Merhaba Kıymetli Okurlar,

Bu ay kapağımıza “Sana Guslü de Soracaklar” başlığını taşıdık. Dinimizdeki ilmihal bilgisinin sadece bir bilgi olarak kalmamasını ve gündelik yaşantımızda doğru bir şekilde uygulanmasını, ilmihal ile adeta hemhal olunması gerektiğini konuştuk. Bunu yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiği huşunda usta isimlerle söyleşiler yapıp, yorumlarını aldık, hayat tecrübelerini dinledik. Hal ilmiyle haşrolabilmemiz niyeti ve temennisiyle…

Editörümüz Süleyman Ragıp Yazıcılar, Editörden yazısında “Kimse Kimseye Yol / Yön Göstermeyecek mi?” başlığı ile sesleniyor. Mehmet Lütfi Arslan “Hepsi Gider İlmihâl Kalır” diyerek “Burhan ile Genç”in hikayesini bizlerle paylaşıyor. Taha Kılınç ise “Yeni Sorular Yeni Sorunlar” başlığıyla yazdı. İbrahim Cücük, Abdurrahman Arslan, Ahmed Hamdi Yıldırım, Faruk Beşer ve Mehmet Akif Çeç gibi kıymetli isimlerle yaptığımız söyleşiler de Eylül sayımızda sizleri bekliyor.

Esenlikle…

Editörden / Süleyman Ragıp Yazıcılar

Kimse Kimseye Yol / Yön Göstermeyecek mi?

Kendi yolumuzu elbette kendimiz çizeceğiz lakin bunu yaparken, ahiretin hazin manzaralarından biri olarak tarif edilen “keşke falancayı dost edinmeseydim” şeklindeki pişmanlıklardan korunmaya çalışacağız, kıyamet günü ebedî hüsrana uğrayanların “keşke peygamberlerle birlikte bir yol tutsaydım” iç geçirişini unutmayacağız. Hâsılı, İslam ümmeti olarak, kıyamete kadar “birbirine hakkı ve sabrı tavsiye eden” insanlardan olmakla yükümlüyüz. Kınayanın kınamasından korkmadan, bize miras kalan eşsiz İslam nimetini tüm sevdiklerimize, çevremize duyurmakla sorumluyuz.

İşte bu sayımız, biraz da bu duygu ve düşüncelerle hazırlandı. Genç dostlarımıza doğrudan birçok şeyi hatırlatmak, hayatımızın içinde basit gibi görünen mühim meselelerle ilgili güçlü bir farkındalık oluşturmayı arzuladık. Hayırlara vesile olmasını dileriz.

Neler Oluyor Hayatta / Salih Yüzgenç

Haber Başlıkları Şöyle:

-Yemen’de ki Savaşın Kazananı Tabii ki Emperyalizm (!)
-Üniversite Sınavında Yeni Rekor: Her 100 Adaydan 81’i Mezun Oldu
-Arakan’ı Unutmayalım
-Orman Yangınlarında İhmal mi Yoksa “İmar” mı Var?
-Miras Avcıları Efsane Yazdı!
-Bu da Oldu: Kaz Dağları Protestosunda Altın Aradılar!
-Moro Müslümanlarının Yeni Bayrağı Kabul Edildi!

Burhan İle Genç / M. Lütfi Arslan

Hepsi Gider İlmihâl Kalır

Bu ifadeleri kaleme alanlar muhtemelen divitlerini kalp hokkasına batırıp yazdılar ki okuyanın önce sadrı dalgalanıyor, o dalga vardığı sahilde sönüp gitmiyor, yeni bir b aşka muhatap arıyor, teselsül bereketi ile kalpten kalbe akıp duruyor. Zihinlerin karmaşaya düştüğü ve kalp cenahı ile irtibatının koptuğu zamanlarda sadırdan sadra yol bulan bu bereketli dalga bizim hiç kaybolmayacak umudumuzdur

