Sesten Hızlı SİHA
K. Beyza KİRENCİ / Nurcan DOĞAN
Türkiye’mizin milli insansız hava aracı sayısı giderek artıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Aksungur ve Göksungur’u envantere kazandırmak için gece gündüz çalışıyor.
Sungur ailesinin iki geliştirilmiş İHA’sından biri olan Aksungur, 18 ayda tamamlanmıştı ve ismini saatte 180 kilometre hızla uçan doğan cinsi kuştan almıştı. Göksungur ise Türkiye’nin gökyüzündeki en hızlı İHA’sı olacak.
Gelecek yıl TSK’nin kullanımına sunulması planlanan Göksungur ile havada süpersonik hızlara ulaşılacak. Hava savunma sistemlerinin test ve geliştirilmesinde kullanılması planlanan süpersonik araç, Milli Muharip Uçak için de görev yapacak. Saatte yaklaşık 1600 km süratle uçabileceği kaydedilen İHA, F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılan Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri ile donatılacak. Göksungur’un radarda kendisini F-16 savaş uçağı gibi gösterip, karşısındaki radarların aldatılmasını sağlayabilecek donanıma sahip olması da bekleniyor.
İHA ve SİHA’da ortaya çıkardığı ürünler ile dünyanın hayranlıkla takip ettiği Türk savunma sanayi bu alanda çıtayı yükseltiyor. Biz de gururla izliyoruz, düşman korksun, dost sevinsin, Allah yar ve yardımcıları olsun.
GENÇ'ın Yazısı.