Merve Kurtoğlu

İstanbul Çengelköy’de çok özel bir mekan açıldı: Afrika Cafe. Her şeyiyle Afrika’yı andıran bu güzel yerin arkasında nasıl bir hikaye var onu öğrenmek istedik ve Assalam Derneği’nin birbirinden güzel işlerini yakından tanımak için çalışmaların koordinatörü Nazan Yalçınkaya ile konuştuk.

Öncelikle hayırlı olsun diyelim. Çengelköy’de Afrika Cafe isimli bir mekan açıldı, bu fikir hangi niyetlerle nasıl başladı? Süreci biraz anlatabilir misiniz?

Benimle birlikte Türk Hava Yolları’nda (THY) çalışan Hatice Yentürk ile başladı serüvenimiz. THY’de çalışan, gönüllülük esasına dayanan, arkadaşlarla yürüttüğümüz ve halen devam eden Widen Your Heart isimli bir oluşumun bir ürünü. Yaptığımız yardım faaliyetlerini edindiğimiz tecrübeler ışığında daha sürdürülebilir kapsamda olması gerektiğini düşünerek, bizzat alanda bulunup tabiri caizse balık tutmayı öğretmek adına Hatice iki yıl önce evini de satarak maaile Zanzibar’a taşındı. Ben de buradan Türkiye’deki faaliyetleri yürütmeye, maddi-manevi destek sunmaya çalışıyorum. Bu çalışmaların bir devamı olarak Çengelköy’de hem Assalam Derneği’nin yerini açtık hem de Afrika temalı bir cafeyi meraklıları ile buluşturmuş olduk.

Assalam Derneği bu faaliyetlerin çatısı anladığım kadarıyla. Assalam nasıl bir dernektir, neler yapar?

Assalam, her ne kadar Zanzibar’da kurulmuş bir vakıf olsa da, tüm Afrika’ya hizmet etmek ve zaman içerisinde tüm dünyayı kapsayıcı olması niyetiyle kurgulandı. Bu bağlamda Zanzibar’ı Assalam’ın pilot projeleri deneyimlediği bir merkez ofis olarak görmek daha doğru olur. Bu nedenledir ki gerek çocuk üniversitesi, gerek çocuk kütüphaneleri, gerek kodlama eğitiminin verildiği bilgisayar atölyeleri, gerekse meslek edindirme atölyeleri; yapılan her şey modellenebilir ve ölçeklenebilir olarak, işinin uzmanları tarafından, bu bilinçle tasarlanmakta ve uygulanmaktadır. Ola ki Zanzibar’da filizlenen bir tohum tüm Afrika’yı gölgesinde serinletebilecek bir ulu ağaca dönüşür. Kısacası Assalam, gücünün yettiğince Afrika’nın sorunlarına sürdürülebilir, etkin, gerçek çözümler bulmak için kurulmuştur; bu yolda kararlı adımlarla ilerlemektedir.

Afrika Cafe’ye gelenler neyle karşılacak, neler bulabilecek?

Afrika Cafe’ye gelenler Çengelköy’ün sahile yakın sokaklarının birinde mazisi Afrika gibi köklü olan ve doğasını muhafaza etmiş mavi ahşap bir binada, Assalam’ın kocaman ve sıcacık ailesine merhaba diyecekler. Hummalı bir çalışma, etrafta heyecanla ve zevkle koşuşturan gönüllüler görecekler bolca. Kimi doktor, kimi öğrenci, kimi mühendis, kimi ev hanımı, kimi koca koca firmalarda yönetici olan ama Assalam’ın kapısından girerken sıfatlarını arkasında bırakmış elinde tepsisi garsonluk yapan ya da takmış önlüğünü bulaşık yıkayan bunu da hiç gocunmadan büyük bir keyifle yapan gönlü güzel insanlarla karşılaşacaklar.

Eğitim faaliyetleriniz de olacak mı?

Elbette, Çengelköy’deki bu yeni mekanımıza gelenler usta isimlerden eğitimler alabilecekleri içerisine biraz Afrika biraz da gönüllülük serpiştirilmiş birbirinden farklı, konsept atölyeler bulabilecekler. Afrika okumaları atölyesinde belgeseller ve akademik yayınlarla Afrika’ya dair derinlemesine bilgi edinirken Tinga Tinga atölyesinde cafemizin duvarlarında gördükleri Afrika resim sanatının inceliklerini öğrenebilecekler.

Gönüllü faaliyetlere önem veriyorsunuz anladığım kadarıyla, bundan biraz bahsedebilir misiniz? Gönüllü olmak isteyenler, faaliyetlerinize destek vermek isteyenler neler yapabilirler?

İlk isteğimiz gönüllü havuzumuza dahil olup bizimle irtibatta kalmaları. Bunun için vassalam.org üzerinden gönlülü formu doldurulabilirler ya da Afrika Cafe’den bizzat edinecekleri formu doldurabilirler. Ayrıca vassalam.zanzibar instagram adresinden güncel bilgilendirme konusunda yararlanabilirler.

Biz işimizi gönüllülülerimizle yaptığımız için onlar bizim baştacımız. Assalam gibi Afrika Cafe’nin de hikayesi biraz böyle oldu aslında. Bir gönüllümüz boya getirdi, öbürü boyadı. Mesela kafemizdeki bir tabak diğerinin aynısı değil, çünkü herkes evinden bir şeyler getirdi. Hepsi ayrı telden çalıyor. Biz gönlümüzü Afrika’ya açtık, gönüllü olmak isteyen herkesi bekliyoruz.


GENÇ'ın Yazısı.