Dosya / Yazı İşleri

Sana Guslü de Soracaklar

Genç Dergisi’nde bu ay gençler özellikle din hususunda asgari ne bilmeli, ilmihal anlamında ne öğrenmeli ve tüm bu hayati meselelere nereden başlamalı hususları üzerine eğilme niyetindeyiz. Zira maalesef günümüz gençliği birçok konuya ilgili olsa da ilmihal, fıkıh gibi dinimizin temel meseleleriyle ilgili genelde sağlıklı bir bilgilenme sürecinde olamıyor. Yapılan sokak röportajlarında, gusül gibi en temel konularda bile “hiç fikrim yok” diyen birçok gence tesadüf edilebiliyor. 54 farz şeklinde nesilden nesile aktarılan birçok konu, şimdilerde hayatın dışında kalan meselelermiş muamelesi görebiliyor. Temel din eğitimi ve İslam şuuru konusunda hem aileler hem de okullar yetersiz kalıyor. Konu tabii ki bunlarla sınırlı değil; zira meselenin özü fıkıh da olsa büyük resmi görmeden, kuşatıcı bilgilere sahip olmadan vâkıf olmak zordu. Bu anlamda kıymetli hocalarımızın görüşleri ile dopdolu bir dosya hazırladık. Niyetimiz hem kafalardaki sorulara cevap olması hem de yeni sorulara kapı açabilmek.

İbrahim’in Baltası / İbrahim Taha Gültekin

Bilinmesi Farz Olan Farzlar

54 farzı inceleyip okuduğumda birçok güzel davranış buldum. Ancak bunlardan bazılarının farz olduğunu bilmiyordum. Günlük hayatımızda sıkça yaptığımız ama aslında kaçınmamız gereken pek çok davranışın açıkça yasaklandığını gördüm. Biz Müslümanlar olarak bu farzların ve yasakların hepsini bilmeli ve hayatlarımızı bu farzlara göre şekillendirmeliyiz. Daha dikkatli davranmalı, dinimizin kurallarına uymalıyız.

Beytülhikme / Asım Gültekin

Halinin İlmini bilmeyen neyi bilir?

Senin bu hallerinin bir ilmi var kardeşim, biliyor musun? Hayır, psikoloji dedikleri bilimden bahsetmiyorum. Psikolojiyi bir bilim saymayanların sayısı Allah’a şükür az değil. Kapitalizm 19. yüzyılda bilimler arasına sokuşturuverdi onu. Anthony Standen’in “en bilim olmayan bilim” olarak nitelediği psikoloji bilimi değil benim size bahsetmek istediğim hal ilminden kastım. Sana senin hallerinin ilminden bahsetmek istiyorum. Kalpleri halden hale evirip çeviren Rabbimizle bağını koparmamış, haddini aşmamış bir ilim.

Ten Kafesi / Yunus Emre Tozal

Kur’an Bizden Ne İstiyor?

Bir yolculuğa çıkıyorsak, yolculuk haritasız, pusulasız olmaz... Şeytan sürekli yoldakilerle uğraşıyor, nefsimiz üzerimize üzerimize geliyor, her ikisi de manyetik alan oluşturarak pusulamızı bozmak isteyebilir. Bizim pusulamız hiç bozulmayacak ve etkilenmeyecek olan sapasağlam bir vahiydir ki, vahye kendimizi açtığımızda, vahiy de bizi inşa etmeye başlar. Bu yüzden hakikati öğrenmek için bedel ödemekten korkmayın.

Bir Başka Açıdan / Taha KıIınıç

Yeni Sorular Yeni Sorunlar

Hepimiz yepyeni sorularla ve yepyeni sorunlarla mücadele halindeyiz. Bu sorulardan ve sorunlardan kaçacak durumda da değiliz. İslâm’dan da vazgeçemeyeceğimize göre, İslâmî cevaplar ve çözümler bulmak, bunları hayata geçirmek ve yaşatmak mecburiyetindeyiz.

