Gezdiğin Gördüğün Senin Olsun; Tanıdıklarından Bahset
Miras Avcılarının 10 günlük Anadolu seferi nihayet sona erdi. Geriye, 20 ile ayak basan; aralarında peygamberlerin, sahabelerin, evliyaların ve ilim adamlarının bulunduğu 15 Allah dostunun kabirlerini ziyaret eden; 10 günde 10 kanaat önderinin sohbetinde bulunan; 40’tan fazla yeni dost kazanan Miras Avcılarının hoş hatıraları ve edindikleri tecrübeler kaldı.
Uluslararası Genç Derneğinin herhangi bir kamu kurumunun mali desteği olmaksızın hayata geçirdiği bu projeye birçok gönüllümüz maddi ve ayni olarak omuz verdi; hayata geçirilmesine vesile oldu.
Yola çıkmadan hemen evvel ziyaret edilen Aziz Mahmud Hüdayi, sefer esnasında kabirleri ve makamları başında Fatihalar gönderilen Hayreddin Tokadi, Hacı Bektaş-ı Veli, Seyyid Burhaneddin, Şeyh Hamid-i Veli, Muhammed Raşit El Hüseyni, Bayezid-i Bistami, Danyal Peygamber, Mevlana Celaleddin Rumi ve daha birçok Allah dostu, projenin manevi havasını her daim diri tuttu. Hatay Kırıkhan’da makamı bulunan Bayezid-i Bistami Hazretlerine yapılan ziyarette Osman Nuri Topbaş Hocaefendi tarafından kaleme alınan Altın Silsile’den hazretle ilgili bölümün okunması ise ziyaretin istifadesini artırdı.
Bunun yanında Karabük’te Lütfü Eyerciler, Yozgat’ta yazar Mustafa Çiftçi, Kırşehir’de Hacı Yağmur, Adıyaman’da Muhammed Saki El Hüseyni, Gaziantep’te Turgay Aldemir, Osmaniye’de Mehmet Baz, Hatay’da Mahmut Durusoy, Mersin’de Vakkas Alçın ve Konya’da Latif Başaşçı Hocalarımız ile yaptığımız sohbet ve hasbihaller de projenin salt hareketlilik projelerinde farklı olduğunu kanıtlar nitelikteydi.
Miras Avcılarının, projenin hikayesini ve rotasını oluşturan ayrıca UNESCO Kültür Miras Listesinde yer alan Safranbolu’yu, Hattuşa’yı, Göreme Milli Parkı’nı, Nemrut Dağı’nı ve Göbeklitepe’yi görme ve gezme fırsatına erişmesi vatanımızın ne zengin bir miras üzerine kurulduğunu onlara bir kez daha hatırlattı.
Gittiğimiz her yerde Miras Avcılarına kucağını açan, yemeğini, imkanını onlardan esirgemeyen birçok büyüğümüz ve kurum da Anadolu’nun misafirperverliğini en güzel biçimde ortaya koydu. Ayrıca Miras Avcıları Kayseri’de Metin Kefkir, Adıyaman’da Nevzat Yıldırım, Şanlıurfa’da Kemal Yetkin, Gazinatep’te Zahit Bozgeyik, Fatih Eren, Cumali Kaplan, Osmaniye’de Yüksel Korkmaz, Mevlüt Çankaya, Caner Akgün, Bülent Karaca, İbrahim Halil Aslan, Ubeydullah Güneş, Osman Durusoy, Esad Ulusoy, Melih Durmuş, Talat Feyyaz Baziki, Melih Büyükcan, Cüneyt Yalçın, Oğuzhan Çetin, Yalçın Çelik, Mustafa Tuzcu, Ferhat Adar, Nejmettin Şen ve adını sayamadığımız nice güzel insan ile de tanışma fırsatına erişti.
Geçtiğimiz yıl İslam Ordusunun İzinde Projesi ile Azerbaycan’a yaptığımız sefere katılan 5 arkadaşımızın, bulundukları şehirlerde Miras Avcılarını misafir etmeleri ve projenin koordinasyonunda yer almaları da son derece sevindirici.
Önümüzdeki dönemlerde irili ufaklı birçok sefer daha gerçekleştirmeye hazırlanan Miras Avcılarının faaliyetleri gencdernegi.org ve Genç Derneği ve Genç Gönüllüler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.
