor, işimiz mi bizi değiştiriyor, boş zaman davranışlarımız mı bizi değiştiriyor? Değişim ile ilgili bütün bunları gözden geçirmemiz, her kuvvetin kaynağını ve sıhhatini sorgulamamız lazım.

Üçüncüsü değişim bizi nereye götürüyor? Nasıl bir insan olmaya doğru gidiyoruz? Bizimle benzer yollardan geçen ve benzer değişimleri yaşayan kişileri gördüğümüzde yolun sonunda onlar gibi mi olmak istiyoruz? Olmak istediğimiz insan, olduğumuz insan gibi mi yaşar ve değişir? Bunlar da cevaplamamız gereken diğer sorular...

Şayet bu sorularımızın cevapları bizi çok mutlu etmeyen, olmasını istemeyeceğimiz cevaplar ise o zaman değişim devam ediyor, cevabı bizi mutlu edecek ve olmasını isteyeceğimiz cevaplara doğru hemen değişmeye başlayabiliriz.


Mehmet Dinç'ın Yazısı.