GENÇLERDE NE OLMALI?

Elim bir trafik kazasıyla kaybettiğimiz, değerli Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun sosyal medya hesabında gençlere altın değerinde 20 öğüt vermişti. Vefatından birkaç ay önce yayımlanmış o yazıyı istifadelerinize sunuyoruz. Yazıyı okuduktan sonra sizlerden kıymetli hocamızın ruhuna bir fatiha üç ihlas okumanızı istirham ederiz.

Gönüllü Haberler /  Alaaddin Serhan Yaman

STK’lar Açık Açık Söylesin

Kırlangıç Lehçesi / Ayşegül Tozal

Ebabil Kuşlarından Karıncanın Aşkına Kur’an Kıssaları

Gözün bakmaması gereken daha başka alanlar ve durumlar da vardır. Mesela kapı ve pencerelerden başkalarının evlerini gözetlemek, yine başkalarının ayıp ve kusurlarını görmeye çalışmak, şiddetle yasaklanmıştır. Muhatapları rahatsız edecek her çeşit bakış da uygun görülmemiştir. Özellikle misafirlikte, göze sahip olmak önemli edeplerden biri sayılmıştır.

Modern Zaman Sendromları / Ayşe Yazıcılar

Kronik Yorgunluk Sendromu

“Kaç saat uyudum ama hâlâ dinlenemedim, kendimi sürekli yorgun hissediyorum, ne yaparsam yapayım halsizim” gibi cümleler kuranları buraya alalım. Kronik Yorgunluk Sendromu nedir, belirtileri nelerdir, ne tür önlemler alınır, çaresi var mıdır, dünyada ve Türkiye’de durum nedir, 7/24 kültürünün etkileri nasıl olur? Gibi soruların cevapları ve daha fazlası Kronik Yorgunluk Sendromu dosyamızda.

Gençlerle 12 Soru Cevap / Osman Nuri Topbaş

Beşerî Sistemler ve Hak Dîn İslam 2

Komünizm, kapitalizm ve liberalizm gibi beşerî sistemler, şu anda dünya üzerinde etkili olan sistemler. Dînimiz İslâm, bu sistemlere karşı nasıl bir sistem ortaya koyuyor? İnsan ve toplumların idaresinde İslâm’ın dünya görüşü nasıldır?

Manevi Kişiliğin İnşası / Adem Ergül

Dostluk Korunmak İster

Dostları çoğaltmak, insan için dünya ve âhiret sermayesi adına büyük kazançlardır. Bir dost edinmek kolay değildir. Dostlukların devamını sağlamak ise en az kazanmak kadar ve belki de ondan çok daha zordur ve büyük fedakârlıklar gerektirir. Besleyici gıdalara, koruyucu tedbirlere ihtiyaç vardır.

Söylenmeler / Ayşegül Genç

Ölümü Sırayla, Mutluluğu Birlikte

Bir önem sırası olmayanın dünyası da önemini kaybeder. Kendi ölürken de Kundera’nın dediği gibi “Mezarını kazanların parlak bir müttefiki olur” sadece. Kelimesiz, selamsız, hızlı bir kazışın müttefiki.

Kafalardaki Sorular / Doç. Dr. Soner Duman

Şeytan Nasıl Bir Varlıktır? İnsan İle İlişkisi Nedir?

Şeytan “her türlü kötülüğün kaynağı” ve “insanın düşmanı” olarak bilinir. Hz. Âdem ve Hz. Havva’nın cennetten çıkarılmasında da başrolü oynamıştır. Böyle kötü karakterli olan ve insanlara vesvese vererek onları sürekli kötülüğe teşvik eden bir varlığın özellikleri nelerdir? Şeytanın insan ile ilişkisi nedir? Şeytan insanları nasıl saptırır? İnsan şeytandan korunmak için neler yapmalıdır?