ESAD MÜCAHİT ESKİMEZ - PROJE KOORDİNATÖRÜ
Miras Avcılarıyla birlikte Anadolu’nun maddi ve manevi kültür miraslarının izini sürdük. Anadolu’nun sessiz ve bir başına kalmış köşelerinden, tarihin sıfır noktası denilen ve ünü dünyaya yayılmış Göbeklitepe’ye kadar bizleri her anıyla heyecanlandıran bir yolculuktu bu.
Nevzat Yıldırım - Adıyaman Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürü
Uluslararası Genç Derneğinin himayesinde Anadolu’nun yollarında, yılmaz-yorulmaz bir genç grubun ümit veren seyrine şahit olduk.
Heyecanı saman alevi misali olan günümüz gençliğinin tablosuna karşı, Anadolu’nun manevi mimarları ile kalplerini tanzim eden, bu toprakların huzur türküsünü yüreklere nakşeden “yer altı” dünyası ile buluşan temiz yürekli gençleri gördük Adıyaman’da. Sahabe diyarı Adıyaman’da 40’ı aşkın, aşık gönlü ağırlamanın mutluluğunu yaşadık. Miras Avcıları projesinin çok kıymetli neticelerinin olduğu kanaatiyle emek verenleri tebrik ediyorum.
Mehmet Yavuz Yılmaz - Adıyaman
Marmara’dan, Karadeniz’e; İç Anadolu’dan Doğu Anadolu’ya; Güneydoğu Anadolu’dan Akdeniz’e uzanan yolculuğumuzda birçok tarihi, kültürel ve dini alanı ziyaret ettik. Anadolu gibi başka bir memleket olmadığını ve olamayacağını tekrar hissettik. Özellikle Güneydoğu’nun, haberler ile zihinlerimizde oluşturulmaya çalışılan algıdan çok uzak olduğunu gördük.
Anadolu toprakları üzerinde yaşamanın büyük bir nimet olduğunu hatırladık. Bizlere gördüklerimiz şunu öğretti ki: Bütün bir dünyayı dolaşsak dahi bir Anadolu daha bulamayacak, göremeyeceğiz. Bundan dolayı bu fırsatı bizlere sunan Uluslararası Genç Derneğine ve emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.
AHMET ÖZBİL - ANTALYA
Ülkemin farklı köşeleri ile ilgili sağlıklı bir bakış açısına sahip değildim. Bu proje sayesinde ülkemin, Türkiye’mizin güzellikleri ile tanışma fırsatı buldum. Bu fırsat beni hem manevi yönden hem de kültürel yönden çok zenginleştirdi. Bir liseli olarak ülkemi gezme ve eşsiz güzelliklere şahit olma olanağı tanındığı için akranlarıma göre kendimi çok daha şanslı hissediyorum.
HALİD KAADAN - ÜRDÜN
Miras Avcıları ile çıktığımız seyahatten öğrendiğim önemli şeylerden biri şu: Nasıl dış yolculuğa çıkarken iç yolculuğumuzda seyahat yapabiliyor olmamız önemliyse; toprak üstündekileri ziyaret ederken toprak altındakileri de ziyaret edebiliyor olmamız o kadar önemli.
Ömer Taha Bayrak - Kütahya
Seyahatimiz boyunca beni en çok etkileyen yer Anadolu’nun ilk medeniyetlerine ev sahipliği yapan Hattuşa Antik Kenti oldu. Hattuşa kalıntılarını gezerken, şahitlik ettiği tüm dönemleri hissettim diyebilirim. Belki tam olarak ifade etmek güç fakat orada yaşanmış değişim ve dönüşümlerin izlerini seyretmek oldukça keyifliydi.
Bize, ilkel olduğu ezberletilen bir zaman dilimine ait kent, zamanın teknolojisi hakkındaki bilgimizin aslında ne kadar yüzeysel ve yetersiz olduğunu kanıtlar nitelikteydi.
Ayrıca kalıntılarda, eserlerin, yoğun bir estetik kaygısı güdülerek yapılmış olması son derece şaşırtıcıydı. Dönemin sanat anlayışı oldukça güzel ince düşünülerek eserlere aktarılmıştı. Tapınak ve şehir girişlerinde bulunan çeşitli hayvan motifleriyle bulunduğu dönemin güç simgeleri de görülmekteydi.
Otobüs ile kat edilen mesafe / 4100 Km
Ortalama yürünen yol / 75 Km
Sohbetinde bulunulan kişi / 10
Kabri ziyaret edilen zat / 15
Ayak basılan il / 20
Projeye destek veren STK / 12
Ayak basılan bölge / 6
GENÇ'ın Yazısı.