Bilgisayarda, tablette, oyun konsollarında veya akıllı telefonlarda oynanabilecek video oyunlar arasında birçok oyun şiddet öğeleri barındırıyor. Özellikle gençler silahlı ve dövüşlü oyunları tercih ediyor, ya birbirini vuruyor, ya arabayla kaldırımdakileri eziyor, ya da önüne geleni yumrukluyor. Taa Atarilerin zamanından günümüzdeki son teknoloji cihazlara kadar, video oyunları şiddet barındırıyor.

Counter-Strike oyununu anne babalar dahil duymayan kalmamıştır. Hâlâ popüler olan bu oyunda yıllardır oyuncular birbirlerine kurşun sıkıyor, bomba atıyor, bıçak saplayıp öldürüyor. Üstelik tüm bu eylemler oynayan kişileri eğlendiriyor ve keyif veriyor. Peki Counter-Strike oynayarak türlü türlü silahları kullanan bir oyuncu zaman içinde gerçek hayatta şiddete meyleder mi?

ABD Başkanı Donald Trump El Paso’da gerçekleştirilen silahlı saldırıdan sonra adeta video oyunları suçlu ilan etti. Trump şiddetin yüceltilmesine bir son verilmesi gerektiği, bu meselede video oyunların da yer aldığını ifade etti. Trump’a göre gençler şiddet içerikli oyunlar oynayarak şiddeti normalleştiriyor ve sokağa çıkıp sanki video oyundaymışçasına saldırganlıklar gösteriyorlar. Trump bu sefer hakikatli konuşmuş olabilir mi?

Görünen o ki Trump’un sözlerinde yine bir hakikat bulunmuyor. Zira Oxford Internet Institute ve Oxford Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre video oyunlarla şiddet arasında bir ilişki tespit edilemedi. Her ne kadar çocukların psikolojisi açısından şiddet içerikli oyunlardan çocukların uzak tutulması uzmanlarca önerilse de şiddet içerikli oyunların katliama sebep olduğuna dair bir bulgu bulunmuyor. Diğer taraftan Entertainment Software Association’ın yaptığı açıklama ise daha vahim bir gerçeğe ışık tutuyor: “Dünyada milyarlarca insan video oyunlar oynuyor ancak diğer toplumlarda herhangi bir toplu katliam olayı yaşanmazken ABD’de silahlı şiddet olayları yaşanıyor.”

Şu bir gerçek ki video oyunların insanları nasıl etkilediğine dair daha fazla araştırma yapılması ve uzun yıllar meselenin incelenmesi ve izlenmesi gerekiyor. Ancak kesin olan bir şey var ki ABD’de markete gidip silah satın almak, video oyun satın almaktan çoğu zaman daha kolay bir iş. Hâl böyleyken su gibi merminin satıldığı, ekmek alır gibi silah alınan bir coğrafyada video oyunların suçu devede kulak kalabilir.


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.