Vurgu / Emre Topaloğlu

Ne Bakıyon?

Ankara’da bir akşamüstü… Yanılmıyorsam 15-16 yaşlarında, sert esen akşam rüzgârına bile kafa tutabilecek kadar gözü kara olduğum yıllardı… Dükkândan yorgun bir şekilde çıkmış, her yolun bir şekilde nihayetlendiği Kızılay’a doğru ilerleyen belediye otobüsünün, her zaman olduğu gibi en arka sağ köşesinde oturmuş, amaçsızca dışarıyı izliyorum.

Kelebek İklimi / Halit Yasir Özoğul

Cenazede Buluşmadan

Geçenlerde, babam yaşlarında, ikisini de yakından tanıdığım iki kardeşten birinin vefat ettiğini, diğerinin, aralarındaki bir meseleden dolayı cenazeye bile gitmediğini öğrendim, kahroldum. Bu kadar mı yâni? Çok çok özel durumları bilemeyiz, büyük konuşmamak lâzım ama bu kadar mı Allah aşkına?!

Kızıl Elma / Gökhan Gökçek

Osmanlı İdaresinin Şifresi: Devşirmeler

Osmanlı, dünya üzerindeki her bir sorunla doğrudan ilgilenmiş, din ve ırk fark etmeksizin adaletsizliğe ve iktidar mücadelelerine mutlaka müdahil olmuştur. Kendisini devletine, hükümdarına ve hanedanına adayan Sokullu gibi nice devşirme, Osmanlı’dan çok Osmanlı, Müslüman ve Türk olarak bu devlete ve millete hizmet etmiştir.

Arka Sokak / Turgay Bakırtaş

Her Şey 11 Eylül’de mi Başladı?

Çok az kısmını anabildiğim örneklerden anlaşılacağı gibi, Hristiyan dünyasının İslam’a dair aşağılayıcı ve nefret dolu tavrının günümüz siyasi olaylarıyla doğrudan bir ilgisi bulunmuyor. Suudi Arabistan’ın ya da İran’ın İslam referanslı bazı uygulamaları yahut yine İslam adına hareket ettiğini iddia eden kimi terör örgütlerinin varlığı, tarihin derinliklerinden gelen bu kadim nefrete uydurulmuş gündelik bahaneler olmaktan öteye geçmiyor. Öyle görünüyor ki Batı, asırlar süren sekülerleşme çabasına rağmen Hristiyan düşüncesinin zihnine yerleştirdiği Müslüman imajından kolay kolay kurtulamayacak.

Bir Şey / Büşra Nur Turan

BİR MÜSLÜMAN-AMERİKALI KÖLENİN OTOBİYOGRAFİSİ

Amerika’ya köle olarak getirilen Afrikalı Müslüman olan Ömer İbni Said ve ona ait 1830’lardan kalma nadir el yazması anılarına göz atalım. Günlük yaşantısına, hayatına ve toplumdaki yerine dair az bilinen detayları paylaşan Ömer İbni Said bu anılarını kendi dilinde Arapça yazmış ama daha sonra İngilizce’ye çevrilmiş. Günümüze kadar kalmayı başaran tek Müslüman-Amerikalı köle otobiyografisi olarak kayıtlara geçmiş…

Gezi Yorum / Hande Berra

Güneşi Bağlamak

Bir sabah sisler dağılmadan hemen önce dağların arasındaki güneş kapısından doğan güneş tapınağın camından içeri süzülüyor. Ruhu henüz bedenini terk etmeyen kurbanın kanı kadehi doldururken kalbi rahibin avcunda birkaç saniye daha atmaya devam ediyor. Sunulan ne ilk ne de son kurban bu...

Mikro Âlemden Makro Âleme / Muaz Erdem

GÖKTAŞI AVCILIĞI

Dünya’da her canlının farklı bir rolü, her canlının özel bir yeri vardır. Doğada gereksiz ya da zararlı yoktur. Terazi daima dengededir.

