GENÇ Haber Merkezi

"Öğretmen; en hayırlı varisini kendi elleriyle yetiştiren kişidir." Vehbi Vakkasoğlu.

Ürettiği onlarca eserler yeni bir gençlik oluşumuna hizmet eden Vehbi Vakkasoğlu, bu eserinde genç ve eğitimci ilişkisindeki eksik noktaları ele alıyor ve çözüm kapısını aralıyor. Kitabın merkezinde ise yazarın otuz beş yıllık aktif eğitimcilik hayatı yer alıyor. Otuz beş yılın getirdiği tecrübeleri anılarla ve yer yer kıssalarla harmanlayan yazar yalnızca eğitim-öğretimin bir parçası olanlara değil toplumun her kesimine bir yol haritası çiziyor.

Yazar Vehbi Vakkasoğlu, bu kitabında yalnızca sorunları tespit etmekle kalmayıp yılların getirdiği tecrübeleri çağın gerçeklerine dayandırarak çözüm önerilerini sıralıyor. Her şeyden evvel çocukluğundan beri süregelen, daima karşı karşıya kaldığı halk-eğitimci bağını tamire başlıyor kitapta. "Kavl-i leyyin olmak için kalb-i leyyin olmak gerekir." diyen yazar, çözümlerinde gönül bağını temel esas kabul etmekte. Bir yandan sevgiyi kullanarak gençleri keşfetmenin, kazanmanın rehberliğini yapan Vehbi Vakkasoğlu, öte yandan gençlerde yalnızca madden keşfi değil manevi bir dirilişi de işaret ediyor. Bu manevi dirilişe giden yolda, başta eğitimcilere olmak üzere işaret ettiği adımları Peygamber Efendimiz`in sünneti, her döneme ait kıssalar ve kendi yaşanmışlıkları ile sağlıklı temellere oturtan yazar, küçük görünen problemleri itidalle çözecek hamleleri "Bir Sevda" kitabında bizlerle paylaşıyor.

Bu manevi diriliş rotasında yazarın en çok üzerinde durduğu noktalardan biri ise `ruha dokunmak`. Öğrenciyi tanımayan, onunla gönül bağı kuramayan, verdiği bilgiler maddeden öteye gidemeyen fabrikasyon eğitim sistemi, Vehbi Vakkasoğlu`nun parmak bastığı asıl sorunlarımızdan biri. Bununla beraber çağımızın sorunlarına (teknoloji vb.) yaklaşık yarım asırlık bir eğitimcilik geçmişi bulunan bir ismin tecrübelerinin ışığında yaklaşım göstermek "Bir Sevda" kitabını değerli yapan unsurlardan biri. Gençlerin eğitiminde ve yetişmesinde karşılaşılan bu gibi problemlere çözüm merhaleleri gösteren bu kitapta yazar yalnızca öğretmenlere değil, ailelere ve dahası toplumun birçok kesimine de rehberlik ediyor.

Bu özelliklerin yanı sıra Vehbi Vakkasoğlu`nun bu kitabı öğretmenler için bir kılavuz niteliği de taşıyor. Kitap, eğitimci-genç ilişkisinde hasarlı noktaları incelemekle kalmayıp eğitimcilere ideal bir sistemin ilerleyişini de anlatıyor. Yazar, öğrencilerde merak oluşturmanın, kalıcı izler bırakacak dersler gerçekleştirmenin yöntemlerini anlatıyor ve bu kalıcı izlerin bir öğretmene geçen yıllar sürecinde getirdiği muhteşem geri dönüşleri gerek hikayeler gerek hatıralar boyutunda ele alan Vehbi Vakkasoğlu`nun kaleminde akıcı ve iç yumuşatan detayları bulmamak imkansız.

Friedrich August Von Hayek, "Sadece tecrübe sayesinde bir şeyler öğrenebiliriz ve hiçbir zaman bir olayı akıl yoluyla tamamen kavrayamayız." der. Yazar Vehbi Vakkasoğlu otuz beş yıla varan öğretmenlik tecrübesi, mezun ettiği binlerce öğrencisi ve geniş halkalara yayılan konferansları ile dolu dolu bir eğitimcilik hayatına sahiptir. Eğitimde yaşadığımız problemleri bu tecrübeleri çağın gerçeklerine dayandırarak ele alıyor ve hatıralar, kıssalar ile harmanlayarak "Bir Sevda" kitabında okuyucularla paylaşıyor. "Giremediğin gönül senin değildir." diyen yazar bu kitapta tüm okuyuculara keyifli ve değerli bir okuma sunuyor.


GENÇ'ın Yazısı.