Yağmur Ünalan
Hz Ebu Bekir`in (r.a) Hayatı: 6. Bölüm
 
Hz. Ebu Bekir (r.a), 2 yıl 3 ay gibi kısa bir süre halifelik yapmıştır. Onun dönemi irtidat hareketlerinin, yalancı peygamberlerin, münafıkların had safhada olduğu bir dönemdir. Buna rağmen İslam toprakları büyük genişleme göstermiştir. Bütün servetini Allah yolunda harcayan Hz. Ebu Bekir (r.a), halifeliğinin ilk 6 ayında çobanlık yaparak geçimini temin etmiştir. Bu durumu öğrenen Hz. Ömer (r.a), devletin beytülmal sorumlusu Hz. Ebu Ubeyde b. Cerrah`a (r.a) söyleyerek Hz. Ebu Bekir`e (r.a) devletin en düşük maaşını bağlatmıştır. 
 
Hz. Ebu Bekir`in (r.a) halifeliğe geldikten sonra yaptığı ilk iş Efendimiz`in (s.a.v) yola çıkarmaya hazırlandığı Hz.Üsame`nin (r.a) ordusunu, Bizans üzerine sefere göndermek olmuştur. Fakat bu ordunun yola çıkması hususunda sahabeler ikiye bölünmüştür. Bir kısmı bu ordunun yola çıkması gerektiğini savunurken diğer bir kısmı ise önce irtidat hareketlerinin ve yalancı peygamber iddialarının bastırılması gerektiğini söylemiştir. Bunun üzerine bazı sahabiler Hz. Ömer`i (r.a) aracı olarak, halife Hz. Bekir`in (r.a) yanına gönderirler.
 
Hz. Ömer (r.a), Hz. Üsame`nin (r.a) ordusunun seferinin geri bırakılmasını söyleyince Hz. Ebu Bekir (r.a) birden hiddetlenecek; "Ey Ömer! Cahiliyenin aslanı, İslam`ın korkağı mı oldu? Bilsem ki kurtlar, kuşlar beni parçalayacaklar, bilsem ki Medine`yi kuşatacaklar, kadınlarımızı kızlarımızı kaçıracaklar vallahi ben yine de Resulullah`ın (s.a.v) çıkardığı orduyu geri çekmem." diyecektir.
 
Efendimiz`in (s.a.v); "Ben İslam`ın kılıcıyım, Ebu Bekir`de dinden dönenlerin kılıcıdır." buyurduğu sıddık lakabının sahibi Hz. Ebu Bekir (r.a), büyük bir kararlılıkla Hz. Üsame (r.a) ordusunu, Bizans üzerine sefere çıkartır. Savaş olmadan geri dönmüş olmalarına rağmen Hz. Ebu Bekir`in (r.a) bu kararlı duruşu neticesinde, sefere çıkan Hz. Üsmane`nin (r.a) ordusu cesaretiyle düşmanların gönlüne korku, Müslümanlara ise güven vermiştir.
 
Hz. Ebu Bekir (r.a) rüya tabirinde de mahir bir zattır. Efendimiz (s.a.v) bir gün bir rüya görür. Gelir Hz. Ebu Bekir`in (r.a) yanına; "Ey Ebu Bekir! Rüyamda gördüm ki sanki bir merdivende seninle yarışıyorum ve seni 2,5 basamak geçtim."
 
Bunun üzerine Hz. Ebu Bekir (r.a): "Ey Allah`ın Resulü (s.a.v)! Allah seni rahmet ve mağfiretine alacak. Ben ise senden sonra iki buçuk sene daha yaşayacağım." diyerek rüyasını tabir etmiştir. Nitekim öyle de olmuştur.
 
Hz. Ebu Bekir (r.a), Medine`de yakalandığı hastalığın nüksetmesi üzerine yatağa düşünce yerine Hz. Ömer`in (r.a) namaz kıldırması istemiştir. Sonra sahabe efendilerimizle istişare ederek Hz.Ömer`i (r.a) halife olarak atamış ve ahitnamesini Hz. Osman`a (r.a) yazdırmıştır. Hz. Ebu Bekir (r.a) vefatının yaklaştığı anlarda Hz. Aişe (r.a) validemize: "Ey Aişe! Benim yanımda sağımlık bir deve ile bir bardaktan başka mal yoktur. Ben öldüğüm zaman onları Ömer`e götür." demiştir.
 
Vefat ettiği zaman Hz. Aişe (r.a) validemiz onları Hz. Ömer`e (r.a) götürmüştür. Hz. Ömer (r.a) ise: "Ey Ebubekir! Arkanda kalanlara yaşanması güç bir hayat bıraktın." diyerek gözyaşlarına boğulmuştur. Son demlerinde yanına gelen Hz. Aişe (r.a) validemize: "Ey sevgili kızım!": "Vakti geldiğinde ölüm sekeratı başlayınca, can çekiştiği sırada insana `işte` denir, `senin en çok nefret edip kaçtığın şey" (Kaf, 19) Öldüğüm zaman benim eski elbiselerimi yıkayıp bana kefen yapın.” der.
 
Hz. Aişe (r.a) ise: "Babacığım, Allah sana rızık verdi ve ihsanda bulundu. Seni yeni kefenle kefenleriz” deyince o şöyle cevap verdi: "Hayatta olan insanın ona daha fazla ihtiyacı vardır. Onunla kendisini korur; ölüye kefen yapılan ise sadece irine ve çürüğe dönüşür."
 
Efendimiz`in (s.a.v): " Müjde sana! Sen Allah`ın ateşten azad ettiği bir kimsesin!" buyurduğu, "Ümmetim içinde, ümmetime karşı en merhametli olan kişi Ebu Bekir`dir" dediği, sıddık lakabının sahibi Hz. Ebu Bekir (r.a) tıpkı çok sevdiği dostu Hz. Muhammed (s.a.v) gibi 63 yaşında, Medine`de vefat etmiştir.
 
Cenazesini eşi Hz. Esma bt. Umeys (r.a) yıkamış, cenaze namazını ise 4 tekbir ile Hz. Ömer (r.a) kıldırmıştır. Rabbim ondan ebeden razı olsun. Bizleri şefaatine nail eylesin.
 
Hz. Ebu Bekir (r.a) bir gün hutbe irad ederken şöyle demiştir:
 
"Herhangi bir yericinin yermesinden korktuğu için hakkı söylemekten çekinen kimsede hayır yoktur..." Allah bizleri de hakkı haykıranlardan, yaratılmışların değil Rabbimizin rızasına tabi olanlardan eylesin. 
 
Hz Ebu Bekir`in (r.a) Hayatı: 1. Bölüm 
 
Hz Ebu Bekir`in (r.a) Hayatı: 2. Bölüm 
 
Hz Ebu Bekir`in (r.a) Hayatı: 3. Bölüm 
 
Hz Ebu Bekir`in (r.a) Hayatı: 4. Bölüm
 
Hz Ebu Bekir`in (r.a) Hayatı: 5. Bölüm
 

 


GENÇ'ın Yazısı.