Biraz Kültür, Biraz Sanat / Yusuf Temizcan

-Kültür Sanat’ın Yeni Sezonuna Dair Bazı Meseleler
-Büyük Bir Kültür Adamını Kaybettik
-Aliya, Yeniden!
-Notlar
-Kitaplık
-Kısa Kısa

Bilişim-Net / Muhammed Murat Tutar

Video Oyunlar Şiddet Doğurur mu?

Bilgisayarda, tablette, oyun konsollarında veya akıllı telefonlarda oynanabilecek video oyunlar arasında birçok oyun şiddet öğeleri barındırıyor. Özellikle gençler silahlı ve dövüşlü oyunları tercih ediyor, ya birbirini vuruyor, ya arabayla kaldırımdakileri eziyor, ya da önüne geleni yumrukluyor. Taa Atarilerin zamanından günümüzdeki son teknoloji cihazlara kadar, video oyunları şiddet barındırıyor. Counter-Strike oyununu anne babalar dâhil duymayan kalmamıştır. Hâlâ popüler olan bu oyunda yıllardır oyuncular birbirlerine kurşun sıkıyor, bomba atıyor, bıçak saplayıp öldürüyor. Üstelik tüm bu eylemler oynayan kişileri eğlendiriyor ve keyif veriyor. Peki, Counter-Strike oynayarak türlü türlü silahları kullanan bir oyuncu zaman içinde gerçek hayatta şiddete meyleder mi?

Teknoloji Gündeminde Bu Ay: Eylül 2019

-Pardon, Google’dan Arıyoruz, Sizi Dolandırabilir miyiz?
-YouTube Music Nihayet Türkiye’de
-Dijital Video Servisleri RTÜK’e Takıldı
-Türkiye’nin Yerli ve Milli Uygulamaları


Yazı Atölyesi / Metin Karabaşoğlu

Yönetmemiz Gereken Süreç

Yazı Atölyesi’ne düzenli şekilde çalışmalarını gönderen, istikrarlı ve başarılı bir şekilde yazmaya devam eden bir kardeşimiz şöyle de bir soru sormuş: “Yazılarımda ve kelimelerimde kimi zaman kendimi tekrarlıyormuş gibi hissediyorum. Açıkçası bu durum biraz şevkimi kırıyor ve böyle hissettiğim zamanlar hiç yazmak istemiyorum, fakat kendimi kağıtttan ve kalemden de uzaklaştıramıyorum. Bu durumuma dair bir yönlendirmede bulunursanız minnettar olurum.”

Ödüllü Test / Ayşe Yazıcılar

10 Soruda “HALUK DURSUN”

21 Eylül’e kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Aşina Kitap’ın 11 kitaptan oluşan muhteşem kitap setini hediye ediyoruz. genc.in/odullutest

Geçen Sayının Talihlileri: Zehra Torun, Büşra Karataş, Sinan İnan, Esat Eğsen, Mustafa Zuhurat Çaycı

EYLÜL AYI RÖPORTAJLARI İSE ŞU ŞEKİLDE:

Raed Batis: Türkiye’de Okuyan Gençler Yemen’in Geleceği Olacak Konuşan: Fahreddin Çimen
Alev Alatlı: Ömrümü Ömrünüze Katın, 21. Yüzyıla Avansla Girin İstiyorum Konuşan: Yusuf Temizcan
Mehmed Ali Aslan: Müslümanlar Muhalif Direniş Ruhunu Arıyor Konuşan: Elif Kırmaç 
S. Bilgehan Eren: Plaj Şezlongunda Okunacak Kitap Yazmıyoruz Konuşan: Salih Yüzgenç
Nazan Yalçınkaya: Gönlümüzü Afrika’ya Açtık Konuşan: Merve Kurtoğlu

Şiir

Mavilik / Halit Yasir Özoğul


 


Burakhan Doğan'ın Yazısı.