Huzurlu Aile Yuvası
Ailede huzur için nelere dikkat edilmelidir? Yeni evli gençlere tavsiyeniz nedir? Aile fertlerinin birbirlerine karşı ne gibi vazifeleri vardır?
Toplumların huzuru, fertlerin iffetli yaşamasına bağlıdır. Bu da ancak nikâh rûhâniyeti içinde huzurlu bir aile müessesesi ile mümkündür.
Ailede huzur için lâzım gelen üç husus, âyet-i kerîmede şöyle bildirilmektedir:
وَمِنْ اٰيَاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً اِنَّ فِى ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“Kendileri ile huzur bulasınız diye size kendinizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet peydâ etmesi de O’nun (yani Allâh’ın varlığının) delillerindendir. Doğrusu bunda, iyi düşünen bir toplum için ibretler vardır.” (er-Rûm, 21)
لِتَسْكُنُوا: Huzur ve sekînet:
Ailede huzur olursa, bu huzur hayatın her safhasına ve topluma yaygınlaşır.
مَوَدَّةً: Sevgi, muhabbet:
Muhabbetin merkezi Cenâb-ı Hak’tır. Aile hayatı, eşleri muhabbetin merkezine yönlendirirse, sevginin hakikî lezzeti tadılmış olur.
رَحْمَةً: Merhamet:
Hayatın her imtihanında birbirlerine destek olmak…
Rahmetli pederim Mûsâ Efendi, yeni evlenen gençlere şu tavsiyede bulunurdu:
“Karı-koca birbirine karşı merhametli olmalıdır. Gerçek şefkat ve merhametiniz, Allah yolunda birbirinize destek olmanızla anlaşılır. Teheccüd ve sabah namazına birbirinizi uyandırmanız, hakikî merhametin bir işareti sayılır.”
Her hususta olduğu gibi huzurlu bir aile yuvasında da Rasûlullah Efendimiz’i örnek almak îcâb eder:
Osman Nuri Topbaş'ın Yazısı.