Burakhan Doğan

Geçtiğimiz günlerde Baykar Makina’nın ürettiği Aksungur İHA’yı göklerde süzülürken gördük. Yurtdışında büyük ses getiren bu olay, yaptığımız teknoloji hamlesinin bir başka meyvesi ancak halen istediğimiz konumda değiliz. Bildiğiniz üzere bir yandan da milli muhrip uçak projesi devam ediyor, Amerika 1996 yılında anlaşmasını yaparak projesini başlattığı F-35 savaş uçağını ancak 15 yıl sonra 2011 senesinde uçurabilmişti. Dünyanın teknolojide lider ülkelerinin bir araya gelip güçlerini birleştirerek ürettiği uçakta süreç bu kadar uzunken TUSAŞ’ın yapacağı TF-X milli muhrip uçağın ilk uçuş tarihini tahmin etmek zor.

Bu yüzden geçtiğimiz sene, TÜBİTAK yurtdışında önemli araştırmalarda veya Ar-Ge çalışmalarında bulunmuş bilim adamlarını, araştırma görevlilerini ülkemize getirmeye yönelik 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı çağrısını yaptı. Bu çağrı kapsamında beyin göçünü lehimize çevirmeyi düşünen yetkililer ülkemize dönen-gelen bilim insanlarına büyük meblağlarda destek vereceğini belirtmişti.

ODTÜ’ye Beyin Göçü

Bu çağrıyı yanıtsız bırakmayan ve 1976’dan bu yana akademik çalışmalarını Fransa’da yürüten Prof. Dr. İskender Gökalp bu proje kapsamında TÜBİTAK’ın özellikle “yanmalı motor” çalışmalarına destek vermek için Türkiye’ye dönme kararı aldı. ODTÜ’de bir merkez kurulması için bir araya gelecek ekip içinde Gökalp`in eski öğrencileri İtalya Ulusal Araştırma Merkezi araştırmacılarından Dr. Christophe Allouis ile Madras Hindistan Teknoloji Enstitüsünde uzman araştırmacı Dr. Jayamaran Kandasamy de bulunuyor. Prof. Gökalp Türkiye’ye dönerken eli boş dönmemiş anlaşılan.

Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Gökalp, "Yanma", "temiz yakıtlar" ve "hidrojen teknolojileri" başta olmak üzere hem yerli motor hem de verimli ve temiz enerji konularında gerekli saç ayağının 3 önemli başlığı üzerine çalışmalar yürütmek üzere dünyanın dört bir yanından, TÜBİTAK vesilesiyle, 127 bilim insanının Türkiye’ye geleceğini söyledi.
ODTÜ’de kurulacak merkez için Türkiye’de olmayan Ar-Ge merkezi diye bahseden Gökalp, ODTÜ`de Makine Mühendisliği Bölümü’nde araştırmalar yapıp doktoralı öğrenci yetiştireceklerini, ayrıca enerji, yakıt, yanma ve itki konularında mükemmeliyet merkezlerinin kurulması için çalışacaklarını anlattı.

Araştırmacı Başı Yaklaşık 3 milyon TL Destek!

TÜBİTAK programıyla her bir araştırmacıya yaklaşık 3 milyon lira Ar-Ge desteği verilecek ve bu destek ODTÜ`de bilimsel altyapı tesislerini kurmak ve doktoralı öğrenci yetiştirmek için kullanılacak. Prof. Gökalp açıklamalarının devamında şöyle dedi:
"Üç bilim insanı olarak 10 doktora öğrencisi ile işe başlayacağız. Tüm bu kaynaklarla yanma teknolojileri üzerine Türkiye`de olmayan Ar-Ge laboratuvarları kurulacak. Bunlar arasında yanma sistemlerinin tasarlanıp test edileceği yanma odası tesisleri de bulunuyor. Böylece yanma ve enerji konusunda bir mükemmeliyet merkezi kurulmuş olacak.”

Yanma Bilimine Hâkim Olmadan “Yerli Motor” Mümkün Değil

Yanma bilimine hâkim olmadan yerli motor üretiminin imkânsız olduğunu vurgulayan Gökalp “Yerli motor konusunda en önemli konu, var olan tüm yerli güçleri birleştirmek. Biz de Türkiye`nin bu konudaki çalışmalarına destek vermek istiyoruz. Yanma konusu, savunma sanayi için olduğu gibi bir sürü başka faaliyet alanı için de çok önemli." dedi

Sadece motor teknolojileriyle kısıtlı kalınmadan; hidrojen üretimi, doğal gaz ikamesi yakıt üretimi gibi alanlarda da çalışmaların yapılacağını belirten Gökalp, ekibiyle birlikte gerçekten ciddi bir yola baş koyacak. Ben de bir makine mühendisi adayı olarak şimdiden heyecanlandım doğrusu. En başta da bahsettiğim gibi, F-35 uçağını üretmek için dünya bir olmuşken bizim tek başımıza böylesine ağır bir işe kalkışmamız takdire şayan. Olması gerekenler biraz geç olsa da zararın neresinden dönsek kârdır diye düşünüyorum. En kısa zamanda TF-X uçağımızı ve daha nicelerini göklerde görmek temennisiyle… Kendilerine başarılar diliyoruz.

TÜBİTAK programı ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki linklerden gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://tubitak.gov.tr/tr/burslar/doktora-sonrasi/arastirma-burs-programlari/icerik-2232-uluslararasi-lider-arastirmacilar-programi

https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/2204/2232_turkish.pdf


GENÇ'ın Yazısı.